Schuitemaker flexibel met grote lasrobot
Schuitemaker in Rijssen, producent van landbouw- en gladheidsbestrijdingsmachines, heeft een van de grootste robotinstallaties in Nederland in gebruik genomen. De installatie van Yaskawa wordt gebruikt voor het aflassen van onderstellen en grote lassamenstellingen tot 12 meter lengte.
Projectleider Sander Oude Vrielink legt uit: “Onze productiemethodes waren tot voor kort relatief conventioneel, al heeft Schuitemaker al wel ruim 10 jaar ervaring in het lassen met robots voor de seriematige standaard producten. Daarnaast zaten we met het feit dat al onze lasrobots van verschillende makelij zijn welke door verschillende pakketten software werden aangestuurd. Het was dus zeer wenselijk om deze pakketten softwarematig te kunnen koppelen ten behoeve van de uitwisselbaarheid.”
Eenvoudige modulaire opspanmallen
Met de nieuwe Yaskawa lasrobotapplicatie heeft Schuitemaker een uniek productieconcept ten aanzien van software, opspanmallen en productgrootte. Hiervoor is een methode ontwikkeld waarbij de monodelen in elkaar geklikt worden, zodat hechten vooraf van de samenstelling in een hechtmal niet meer nodig is. Hiermee wordt niet alleen aanzienlijke productietijd gespaard, maar ook veel geld, omdat er slechts eenvoudige modulaire opspanmallen nodig zijn in plaats van dure hechtlasmallen. Overigens vergt het volgens de projectleider wel een andere manier van engineeren, omdat de productievolgorde: laseren, kanten, lassen, nauwkeurig moet worden vastgelegd. Door dit concept kunnen alle grote delen door elkaar heen worden geproduceerd met een korte doorlooptijd. Was voorheen de doorlooptijd zes weken, nu kan dat binnen een week. Hierdoor is de flexibiliteit in de productie enorm verhoogd.
Lasmaldrager van composiet
Voor het aflassen van de onderstellen en de platforms is gekozen voor twee Yaskawa lasrobots van het type MA2010 vanwege het grote bereik. De hele installatie is opgebouwd op een XYZ portaal met daaraan twee kolommen, waaraan de lasrobots zijn opgehangen. Er zijn drie werkstations, waarin in het ene station twee synchroon aangestuurde HSB5000 manipulatoren staan. In de andere twee werkstations staan L-manipulatoren van het type MT1 3000. Tussen de grote manipulatoren is een lasmaldrager van composiet gemonteerd, welke speciaal voor deze installatie is ontwikkeld. Was hiervoor een stalen balk genomen, dan waren zwaardere manipulatoren nodig geweest, omdat een stalen balk van 12 meter lang en een doorsnede van 1 meter alleen al zo’n 8 ton weegt. De composietbalk daarentegen heeft maar een gewicht van 2 ton en is daardoor ook gemakkelijker manipuleerbaar. Nieuw ook zijn de speciale bovenkranen die samenwerken met de robot. De bediening is geïntegreerd in slechts één centrale bedieningsunit.
Speciale software
Yaskawa was bereid mee te denken in de speciale software voor de aansturing, die, ten behoeve van de uitwisselbaarheid, ook geschikt moest zijn voor de robots van verschillende merken die Schuitemaker al in huis heeft. Met behulp van het LAC heeft Yaskawa de software ontwikkeld en in de nieuwe robotlasinstallatie geïmplementeerd, waardoor de lasproducten op elk merk robot in de productie gelast kunnen worden.