’Samenwerking nodig voor digitale transformatie’

Digitalisering biedt bedrijven in de maakindustrie enorme kansen voor nieuwe bedrijfsmodellen. Automatiseringsspecialist Lenze en hightechbedrijf Trumpf zijn ervan overtuigd dat partnerschap en openheid de sleutel zijn tot een succesvolle toekomst.

Vooral het MKB vindt het lastig om digitale diensten te implementeren vanwege een gebrek aan gespecialiseerd personeel, expertise en infrastructuur. Dit maakt strategische samenwerking en de open uitwisseling van data des te belangrijker.

De toekomst van machinebouw en installatietechniek ligt in digitale, op data gebaseerde bedrijfsmodellen en diensten. Daar bestaat al brede overeenstemming over. Vooral het MKB vindt het echter lastig om digitale diensten te implementeren vanwege een gebrek aan gespecialiseerd personeel, expertise en infrastructuur. Dit maakt het des te belangrijker om specifieke kennis op het gebied van software engineering, IT en automatisering aan boord te brengen – bijvoorbeeld door strategische samenwerking en de open uitwisseling van data. “Digitalisering is een gigantisch project dat nauwelijks alleen kan worden aangepakt. Alleen bedrijven die vertrouwen op samenwerking en de juiste partners om nieuwe expertise op te bouwen, zullen succesvol zijn”, zegt Christian Wendler, CEO van Lenze. Sommige MKB-bedrijven worden afgeschrikt door de inspanningen die het implementeren van geschikte softwareoplossingen met zich meebrengt. “Maar de investering is goed besteed en zal zich vroeg of laat terugbetalen”, verzekert Wendler.

Slimme data, geen big data

Digitalisering is niet de enige structurele omwenteling. Megatrends zoals het beperken van de CO2-uitstoot en demografische veranderingen (vergrijzing) zorgen voor verdere uitdagingen voor machine- en installatiefabrikanten. Voor Wendler ligt de oplossing in automatisering. “Want automatisering is een win-winsituatie voor iedereen. Het stimuleert de digitale transformatie omdat het informatietechnologie in de machines brengt. Het verkleint de CO2-voetafdruk omdat het de energie-efficiëntie verhoogt. En het lost het tekort aan geschoolde arbeidskrachten op omdat het processen vereenvoudigt en daarmee werktijd bespaart.” Het enige dat automatisering nodig heeft zijn data. Geen enorme hoeveelheden data, maar precies de juiste, intelligent verwerkte data: smart data. Juist dat is de specialiteit van de digitale experts van Lenze. Data uit de aandrijvingen en besturingssystemen stromen de digital twin in en zij halen hier kleine pakketjes relevante data uit voordat ze deze analyseren – en met behulp van domeinkennis omzetten in slimme data. Het potentieel om materiaal, werktijd en energie te besparen is enorm. Door gebruik te maken van de digitale tweeling en slimme data kunnen bedrijven hun energieverbruik gemiddeld met wel 50 procent verminderen, grondstoffen besparen en een grotere duurzaamheid in de sector garanderen.

Open, digitale ecosystemen

Lenze begeleidt klanten gedurende het hele digitaliseringsproces wil met hen samenwerken als partners. Dit blijkt ook uit de betrokkenheid bij bedrijfs- en sectoroverschrijdende projecten als Manufacturing X- en Open Industrie 4.0 Alliance, die tot doel hebben het creëren van een soevereine, open dataruimte voor de uitwisseling van componenten, expertise en technologieën. Hoe definiëren we uniforme normen? Hoe werken machines in fabrieken optimaal samen? Deze en andere vragen staan voorop. “We hebben nieuwe partnerschappen, bedrijfsmodellen en een moderne mentaliteit nodig om samen succesvol te zijn in de branche”, zegt Thomas Schneider, Managing Director Machine Tool Development bij Trumpf, producent van plaatbewerkingsmachines en industriële lasertechnologie. Beide bedrijven, Trumpf en Lenze, stimuleren de digitale transformatie van de maakindustrie – en werken samen aan technologieën en implementatieconcepten als onderdeel van Manufacturing X. “Het vol vertrouwen en gezamenlijk kunnen gebruiken van data in de gehele productie- en supply chain betekent meer veerkracht bij verstoringen, meer duurzaamheid en een hoger concurrentievermogen”, legt Schneider uit. Open automatiseringsplatforms zoals Nupano van Lenze kunnen dienen als sleuteltechnologieën om de concurrentiekracht van kleine en middelgrote bedrijven te vergroten. Om de digitale transformatie te laten slagen is een heroverweging nodig: uit de gouden kooi naar het ecosysteem – voor meer openheid, meer samenwerking en meer groei.

Juiste oplossingen

“Wij ondersteunen deze cultuurverandering ook en hebben al de juiste oplossingen in ons portfolio”, zegt Lenze CEO Wendler. Eén van deze oplossingen is het Asset Performance Platform. Het combineert veilige toegang op afstand, IoT-gegevensverzameling, dashboarding en ticket- en documentbeheer en leidt tot grotere efficiëntie bij het oplossen van problemen en personeelswisselingen. Het platform vergemakkelijkt zo de samenwerking tussen OEM’s en machinebedieners en maakt het mogelijk de serviceactiviteiten uit te breiden. Nupano biedt ook ruimte voor nieuwe businessmodellen. Het automatiseringsplatform stelt het MKB in staat machines gedurende hun gehele levenscyclus uit te rusten met apps en deze eenvoudig te beheren.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Trumpf maakt 3D-printen productiever met twee 700-W lasers

11-11 In de TruPrint 3000 bewaakt een systeem het procesgebied en handhaaft een constante temperatuur.…

Automatisering

Trumpf presenteert automatisch sorteren zonder programmeren

30-10 De Duitse fabrikant spreekt zelf van een doorbraak in het sorteren van snijdelen, een…

Plaatbewerking

Trumpf lanceert eenvoudige lasersnijmachine

21-10 Deze nieuwe TruLaser Serie 1000 Lean Edition heeft dezelfde kwaliteitsstandaard als de high-end modellen…

Plaatbewerking

Jonge Trumpf machines uit voormalige Duitse staalhandel op de markt

14-10 Peter Drösser is een klinkende naam in de Duitse maakindustrie. Het familiebedrijf dat in…

Personeel en Opleiding

Industrieel MKB kan meer profiteren van dagelijkse leermomenten

24-07 Door de gratis Quickscan te doen op mijnleercultuur.nl ontdekken werkgevers in de industrie hoe…

Bedrijf en Economie

Trumpf recyclet EV-accu’s op industriële schaal met nieuwe lasersprocessen

12-06 Dat maakte het hightechbedrijf vandaag bekend tijdens een persconferentie. Trumpf ontwikkelt lasersystemen voor het…

Bedrijf en Economie

Recordbedrag aan innovatie-investeringen met WBSO-steun

24-05 Dat staat in het jaarverslag dat demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat)…

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs