Samenwerking voor circulaire geveleconomie

De gevelindustrie neemt het heft in eigen handen om de gevelbouw ‘‘circulair’  te maken. Zestien organisaties hebben een intentieverklaring getekend om samen te werken aan een circulaire geveleconomie. Vanuit het initiatief wordt ingezet op de verschillende facetten binnen de circulaire economie: levensduurverlenging en hergebruik op element-, component- en materiaalniveau.

Op dit moment verdwijnen veel gevelproducten en materialen aan het einde van de levensduur uit de keten. Er is hierdoor geen grip op hergebruik of recycling van dit materiaal, noch op de wijze waarop dit gebeurt. Dit kan beter, vindt de gevelbranche, door het opzetten van een eigen materiaalkringloop, waarin producten hoogwaardig worden teruggebracht.
Recycling en materiaalefficiency
De gevelindustrie zet momenteel in samenwerking met bedrijven een organisatie op die zorgt voor het bewerkstelligen en certificeren van een verantwoorde afvoer en verwerking van gedemonteerde ramen, deuren en gevels. Tevens regelt deze organisatie het inzamelen van profielresten en zaagafval (spanen) bij de productiebedrijven. Met het uiteindelijke doel om al dit materiaal hoogwaardig te kunnen hergebruiken (recycling). Bovendien zet de organisatie zich in voor materiaalefficiency en initieert en stimuleert initiatieven op het gebied van een totale circulaire geveleconomie. Dit wordt herkenbaar door transparantie en bewijskracht via certificatie van materialen en bedrijven.

Materiaalkringloop
De deelnemers binnen het initiatief bestaan uit leveranciers en fabrikanten van profielsystemen, aannemers, metaalbewerkers, schroothandelaren, recyclingbedrijven, smelterijen en demontage- en/of sloopbedrijven. Het gaat om de volgende bedrijven: Alkondor, Boot ingenieurs, Schipper Kozijnen, HKS Metals, EMAX, Driessens Verhagen, MZ Allpro, Roba Metals, Rutolux, TGM, New Horizon, Hermeta en Glass Cradle Nederland. Zij werken samen met de maatschappelijke organisaties VKG, VMRG en AluEco (bestaande uit Kawneer, Sapa, Hueck, Aluprof, Reynaers, Schüco en VMRG) die zowel initiator als participant zijn van dit bijzondere samenwerkingsverband. De bedrijven brengen de materiaalstromen die zij bezitten weer terug in de materiaalkringloop door ze in te zamelen, milieuvriendelijk te verwerken en weer aan de productie van nieuwe bouwmaterialen te besteden. Binnen het systeem blijft de waarde van de producten behouden: een profiel wordt teruggebracht tot profiel. Door de contracten tussen de verschillende partners wordt het fundament voor het voortbestaan van de materiaalkringloop versterkt, waarbij wordt gewaarborgd dat de materialen in de keten blijven.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Opslag voor lange materialen bespaart 30.000 liter diesel per jaar

20-06 PBS is een dienstverlener op het gebied van oppervlakteveredeling. De onderneming voorziet stalen en…

Materialen

Oneindig mooi metaal in Façades 2023

23-05 ‘Mooi’ verwijst naar de prachtige gevels van recent opgeleverde gebouwen die in het boek…

Personeel en Opleiding

Henk Zoontjes nieuwe directeur VMRG

05-10 Henk Zoontjens is voor velen geen onbekende omdat hij al eerder bij de VMRG…

Bedrijf en Economie

Ruim 60% MKB-metaal worstelt met beschikbaarheid materialen

24-01 Meer dan 60% van de respondenten geeft aan dat zij te maken hebben met…

Materialen

Hogere prijzen metalen gevelbouw onvermijdelijk

08-12 Binnen de gevelbouw ontstaan steeds meer zorgen over de oplopende kosten en levertijden met…

Personeel en Opleiding

Joseph Kuling nieuwe voorzitter VMRG

12-10 Joseph M. Kuling is benoemd tot voorzitter van de VMRG, de brancheorganisatie voor metalen…

Bedrijf en Economie

Nieuwe orders nemen sterk af

01-04 De Nevi PMI van maart was met 50.5 flink lager dan het cijfer van…

Materialen

Aluminium recyclen kan zonder bijeffecten

29-01 Recycling van aluminium is erg duurzaam ten opzichte van de energie-intensieve productie uit primair…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs