Sandvik ondersteunt circulariteit met recyclinginitiatief
Sandvik Coromant heeft een geactualiseerd programma voor het recyclen van gereedschappen geïntroduceerd. Voortbouwend op het succes van haar bestaande terugkoopprogramma, zal het nieuwe recyclingprogramma het proces van herbestemming van versleten hardmetalen bewerkingsgereedschappen gemakkelijker maken voor klanten en zal het de materiaalcirculariteit in de hele toeleveringsketen helpen.
Sandvik Coromant heeft het recyclingprogramma vernieuwd om de materiaalcirculariteit van versleten hardmetalen bewerkingsgereedschappen verder te verbeteren. (foto: Sandvik Coromant)
Sandvik Coromant heeft het recyclen van volhardmetaal al enkele decennia gestimuleerd. Sandvik kocht in 1997 Wolfram Bergbau und Hütten, een producent van wolfraam- en wolfraamcarbidepoeder, en introduceerde toen al een terugkoopprogramma voor het recyclen van hardmetaal. Sindsdien is het programma een kernonderdeel geworden van Sandvik Coromant’s productiecyclus. Met het programma kunnen klanten hun versleten gereedschappen aan Sandvik Coromant verkopen. De materialen kunnen worden geëxtraheerd en opnieuw gebruikt bij de productie van nieuwe snijgereedschappen. Zo creëert het programma een gesloten productiekringloop.
Data-gestuurd recyclingproces
Met het vernieuwde recyclinginitiatief, zullen Sandvik Coromant klanten profiteren van een gestroomlijnder en data-gestuurd recyclingproces. Klanten die hun verbruikte gereedschappen willen verkopen aan Sandvik Coromant kunnen inloggen op een online portaal en direct een prijsopgave ontvangen voor de hoeveelheid die ze willen recyclen.
Daarnaast kunnen ze een ophaaltijd voor hun bestelling vastleggen en de recyclingdozen vooraf ontvangen. Om de logistiek van het opsturen van verbruikte gereedschappen eenvoudiger te maken, werkt Sandvik Coromant samen met marktspecifieke transportbedrijven om het transport van de gereedschappen te beheren. Om klanten te helpen begrijpen wat de impact is van hun recyclinginspanningen voor het milieu, biedt het portaal ook data over de hoeveelheid CO2-emissie die wordt verminderd door het metaal dat ze hebben gerecycled.
Duurzaamheidsdoelstellingen
“95% van een gebruikte hardmetalen wisselplaat kan worden gerecycled. Van dit hardmetaal vormt wolfraam ongeveer 75%,” licht Antonia Dåderman toe, Programmamanager EPMO bij Sandvik Coromant. “Duurzaamheid is belangrijk voor Sandvik Coromant en onze klanten – we bieden onze klanten de mogelijkheid om bij te dragen aan hun duurzaamheidsdoelstellingen door het terug verkopen van verbruikte hardmetalen gereedschappen in een soepel proces. Samen met onze klanten en partners nemen we onze verantwoordelijkheid voor het milieu.”
“We weten bijvoorbeeld dat de geschatte reserves van wolfraam ca. zeven miljoen ton zijn, of 100 jaar verbruik. De consequentie is dat we manieren moeten vinden voor het behouden van onze toevoer van dit essentiële ingrediënt van gecementeerd hardmetaal, terwijl de gevolgen voor het milieu tot een minimum worden beperkt.
Met de upgrades van ons recyclingprogramma willen we onze klanten bewuster maken van de voordelen van recycling. Ze zullen kunnen zien hoeveel geld ze kunnen verdienen met het recyclen van gereedschappen, terwijl ze tegelijkertijd inzicht krijgen in de CO2 emissies die ze hierdoor zullen verminderen. Het gaat erom de voordelen van recycling op de meest effectieve manier onder de aandacht te brengen, zowel voor de winst als voor de planeet.”
Wereldwijde pilot-programma’s voor het geactualiseerde recyclingprogramma worden momenteel voorbereid, met een geplande uitrol naar de klanten in 2025.