Schunk benut eigen producten ten volle
Schunk Intec heeft onlangs met een aantal klanten een tweedaagse studiereis gemaakt naar de productiefaciliteiten van het moederbedrijf in Duitsland. De deelnemers aan de reis maakten kennis met de brede range producten van Schunk, maar ook met de wijze waarop het bedrijf deze zelf inzet om de productieprocessen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
“Dat was een belangrijke doelstelling van deze reis”, aldus directeur Harry Kortwijk van Schunk Intec in Den Bosch. “We wilden inzicht geven in hoe wij zelf omgaan met onze snelwisselsystemen voor spanklauwen, gereedschapshouders, nulpuntspansystemen, mechatronische grijpers, klauwplaten en andere producten om het potentieel van bewerkingsmachines maximaal te benutten. Om daarmee onze klanten ideeën aan de hand te doen voor het efficiënter maken van hun eigen productie.”
Het was een gemêleerd gezelschap dat medio juni naar het zuiden van Duitsland afreisde. Een aantal deelnemers past de Schunk producten al volop toe, anderen moeten daar nog mee beginnen. Het totale gezelschap bestond inclusief medewerkers van Schunk uit ruim dertig personen, die zo’n 16 bedrijven vertegenwoordigden. Hun programma werd enigszins verstoord door een busongeluk op de heenweg. Daardoor moest het bezoek aan de Schunk fabriek in Lauffen, waar onder meer de gereedschapshouders worden gemaakt, worden geschrapt. Wel kon op de eerste dag nog een kort bezoek worden gebracht aan de fabriek in het nabijgelegen Haussen.
Geautomatiseerde productie
De volgende dag kon het programma in Mengen, vlak bij de Zwitserse grens, wel helemaal doorgang vinden. Hier wordt met name de spantechniek geproduceerd. Het Nederlandse gezelschap kreeg een uitgebreid programma voorgeschoteld met lezingen en praktische sessies over de diverse grijp- en spansystemen. Ook werd hen een uitgebreide blik in de Schunk-keuken gegund. Net als in de andere productielocaties is er sprake van een zwaar geautomatiseerde productie met een grote variatie aan bewerkingsmachines, die vaak zijn gekoppeld aan Fastems systemen en diverse robots van het Nederlandse Cellro. Schunk produceert een enorme variëteit aan producten; zowel standaard producten als specials. Harry Kortwijk: “Iedereen denkt dat Schunk grote series produceert. Maar omdat er sprake is van zoveel verschillende producten, zijn de series eigenlijk klein. Wel keren deze door het hele jaar heen natuurlijk met grote regelmaat terug. Daarom is een flexibel productieproces, met korte omsteltijden om de spindeltijden zo hoog mogelijk op te voeren, van groot belang. Dat is ook interessant voor de Nederlandse maakindustrie, omdat hier steeds meer kleine series met een grote variatie moeten worden geproduceerd.”
Klauwwisselwedstrijd
Tijdens het interessante programma dat de Nederlanders kregen voorgeschoteld, werden ze ook zelf aan het werk gezet. Er was een wedstrijd wie het snelst handmatig een aantal klauwen kon wisselen. Winnaar werd Leon van Leeuwen, bedrijfsleider van Lemmens Metaalbewerking. Hij slaagde erin om binnen 14 seconden drie klauwen te wisselen. Een prestatie, waarmee hij ook bij de mensen van Schunk bewondering afdwong.