Scala aan onderwerpen op Lastechnisch Kennisevent
Handmatig laserlassen en onderwaterlassen waren twee in het oog springende onderwerpen op de vakbeurs Schweissen & Schneiden, medio september in Essen. Deze beide lastoepassingen komen ook aan bod op het NIL Lastechnisch Kennisevent dat dinsdag 10 oktober – de eerste dag van METAVAK – in Evenementenhal Gorinchem plaatsvindt.
Onderwaterlassen was vorige maand een opvallend onderwerp op de vakbeurs Schweissen & Schneiden. Het komt ook aan bod tijdens het NIL Lastechnisch Kennisevent.
Het event is opgedeeld in drie grote blokken: recente veranderingen in regelgeving, lasprocesontwikkelingen en bijzondere uitvoeringen.
Veranderingen regelgeving
Begonnen wordt met veranderingen in de regelgeving. Eerst behandelt Arjan Roza de belangrijkste wijzigingen van ASME 2023. Daarna bespreekt Michel Voorhout van NIL de nieuwe editie van EN ISO 5817. Voor het derde onderwerp van dit blok komen Niels IJtsma en Arjan Schaareman van Rijkswaterstaat naar de Evenementenhal. Zij behandelen de Rijkswaterstaat Richtlijn Ontwerp Kunstwerken (ROK) en zullen met name uitleggen wat de ROK betekent als je als metaalbewerker aan een opdracht voor Rijkswaterstaat werkt.
Lasprocessen
Na de pauze start het tweede blok: lasprocessen, varianten en uitvoering. Patrick van Deuren van Eqin, de importeur van Fronius, geeft een inkijkje in een heel nieuw arsenaal van moderne booglasprocessen voor met name de gerobotiseerde en geautomatiseerde processen. Hij legt de focus op gerobotiseerde toepassingen en de bijzondere processen zoals voor de WAAM-toepassingen, het zogenaamde 3D-printen met lasmetalen.
Gert Eilander van Van Laar Lasbenodigdheden zal spreken over de lassende cobot als nieuwe collega in laswerkplaatsen. Aan de hand van veel praktijkvoorbeelden vertelt hij wat de consequenties zijn voor de bedrijfsvoering. Marcel Hermans van de TU Delft geeft een overzicht van verschillende aspecten van de procesketen van Wire and Arc Additive Manufacturing aan de hand van een aantal voorbeelden.
Bijzondere lastoepassingen
Na de lunch komen dan de bijzondere lastoepassingen aan bod. Onder het motto ‘handmatig laserlassen en de risico’s, veiligheid voorop!’ gaat Arjen Engelen van LAZRZ in op het handlaserlassen. Een nieuw lasproces met veel mogelijkheden, maar de toegepaste fiberlaser brengt risico’s mee. Engelen zal de risico’s benoemen en toelichten wat de juiste stappen zijn om deze te beheersen.
Wouter Zweers van AWL-Techniek geeft een overzicht van een actuele grensverleggende laserlastoepassingen bij machinebouwer AWL in Harderwijk. Hij gaat specifiek in op het laserlassen van bipolaire platen voor H2-brandstofcellen en -electrolyzers, toepassing van beam shaping bij het laserlassen en kwaliteitsbewaking bij het laserlassen met gebruik van OCT.
Tot slot neemt Marchel Kaspers van Het Lasinstituut een duik in de wereld van lasverbindingen onder water. Hij bespreekt in zijn presentatie hoe de vereiste kwalificaties voor lassers en lasmethoden kunnen worden behaald volgens de AWS 3.6M standaards.
Inschrijven voor het NIL Lastechnisch Kennisevent (niet gratis) kan op de website van het NIL.