Sandvik Coromant zet dialoog over trends in industrie voort
Sandvik Coromant heeft onlangs een tweede film over trends in de maakindustrie uitgebracht. Hierin wordt een vooruitblik geboden op hyperspecialisatie en de talent wanverhouding.
Begin 2013 startte het bedrijf een dialoog met de maakindustrie, gericht op macrotrends die van invloed zijn op de toekomst van deze industrie. Deze dialoog werd ondersteund door een trendrapport en een video waarin de effecten van verstedelijking, duurzaamheid, nieuwe materialen en nieuwe technologie werden belicht.
Deze keer neemt Sandvik competentiegerelateerde trends onder de loep, zoals de opkomende kwalificatiekloof, met in 2020 mogelijk een wereldwijd tekort aan 85 miljoen ervaren vaklieden. Andere onderwerpen zijn hyperspecialisatie en de manier waarop we mensen in de toekomst moeten opleiden.
De foutieve aanpassing van talenten
Nu de babyboomgeneratie bijna met pensioen gaat en daarmee hun kennis uit de bedrijfstak verdwijnt, zullen we een aantal nieuwe uitdagingen het hoofd moeten bieden. Dit betekent ook dat kennis en vaardigheden in de toekomst een veel schaarser goed zullen worden. Ondanks het feit dat er nu de grootste nieuwe generatie ooit aankomt, is er toch een probleem. Hun profiel is namelijk niet erg goed afgestemd op de competentiebehoeften binnen de industrie. Hierdoor zijn bedrijven gedwongen aanpassingen te doen in de structuur van hun werkzaamheden. Het verandert ook de manier waarop we tegen opleidingen aankijken.
Het tijdperk van hyperspecialisatie
In de toekomst zullen fabrikanten niet alle competenties in huis kunnen hebben. Dit opent de weg voor nieuwe manieren van werken en samenwerken. Terwijl uitbesteed werk vroeger draaide om kosten, zal het in de toekomst een manier zijn om toegang te krijgen tot specifieke vaardigheden. Werk als zodanig verandert van opzet doordat het onder specialisten over de hele wereld wordt verspreid en vervolgens voordat het wordt afgeleverd weer op één punt wordt verzameld.
“Het is eigenlijk een georganiseerd netwerk waarin specifieke projectmanagers de coördinatie hebben over een aantal experts, net zoals een dirigent leiding geeft aan een filharmonisch orkest. Deze manier van werken maakt nieuwe partnerschappen en samenwerking mogelijk tussen producenten, gereedschapsproducenten, machineproducenten, universiteiten en onderzoekscentra,” legt Sandvik Coromant president Klas Forsström uit.
‘On demand’ leren
Om aan de behoeften van ervaren specialisten te voldoen, moeten de huidige universiteiten en opleidingsinstituten hun werkwijze aanpassen. In de toekomst is er veel meer behoefte aan ‘on demand’ leren: het bieden van de juiste training aan de juiste mensen, op de juiste plaats en op de juiste tijd. Van een lineair leerproces gaan we naar een modulair leerproces.
Voortgezette dialoog
De huidige trends leveren niet alleen gevaren maar bieden ook kansen aan. Bedrijven die een manier vinden om van deze nieuwe werkwijzen, mogelijk gemaakt door nieuwe technologieën, te profiteren, hebben in de toekomst een aanzienlijke voorsprong.
“We zetten de dialoog over de toekomst van de maakindustrie voort en delen belangrijke kennis over nieuwe trends en uitdagingen”, besluit Klas Forström.
De deskundigen in de video:
Thomas W. Malone is professor aan de MIT Sloan School of Management.
Tammie Johns is CEO van Strategy and Talent Corporation.
Mikael Lövblad werkt samen met de afdeling Business Intelligence van Sandvik.
John Jacobsen is senior manager bij Sandvik Coromant Academy.
De video over trends is hier te zien.