SharpCam freest rotorbladen voor nieuwe windmolen
De toepassing van SharpCam, een pakket voor het maken van CNC programma’s, voor het 3D frezen van rotorbladen bleek na freestesten een succes. Het is ook een fijn programma, waarmee gemakkelijk is te werken. Dit is de ervaring van de vier ingenieurs die het bedrijf EAZ Wind zijn gestart.
Deze jonge ondernemers bouwen sinds kort windmolens voor het platteland, waarbij de nieuwste technologie is toegepast. Na een periode van gedegen studie, ontwikkeling en testen heeft men dit nu echt in praktijk gebracht. De elektronica voor de netaansluiting, betrouwbaarheid en de afschrijvingen van hun windmolen, zijn vergelijkbaar met die in de zonnepanelenindustrie, echter windenergie kan volgens EAZ Wind beter door het elektriciteitsnet worden opgenomen.
Vorig jaar november vroegen IJssebrand Ziel en Bart Claessen van EAZ Wind aan Peter Schuurbiers van het CNC Instructie Buro of de rotorbladen met SharpCam 3D konden worden gefreesd. Dit was een uitdaging omdat de 3D versie nog niet zo lang beschikbaar was. Echter voor het project bood SharpCam 3D de benodigde voor- en nafrees strategieën, waarna zowel de freestechniek als het freesgereedschap verder is ontwikkeld. Eerst werd in goedkoop vurenhout het CAD testmodel gefreesd, daarna de geoptimaliseerde vormgeving uit het geselecteerde naaldhout van de lariks. Vervolgens is het snel gegaan en met de afwerktechniek en de toegepaste coating gaf dit een licht, sterk en duurzaam rotorblad als resultaat. Het prototype werd goedgekeurd om in productie te worden genomen, na een laatste test in april. De vaan van deze windmolen is ook een mooi ontwerp en heeft al windsnelheden van 136 km/uur doorstaan.
De rotordiameter van het type EAZ-Twaalf bedraagt 12 meter en is, als kleine windmolen, 15 meter hoog. Ze maken minder lawaai en zijn natuurlijker inpasbaar dan andere molens en worden daarom goed ontvangen door agrarische bedrijven en hun directe omgeving in de landschappelijke gebieden. De opbrengst met deze Nederlandse molen, totaal 30.000 KWh per jaar (equivalent voor 10 huishoudens), is natuurlijk ook financieel aantrekkelijk voor de eigena(a)r(en).
Op dit moment heeft men voor tien windmolens al bestellingen ontvangen.