Samenwerking geeft verspaning in Drenthe een duurzame toekomst
Bedrijfsvakschool Drenthe (BVT) en STODT hebben de handen ineengeslagen om een aantrekkelijke mbo niveau 4 opleiding aan te bieden.
De samenwerking zorgt ervoor dat studenten tijdens hun studie al vertrouwd raken met de nieuwste technologieën in de CNC-wereld. (Foto Remi van Scherpenzeel, Marketing Manager Landré)
Deze samenwerking zorgt ervoor dat studenten tijdens hun studie al vertrouwd raken met de nieuwste technologieën in de CNC-wereld. Het legt de basis voor een doorlopende leerlijn en biedt studenten de kans om met de nieuwste technologieën en methoden te werken, waarbij de nadruk ligt op een toekomst in de maakindustrie.
Een stap vooruit
Een grote stap vooruit is de integratie van de geavanceerde 5-assige freesmachine Haas UMC500 in het curriculum van BVT. Zeven jaar geleden voorzag John van der Laan, directeur bij BVT, de toenemende behoefte aan automatisering. Dankzij zijn inspanningen en vooruitziende blik krijgen studenten nu de mogelijkheid om te werken met state-of-the-art apparatuur die hen voorbereidt op de eisen van de moderne industrie.
Onderwijs en bedrijven hand in hand
De samenwerking is mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inspanningen van BVT, RTC Hardenberg, STODT, Skills4Future en Drenthe College. Drenthe College is hierbij onderdeel van een groter samenwerkingsverband met Noorderpoort en Alfa-College, het zogeheten DNA. De BVT heeft als doel het bevorderen van technische opleidingen en biedt nu een unieke mogelijkheid voor studenten in de regio. De praktische training met de 5-assige freesmachine, ondersteund door de educatieve expertise van STODT, zorgt ervoor dat studenten met waardevolle vaardigheden het werkveld betreden.
Voordelen voor studenten en bedrijven
Met deze samenwerking komt een aantrekkelijke mbo niveau 4 opleiding tot stand: Productietechnicus (Verspaningstechnoloog). Deze opleiding combineert werk en leren, waarbij studenten niet alleen een salaris ontvangen tijdens hun studie, maar ook geen cursuskosten hebben. Dankzij de hybride leermeesters uit het bedrijfsleven en de geavanceerde technologieën zoals het ontwerpprogramma Fusion, worden studenten uitstekend voorbereid op een toekomst waarin automatisering en AI een grote rol spelen.
Duurzame toekomst
De toekomstplannen van BVT zijn ambitieus. Binnen twee jaar zal de campus verhuizen naar een nieuw technologiecentrum, een project van 12 miljoen euro. Deze vernieuwing zal het onderwijs en de praktische ervaring van de studenten naar een nog hoger niveau tillen.