SBW Wijchen start richtcentrum
Bij Staalbewerkingstechniek Wijchen (SBW) wordt in mei een hydraulische richtmachine van Arku geïnstalleerd. Een forse investering, maar zeker de moeite waard. Want de machine met een werkbreedte van 2 meter maakt plaatdelen vlak. En zeker zo belangrijk: hij haalt de spanningen uit het materiaal. SBW gaat de nieuwe aanwinst deels inzetten voor eigen gebruik maar ook loonwerk verrichten. “In feite starten we met deze machine een richtcentrum”, zegt SBW-directeur Michel van Netten.
De richtmachine wordt geleverd door Hevami Oppervlaktetechniek uit Veghel, dat de Duitse fabrikant Arku in Nederland vertegenwoordigt. Volgens Hevami-directeur Michel van Heeswijk bestaat er op de Nederlandse markt veel onwetendheid over richten. Hij benadrukt dat vlak en spanningsarm niet hetzelfde is. “Ik ken voorbeelden van bedrijven waar ze met een heftruck over een plaat rijden om hem vlak te krijgen. Zo’n plaat staat echter nog wel bol van spanningen en de eindklant heeft er nog een hoop werk mee om hem verder te bewerken. Dat zijn de verborgen kosten in een onderneming.”
Tijdrovend
Met een heftruck over een plaat heen rijden hebben ze bij SBW nog nooit gedaan, maar Michel van Netten weet wel hoeveel inspanning het vaak kost om plaatmateriaal vlak te maken. “Wij doen bijvoorbeeld veel in de trailerbouw. Een bovendek voor een trailer moet gewoon vlak zijn en mag bijna geen tolerantie hebben. Het kost ons heel veel tijd om die platen vlak te krijgen en dat lukt eigenlijk nooit 100 procent. We richten met een richtpers, maar bewerken bepaalde plekken van de plaatdelen ook regelmatig handmatig om ze vlak te krijgen. Ontzettend tijdrovend.”
Op zoek naar een beter alternatief stuitte Van Netten enkele jaren geleden al op de richtmachines van Arku. Dit bedrijf produceert mechanische richtmachines die prima geschikt zijn voor dun materiaal, en kwalitatief hoogwaardige hydraulische machines voor dikker materiaal en materiaal met een hoge treksterkte. Grote en kleine plaatdelen worden door deze machine heen gevoerd en daarbij ontdaan van spanningen. “Daar werd ik heel blij van”, aldus Van Netten. “Deze machine zorgt niet alleen voor een grote tijdwinst bij het richten zelf, maar ook bij de navolgende processen, zoals het kanten en het lassen van de plaatdelen.”
Steeds nauwkeuriger
Hoewel er een flink prijskaartje aan de machine hangt, investeert SBW hier vol overtuiging in. Van Netten weet zeker dat de behoefte aan goed en efficiënt richten alleen maar zal toenemen. Hij zegt: “Het hele ontwerpproces is aan het veranderen. We zien dat in de bruggenbouw en bij stadiondaken, maar eigenlijk overal. Alles wordt in 3D ontworpen en alles moet steeds nauwkeuriger. Er worden steeds kleinere toleranties gevraagd om vervolgprocessen (denk aan automatisch lassen) goed uit te kunnen voeren. Daar komt bij dat er tendens is naar hoogsterkte staal dat handmatig nog moeilijker te richten is.”
Vlak en spanningsarm materiaal kunnen leveren is volgens Van Netten bovendien een probleem dat breed in de markt ligt. Overal moeten metaalbewerkingsbedrijven grote inspanningen doen om vervolgbewerkingen mogelijk te maken en afkeur op vlakheid te voorkomen. Maar de stap naar een hoogwaardige richtmachine zien velen als een risico, zeker toeleveranciers en eindgebruikers met geringe volumes.
SBW doet nu de investering in de hydraulische FlatMaster FM120 van Arku. Hiermee kan men in korte tijd platen van 3 tot 35 mm dikte en tot een breedte van 2.000 mm richten. Voor en achter de machine komen rollenbanen van 15 meter lengte om ook grote en zware delen goed te kunnen handelen.
SBW gaat de richtmachine inzetten voor zichzelf en haar zusterbedrijven KMT en SST, maar ook loonwerk doen voor andere metaalbewerkers. Van Netten: “We gaan een oplossing bieden voor een probleem waarvan velen niet weten dat er een oplossing voor is, maar waar ze heel gelukkig van gaan worden. Deze machine verhoogt de kwaliteit van het productieproces en brengt grote tijdwinsten.”