Schunk CoLab officieel geopend in Den Bosch
Donderdag 9 februari heeft Schunk Nederland het nieuwe CoLab geopend in Den Bosch. Dit is een initiatief van Schunk om in samenwerking met verschillende technologiepartners robottoepassingen en automatiseringsconcepten onder realistische omstandigheden te kunnen testen met klanten.
Het idee achter het CoLab is tijdens de coronapandemie ontstaan. Na het succes van het eerste CoLab op het hoofdkantoor in Duitsland, dat inmiddels is uitgegroeid tot een centrum van 800 m2 met meer dan 25 fulltime specialisten, is het concept verder uitgerold.
Praktische aanpak
Na onder andere China, de Verenigde Staten, ItaliĆ«, Frankijk en Zweden is nu ook Nederland een CoLab rijker. āHet is met name bedoeld voor klanten die nieuw zijn in de wereld van automatisering of klanten die juist in hun eigen productie niet de ruimte hebben om te kunnen testen. Het doel is om het investeringsrisico voor hen tot een minimum te beperken en concrete ondersteuning te bieden bij het opstarten van een geautomatiseerd proces. Met deze praktische aanpak verlaagt Schunk de drempel om met automatisering te beginnen. Het CoLab levert voor klanten dus de mogelijkheid om samen met specialisten hun toepassingen uit te denken, te testen en te valideren. En die validatie is een belangrijk voordeel want het versnelt de inbedrijfsstelling bij de klantā, vertelde Guido Segers, directeur van Schunk Nederland tijdens de officiĆ«le opening.
Kracht zit in samenwerking
Voor het openingsevent werden met de steun van verschillende robotfabrikanten (Fanuc, Universal Robotics en Techman) diverse cobot toepassingen gepresenteerd. Het spectrum varieerde van het hanteren van onderdelen met slimme grijpers tot aan visiontechnologie, bin picking en machinebelading.
Tevens staat er in het CoLab een 3D-printer opgesteld om ter plekke bijvoorbeeld speciale grijpervingers te kunnen printen. āEen robot alleen kan niks en een product van Schunk kan alleen ook niks. Samen maak je het compleet. De laatste jaren worden wij steeds vaker gevraagd aan het begin van een applicatie. Dat is ergens bijzonder omdat we een componentenfabrikant zijn. Echter zitten we wel dicht bij het product, zowel in de verspaning als in de handling. Daarom worden we vaak in het begin van het traject gevraagd om samen met de klant naar een oplossing te zoeken om een bepaald product te automatiseren. In het CoLab kunnen we samen met onze partners werken aan de perfecte oplossingā, aldus Segers.
Kenniscentrum voor hele maakindustrie
Door samenwerking met partners wil Schunk met het CoLab een omnichannel realiseren, waarbij samenwerking met allerlei verschillende partners tot de mogelijkheden behoort. Het vergaren en delen van kennis speelt hierbij een belangrijke rol. Daarom kunnen naast robotleveranciers bijvoorbeeld ook sensorleveranciers, een schuurbandfabrikant of een leverancier van frezen en boren aansluiten. Segers: āDit CoLab is een kenniscentrum voor de hele maakindustrie. Kennis is macht en dat delen we hier.ā
Het CoLab zal naast het testen en valideren van automatiseringsoplossingen ook gebruikt gaan worden voor live-demoās en workshops met partners. āDit zal in de toekomst steeds verder uitgebreid wordenā, zegt Ingrid Heeren, marketeer bij Schunk.