Salvagnini voorziet grote toekomst voor paneelbuigers
Ferdinand Bauhuis is sinds 1 februari sales manager Nederland bij Salvagnini. Met name de volautomatische productielijnen en de hoogwaardige paneelbuigers van de bekende Italiaanse machinefabrikant passen volgens hem uitstekend bij de Nederlandse plaatwerkbedrijven. Die zijn vanwege het toenemende tekort aan vakbekwaam personeel immers naarstig op zoek naar mogelijkheden om hun productiviteit op peil te houden of liever nog te vergroten.
De P2 paneelbuiger heeft alles in huis om bij het zetten van plaatmateriaal tot 3 mm dik het werk van een aantal kantbanken over te nemen.
“Eén buigcentrum kan de dagproductie van drie tot vijf kantbanken vervangen, afhankelijk van de batchgroottes en de complexiteit van de componenten. Hoe complexer de componenten en hoe kleiner de batchgroottes, hoe meer kantbanken vervangen worden. Dat wordt de toekomst van onze plaatwerkindustrie”, zo is de overtuiging van Bauhuis, die een schat aan ervaring heeft in de metaalbewerkende industrie. Hij is bijna 25 jaar in dienst geweest van machineleverancier Tuwi, waar hij het altijd super naar zijn zin heeft gehad. Nu is hij toe aan nieuwe uitdagingen, waarbij het aankomt op het aanbieden van speciaal ontworpen installaties. “Hierbij gaat het ook om aspecten als materiaalflow, productaantallen, serie- of batchproductie et cetera. Dat is een andere ervaring dan de verkoop van de klassieke catalogusgoederen.”
Succesvolle projecten
De afgelopen jaren had Tuwi een agentschap voor Salvagnini en het was vooral Bauhuis die dat invulde. Zo mocht hij samen met verkoopmanager Christian Bunse van Salvagnini Duitsland, die naast delen van de Duitse markt ook Nederland en België onder zijn hoede heeft, al diverse succesvolle projecten in Nederland doen. Dit wakkerde bij Salvagnini de wens aan om rechtstreeks op de Nederlandse markt aanwezig te zijn. Dat is nu het geval. Bauhuis is als sales manager in dienst van de Duitse Salvagnini-dochter hier nu fulltime aan de slag gegaan. Hij kan daarbij rekenen op de volledige steun vanuit Duitsland, onder meer bij de installatie en service van machinesystemen.
Ontwerpen verbeteren
Salvagnini ziet grote mogelijkheden in ons land aangezien de Nederlandse plaatwerkindustrie een koploper in Europa is als het gaat om flexibele automatisering. Juist op dat gebied heeft de Italiaanse fabrikant veel te bieden. Salvagnini produceert een breed assortiment machines, zoals lasers, ponsmachines, kantbanken en paneelbuigers; van standalone machines (eventueel volledig geautomatiseerd) tot volautomatische productielijnen, inclusief software en robotisering. Bovendien biedt de machinebouwer allerlei vormen van ondersteuning aan klanten om het volle potentieel van deze productiesystemen te benutten. Bauhuis noemt als voorbeeld de service Rethinks waarmee experts van Salvagnini klanten helpen om hun ontwerpen te verbeteren en kosten per onderdeel te verminderen. Deze service kan bijvoorbeeld resulteren in geheel opnieuw ontworpen panelen, die sneller en met een betere kwaliteit kunnen worden geproduceerd.
Machineprestaties omhoog
Een andere oplossing die al tal van klanten al omarmen, is LINKS. Dit is een service die wordt gebruikt om machineprestaties realtime te monitoren en toegang te krijgen tot productiegegevens, logboeken, prestatie-KPI’s, telemetrie en parametermonitoring via het condition monitoring-proces. Deze IoT-oplossing verhoogt de algehele efficiëntie van de machines. Een volgende service is OPS, de modulaire productiebeheersoftware die het gehele productieproces optimaliseert en realtime informatie uitwisselt tussen de machines en de ERP/MRP van de fabriek. Ook Acty is het vermelden waard. Dit is een augmented reality-applicatie die ondersteuning op afstand effectiever maakt. Acty helpt de specialist van Salvagnini bij het identificeren van de oorzaken van een storing en deze samen met de operator van de klant snel op te lossen. Dit minimaliseert de stilstand van de machine en de frequentie van interventies ter plaatse door servicetechnici.
Complete productielijn
Samen met zijn collega Christian Bunse heeft Ferdinand Bauhuis vorig jaar al enkele mooie projecten gedaan, die hem sterken in de gedachte dat hij met de Salvagnini-oplossingen echt iets kan betekenen. Zo wordt bij Gamco in Etten-Leur, producent van koelsystemen voor de horeca, later dit jaar een productielijn geplaatst, die begint met een magazijn en een pons-schaarcombinatie met sorteerunit. Van daaruit gaan de plaatuitslagen rechtstreeks door naar een paneelbuiger, die zowel manueel als met een robot kan worden ontladen. De gebogen panelen kunnen worden afgelegd op zes posities, die met een AGV worden ontladen. Er zijn slechts twee medewerkers nodig om deze lijn operationeel te houden. De lijn kan 24 uur per dag draaien, zorgt voor meer productiviteit en alle producten die eraf komen zijn van dezelfde hoge kwaliteit.
Diverse paneelbuigers
Bauhuis noemt ook Jac Kooij in Aalsmeer, producent van interieurs voor de retailmarkt. Hier bewijst een P2 paneelbuiger dat hij alles in huis heeft om bij het zetten van plaatmateriaal tot 3 mm dik het werk van een aantal kantbanken over te nemen. “Deze machine kan volledig automatisch panelen zetten”, zegt Bauhuis. “Wat je nodig hebt zijn goede programmeurs in plaats van professionele kanters. De bediener van de machine kan eigenlijk iedereen zijn. Je start de paneelbuiger en hij draait. Het eerste paneel dat eraf komt is gelijk goed en dat geldt ook voor alle volgende delen.”
Salvagnini heeft diverse paneelbuigers in het assortiment. De P1 is de kleine uitvoering (1250 mm breed). De P2 is uit te voeren met een stukje automatisering en dat geldt ook voor de P4, die gemaakt is voor plaatsing in productielijnen en is voorbereid op verdere automatisering. Bovendien hebben de P2 en de P4 een optie CUT. Hierdoor is het mogelijk om kleine onderdelen zoals hoeklijn, profielen enz, te produceren. Omsteltijden zoals gereedschapswissel en programmawissel zijn te verwaarlozen. Dit gebeurt tijdens het laden en lossen van de producten en het positioneerproces van de nieuwe plaatuitslag. “Voor deze paneelbuigers zie ik echt een grote markt in Nederland”, besluit Bauhuis.