Schröder breidt PowerBend platform up-and-down zwenkbuigers uit
Schröder Maschinenbau, in Nederland vertegenwoordigd door Tuwi, heeft met de introductie van de PowerBend Professional een prijsdoorbraak mogelijk gemaakt op het gebied van zwenkbuigen met up-and-down technologie. Met deze technologie kunnen zowel positieve als negatieve zettingen in één productiegang gezet worden zonder de plaatuitslag te keren.
Het product kan met dit buigprincipe in de machine blijven liggen waardoor de cyclustijd tot wel 70% gereduceerd wordt. Schröder paste het up-and-down buigprincipe al eerder toe op de SPB Evolution en MAK 4 EVO serie zwenkbuigmachines uit het high-end segment. Door het up-and-down buigprincipe ook toe te passen op de PowerBend midrange serie, maakt deze Duitse fabrikant zwenkbuigen met up-and-down technologie bereikbaar voor een bredere markt.
Naast toepassing van de up-and-down technologie, past Schröder als eerste op de markt, op de PowerBend Professional een draaibare bovenbalk toe. Door deze mogelijkheid kunnen verschillende gereedschappen zowel aan de onder- als bovenzijde van de bovenbalk worden opgebouwd. Handmatig wisselen van gereedschappen bij het zetten van complexe producten is met deze voorziening niet meer nodig.
De PowerBend Professional is gebouwd op het geheel nieuw ontwikkelde Powerbend machineplatform met zetlengtes tot 4.000 mm. Met een stabiel en stijf machineframe, brengt Schröder met de PowerBend Professional een robuuste en uiterst nauwkeurige zwenkbuigmachine op de markt waarmee doos-, paneel- en koffervormige producten tot 6 mm plaatdikte (staal), efficiënter en flexibeler geproduceerd kunnen worden dan op een kantpers.
Schröder Maschinenbau behoort ook tot de pioniers in de digitale besturingssystemen. Nieuw daarin is tevens de in eigen huis ontwikkelde grafische POS 2000 Professional besturing, waarin de operator snel en eenvoudig een buigprogramma op kan stellen. Vanuit een uitgebreide databank kunnen programma’s, met eenvoudige touch-screen bediening snel worden opgesteld. De besturing stelt daarbij zelf de buigvolgorde, de gereedschapopbouw, buigmiddelpunt verstelling en bombering in.
Rob Pleiter, sales manager op de binnendienst bij Tuwi, ziet met de introductie van de nieuwste generaties zwenkbuigmachines steeds meer voordelen ten opzichte van de buigtechnologie met kantpersen. “Bij het buigen van grote panelen hoeven operators de plaat niet meer te ondersteunen en te keren, waardoor de operator minder wordt belast. Bovendien is de nauwkeurigheid hoger, omdat de plaat niet steeds opnieuw wordt gepositioneerd. Daarbij kan de plaat ook niet meer door de groeven van de matrijs worden beschadigd. Vooral bij RVS zichtdelen biedt dat een grote besparing, omdat nabewerking geheel vervalt.”