Schröder zwenkmachine verhoogt efficiency bij JPE

De SPD Evolution UD (up down) zwenkbuigmachine van Schröder die Tuwi heeft geleverd aan Jansen Poultry Equipment, past precies in het beleid van Ab Jansen, directeur en oprichter van de Barneveldse producent van huisvestingssystemen voor de pluimveesector. De zwenkbuiger zorgt voor een verbetering van het productieproces en daar is Jansen continu mee bezig. Voortdurend innoveren, kwaliteit leveren en zo efficiënt mogelijk produceren is volgens hem de enig juiste weg om succesvol te zijn op de wereldmarkt.

En succesvol is Jansen Poultry Equipment (JPE). Het bedrijf is wereldmarktleider in een lucratieve markt. Naar verwachting zal de mondiale kipconsumptie de komende jaren namelijk sterk groeien. Ter illustratie: in China is de consumptie van kip in 2012 gestegen van 5 naar 7 kilo per hoofd van de bevolking. De gemiddelde Nederlander eet echter 30 kilo kip per jaar. Daar zit dus nog veel trek in. En niet alleen in China, maar ook in andere landen die sterk in ontwikkeling zijn.

Verregaand geautomatiseerd
Jansen telt 110 medewerkers. Daarvan zijn de meesten werkzaam op afdelingen als de tekenkamer (constructie en ontwikkeling), marketing en verkoop. Eigenlijk houden maar zo’n twintig medewerkers zich bezig met de daadwerkelijke productie. En toch kan Jansen de volledige productie in eigen huis uitvoeren, al wordt in drukke perioden veelvuldig een beroep gedaan op de productiecapaciteit van toeleveranciers. Maar dat relatief geringe aantal medewerkers op de werkvloer geeft al aan dat de productie verregaand is geautomatiseerd. Twee ponsnibbelmachines draaien bijvoorbeeld praktisch onbemand 24 uur per dag. De medewerkers hebben er nauwelijks omkijken naar, afgezien van het laden en lossen van het materiaal c.q. de producten. Ook het snijproces met de fiberlaser is efficiënt ingericht, evenals het rolvormproces en het spuitgieten van de kunststof onderdelen die nodig zijn.

En onlangs is dan met de Schröder zwenkbuigmachine ook op de buigafdeling een belangrijke efficiencyslag gemaakt. Importeur Tuwi uit Winterswijk presenteerde de Evolution serie van deze Duitse fabrikant vorig jaar op de Techni-Show. De machine heeft een klemkracht tot 120 ton en buigkracht tot 6 mm middels servomotoren zonder hydraulische hulpmiddelen. Waar standaard zwenkbuigmachines nogal eens beperkingen hebben bij het ‘dichtdrukken’ van plaat, heeft de Evolution dat niet. De servomotoren zorgen voor een buigsnelheid tot 150° per seconde en bovenbalk positionering tot 120 mm/s. De bovenbalk wordt aangedreven middels inwendige kogelomloopspindels en heeft een dagopening tot 850 mm. De ruime inbouwmaten en grote slaglengte maken toepassing van gereedschappen tot een hoogte van 420 mm mogelijk. De flexibiliteit van de machine kan worden vergroot door toepassing van een draaibare bovenbalk.

Positieve en negatieve zettingen
Evolution zwenkbuigmachines werken middels het up and down buigprincipe ten behoeve van positieve en negatieve zettingen. Probleem bij producten met positieve en negatieve zettingen is altijd dat er normaliter veel tijd verloren gaat bij het hanteren/draaien van het product. Echter met dit buigprincipe blijft het product in de machine liggen waardoor de cyclustijd gereduceerd kan worden. Daarbij is ook de kwaliteit van het eindproduct hoger, omdat de bediener de plaat niet meer hoeft te keren. Dat voorkomt de kans op positioneerfouten en beschadigingen.

