Sirris opent state-of-the-art machinehal

Sirris, het collectief centrum van de Belgische technologische industrie, heeft geïnvesteerd in state-of-the art productieapparatuur, die nog niet of slechts sporadisch voorkomt in Europa. Hiermee beschikt Sirris in Diepenbeek over enkele vooraanstaande productiemiddelen onder één dak. De officiële opening is op 26 februari.

Sirris beschikt over een Baxter-robot (het derde exemplaar in Europa), het compacte 3D-CNC-meetsysteem Ko-ga-me van Mitutoyo (een primeur voor België) en een precisiemachine voor bewerkingen tot in het microniveau (eveneens de eerste in België). De investeringen vonden plaats in het kader van het Factory of the Future-project en zullen een belangrijk hulpmiddel en inspiratiebron zijn voor maakbedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst, waarin een dergelijk state-of-the-art productieapparaat past. Bedrijven zullen niet alleen kennis kunnen maken met de machines en hun mogelijkheden, maar ze bovendien zelf kunnen testen.

Omdat precisiebewerking steeds belangrijker wordt in maakbedrijven, heeft Sirris een heus Precision Manufacturing Lab opgebouwd in haar machinehal. Het Lab bevat een klimaatkamer, met daarin een Fehlmann Versa 825 – een vijfassige freesmachine met hoge precisie tot in het micrometerbereik (< 5 µm), waarmee grote stukken (300 x 300 x 300 mm) kunnen worden bewerkt zonder nabewerking – en de 3D-CMM-meetmachine Mitutoyo Crysta Apex. Samen vormen zij een volledig operationeel prototype van een precisieproductiecel.
Dankzij het compacte 3D-CNC-meetsysteem Ko-ga-me is kwaliteitscontrole mogelijk in de productie (met een nauwkeurigheid tot 5 µm), zonder dat een geconditioneerde ruimte nodig is. Het systeem voorziet een directe terugkoppeling van de meetmodule naar het productieproces. Voordelen hiervan zijn de mogelijkheid om inline de parameters bij te sturen, minder uitval, makkelijker manarm produceren en een eenvoudigere logistieke flow op de werkvloer, aangezien de stukken niet heen en weer hoeven te worden getransporteerd.

De lichte, flexibele robot Baxter, speelt naadloos in op de groeiende samenwerking van mens en robot op de productievloer. Deze gebruiksvriendelijke, humanoïde robot is ontworpen om veilig naast mensen aan productielijnen te werken. Weg zijn dus de veiligheidskooien en het veelvuldige programmeren. De robot kan in minder dan een half uur getraind worden om specifieke, complexe taken te verrichten. Om hem een nieuwe taak aan te leren, hoeft een menselijke begeleider slechts de armen te leiden om de gewenste taak te simuleren en een druk op de knop volstaat om het patroon te programmeren. Baxter is uitgerust met sensoren en software om in interactie te gaan met zijn omgeving. Via het scherm dat op een gezicht lijkt, is een zekere directe interactie met zijn menselijke collega’s mogelijk.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Loodvrije staalsoort

05-02 Bewerkbare staalsoorten als 11SMn30+BX staan bekend om hun uitzonderlijke geschiktheid voor de efficiënte en…

Verspanen

Investeerder HIG neemt belang in ‘technologisch juweeltje’ Heller

05-02 Ook zal Heller zijn bestaande productportfolio uitbreiden om nieuwe industrieën aan te spreken. Met…

Personeel en Opleiding

Onderzoek naar arbeidstijden in Metaal en Techniek

04-02 Voortdurend veranderingen De sector Metaal en Techniek verandert voortdurend. Niet alleen door technische ontwikkelingen,…

Materialen

MCB introduceert CO2-gereduceerd staal, RVS en aluminium

04-02 Steeds meer bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid als het gaat om duurzaamheid. Ze worden daartoe…

Automatisering

Demcon stapt in automatisering voor zaadveredeling

04-02 Als onderdeel van Demcon beschikt SeQso nu over de competenties om haar machines nauwkeuriger,…

Bedrijf en Economie

Derde generatie treedt in bij Keetels Metaalbewerkingsmachines

03-02 Sjors is de jongste zoon van Marcel Keetels, die het familiebedrijf samen met zijn…

Materialen

Platen voor robuuste brandstofcellen

03-02 Het vervoeren van zware goederen, met name per vrachtwagen, draagt aanzienlijk bij aan de…

Columns

Cashen

03-02 Zijn bedrijf stond in Flevoland op een modern niet te groot industrieterrein, vlakbij de…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs