Sandvik Coromant helpt maakindustrie aan vakmensen
Onderzoek uitgevoerd door Search Consultancy heeft aangetoond dat de maakindustrie sterker wordt beĆÆnvloed door het tekort aan vaardigheden dan welke andere sector dan ook. Volgens het onderzoek voelt 85% van de bedrijven de druk van het tekort aan gekwalificeerd personeel.
De Sandvik Coromant Centra bieden wereldwijd gespecialiseerde trainingen aan om de vaardigheden op het gebied van metaalbewerking te vergroten. (foto: Sandvik Coromant)
Om de vaardigheden van technisch personeel op een hoger plan te krijgen, biedt Sandvik met de Sandvik Coromant Centra wereldwijd faciliteiten aan voor gespecialiseerde trainingen.
Sandvik Coromant biedt een wereldwijd netwerk van Sandvik Coromant Centra, die zijn gericht op het trainen van klanten op het gebied van essentiĆ«le metaalbewerkingsvaardigheden. Bij alle Centra kunnen klanten deelnemen aan lezingen, presentaties en demonstraties in een productie-omgeving die Sandvik Coromantās producten en bewerkingstechnieken laten zien. Tegenwoordig zijn er Sandvik Coromant Centers in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en AziĆ«.
Tijdens de pandemie, dwongen covid-beperkingen vele productiefaciliteiten hun deuren te sluiten. Het gevolg is dat vakmensen in de hele industrie vele maanden van vitale training en opleiding hebben gemist. De leemte op het gebied van vaardigheden in de industrie is al jaren een zorg, maar voor vele industriƫle bedrijven heeft de pandemie de invloed hiervan verhoogd. Feit is dat 58% van de respondenten van een recent McKinsey onderzoek zei dat het overbruggen van de vaardighedenkloof in het personeelsbestand van hun bedrijf na de pandemie een nog hogere prioriteit heeft gekregen.
Digitale sessies
Faciliteiten zoals de Sandvik Coromant centra zijn cruciaal om vakmensen diepgaande praktische training te bieden. Echter, hoewel de centra gesloten waren voor bezoekers, zorgde Sandvik Coromant ervoor dat haar klanten zo goed mogelijk werden ondersteund. De enige manier om in contact te blijven was om online te gaan, en het bedrijf onderhield contact middels webinarseries, productspecifieke trainingssessies en live productdemonstraties die via een videoconferentie werden gestreamed.
De digitale sessies omvatten bijvoorbeeld een reeks maandelijkse kennis-sessies over volhardmetalen gereedschappen. De online sessies beslaan kritieke gebieden van metaalbewerking, van boren en frezen, tot specifiekere gebieden zoals het bewerken van aluminium voor automotive componenten en het bewerken van composietmaterialen. Alle met als doel het leveren van essentiƫle toepassingkennis aan diegenen die niet over eigen interne trainingsmogelijkheden beschikken.
Terwijl online hulpmiddelen een afdoende lapmiddel vormen, dompelen faciliteiten zoals de Sandvik Coromant centra bezoekers onder in een levensechte productieomgeving, waardoor een zeer gewaardeerde trainingsmethode wordt geboden. Terugkijkend op de impact van de afgelopen maanden op de technische vaardigheden, is het duidelijk dat de vaardigheidskloof nog groter is geworden. Als we naar de toekomst kijken, zal een combinatie van virtuele en persoonlijke training aan zowel ontluikende als gevestigde vakmensen essentieel blijken voor het creƫren van een bekwaam personeelsbestand.
Vaardigheidskloof dichten
Het is wel duidelijk dat bedrijven de vaardigheidskloof serieuzer nemen dan ooit tevoren. Velen zijn begonnen met het investeren in een of andere training, waarbij herscholing en bijscholing hoog op de agenda staan. Echter men kan niet alles doen in de virtuele wereld. Bedrijven, vooral in de maakindustrie, moeten mensen samenbrengen om de vaardigheden te verbeteren. En ze moeten zich niet alleen richten op hun huidige personeelsbestand.
Sandvik Coromant heeft met vele klanten samengewerkt die uitleggen dat de vaardigheidskloof Ć©Ć©n van de belangrijkste redenen is waarom men wil investeren in training. Verder onderzoek van Search Consultancy omtrent de kloof in vaardigheden liet zien dat 40% van de deelnemers gelooft dat het gebrek aan gekwalificeerde kandidaten de belangrijkste factor is die bijdraagt aan het tekort aan vaardigheden.
Terwijl het investeren in de vaardigheden van de bestaande werknemers van essentieel belang is, moet de industrie ook kijken naar de volgende generatie vakmensen. Een rapport uit 2020 vanĀ Engineering UK concludeerde dat bijna 50% van de 11 tot 19 jarigen weinig tot bijna niets weten wat over de maakindustrie. Daarnaast heeft de pandemie ook invloed gehad voor het moment waarop mensen hun loopbaan starten, omdat BAE Systems er achter kwam dat meer dan 40% van de ondervraagde jongeren tussen 16 en 24 jaar in het VK hun loopbaanplannen in de ijskast zet totdat de pandemie voorbij is.
Samenwerking met onderwijs
Om toekomstige technici te ondersteunen, werkt Sandvik Coromant actief samen met scholen en universiteiten om studenten op te leiden op het gebied van essentiĆ«le technieken voor het verspanen van metaal. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld samengewerkt met het Rensselaer Polytechnic Institute voor het produceren van onderdelen voor race-auto’s voor een studentenwedstrijd. Als onderdeel van de samenwerking, adviseerde Sandvik Coromant over de juiste gereedschapskeuzes voor de aluminium componenten, alsmede omtrent de juiste bewerkingstechnieken en algemeen advies over verspaning. Sandvik Coromant biedt tevens verschillende opleidingsprogramma’s aan, waarbij studenten twee weken of zes maanden bij de organisatie kunnen werken nadat ze hun school hebben afgerond.