De Schröder machine is sinds juni bij Jansen in bedrijf en bedrijfsleider Graham Veenkamp kan al deze voordelen beamen. Jansen heeft veel zetwerk, waarbij zowel omhoog als omlaag wordt gebogen. Dat gebeurde altijd op de gewone kantbanken, maar dat betekende wel buigen, uithalen, omdraaien, weer inbrengen en opnieuw buigen. Lastig want vaak betreft het lange, smalle plaatdelen van lengten tot wel 3 meter, uit 1,5 tot 2 mm dik materiaal. Het hanteren van die producten was ergonomisch lastig voor de medewerkers. Ze wisselden het werk dan ook onder elkaar af. Na één of twee uurtjes ‘zwaaien’ met die lastige delen nam iemand anders het over. Er ging ook regelmatig wat mis, vertelt Veenkamp. “Zulke lengten kunnen makkelijk knikken omdat er een patroon in geponst zit. Ze werden weliswaar met de nodige voorzichtigheid gehanteerd, maar we hadden toch redelijk wat uitval, zeker bij jongeren die net beginnen met kanten. Ook kwam het wel voor dat iemand een aanslag miste, wat eveneens resulteerde in uitval.”

Tijdwinst
Bij de nieuwe Schröder machine is van dat alles geen sprake meer van. De medewerker legt het onderdeel in de machine en de automatische achteraanslag en de grijpers die erop zitten, nemen het product mee. Het zetten gebeurt volautomatisch, waarna de medewerker het onderdeel kan opnemen en afleggen. Dit levert een grote tijdwinst op, zeker bij de series van 500 tot 1000 stuks die Jansen doorgaans heeft. “De tijdsreductie per product is 40 à 50 procent”, zegt Jansen. “Dat betekent een goede stap in de kostprijsproductie.”
De komst van de zwenkbuiger betekent ook een kwaliteitsimpuls Veenkamp: “De machine kan meer dan we hadden gedacht en zorgt voor een hoogwaardiger productie. De precisie van de radiusbuiging is een sterk punt en de zetnauwkeurigheid is enorm hoog. We maken mooiere radii en door het platdrukken van de kantjes halen we scherpe randjes waaraan de kippen zich kunnen verwonden eraf. Ook in dat opzicht is deze machine een welkome aanvulling.”

Volgens Ab Jansen dragen kwalitatief hoogwaardige machines als de zwenkbuiger van Schröder bij aan het behoud van productie in Europa. Ook hij heeft wel eens wat geprobeerd in China om goedkoper te produceren. Maar hij is van een koude kermis thuis gekomen. “Ik heb wel eens wat uit China laten komen. Dan kreeg je bijvoorbeeld een perfect proefmonster van een gegalvaniseerde rol. Maar daarna gaf de levering hoopjes problemen, omdat de producten bleken te zijn gelijmd. Zulke grapjes hebben me zeker twee Mercedessen aan schade gekost. Maar afgezien van deze schade stel je hiermee ook je goede naam in de waagschaal. China kan niet tippen aan de kwaliteit en de leverbetrouwbaarheid van de industrie in Nederland en andere West-Europese landen. Daarom zie ik goede mogelijkheden voor onze maakindustrie, ook voor de langere termijn. Daarbij moeten we met onze prijs wel concurrerend zijn en dus moeten we zoveel mogelijk automatiseren. Machines als deze zwenkbuigmachine helpen daarbij uitstekend.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

SCH Holland heeft primeur met Evobend elektrische zwenkbuiger

16-10 “Als specialist in metalen dak- en gevelsystemen stellen we hoge eisen aan nauwkeurigheid, stabiliteit,…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Steeds meer efficiency

20-10 “80 procent van de doorlooptijd van een order komt voor rekening van niet-productieve neventijden”,…

Plaatbewerking

RAS demonstreert flexibel zwenkbuigen

19-10 Als noviteit zal RAS het nieuwe zwenkbuigsysteem FLEXI2bend presenteren, een universeel inzetbaar zwenkbuigsysteem waarmee…

Plaatbewerking

Zwenkbuiger is een verrijking voor Martens

07-12 Een beetje stiekem keek Wim Martens al een aantal jaren naar een zwenkbuigmachine. Maar…

Plaatbewerking

Schröder versterkt softwareteam

24-10 De Duitse machinebouwer Schröder voert haar inspanningen voor het automatiseren en optimaliseren van de…

Plaatbewerking

Schröder versterkt softwareteam

24-10 De Duitse machinebouwer Schröder voert haar inspanningen voor het automatiseren en optimaliseren van de…

Plaatbewerking

RAS zwenkbuigautomaat verkort doorlooptijd bij Minkels

22-10 Minkels, producent van serverkasten voor datacenters, heeft de afgelopen twee jaar zowel de faciliteiten…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs