Slijpspecialist Vossebelt ziet potentie in draadvonken

Machineleverancier Humacs Krabbendam heeft een nieuwe Fanuc draadvonkmachine geleverd aan Vossebelt precisiebewerking in Emmen. Onderdeel van de deal is ook een grote onderhoudsbeurt voor de twee andere draadvonkmachines die Vossebelt al had. Zo is het draadvonken bij de Drentse toeleverancier weer helemaal up-to-date. “We hebben hierdoor nu drie goede machines, waaronder één topper”, zegt directeur Jan de Wolde.

Draadvonken is een van de activiteiten van Vossebelt. Wie de geconditioneerde productieruimte van het bedrijf binnenloopt, ziet het onmiddellijk: slijpen is hier de hoofdactiviteit. De ruimte is gevuld met de meest uiteenlopende soorten slijpmachines. Maar Vossebelt doet ook andere bewerkingen: honen, leppen en vlamspuiten. De rode draad door alle activiteiten is een ongekend hoge nauwkeurigheid. Vossebelt realiseert dat niet alleen met een geavanceerd machinepark en de meest nauwkeurige meetinstrumenten, maar vooral dankzij het vakmanschap van de 22 medewerkers. “Dat is tegelijk ook onze grootste uitdaging op dit moment”, zegt Jan de Wolde. “Slijpen is een specialisme dat je nergens kunt leren. Dat moeten we zelf doen en het is lastig om hiervoor goede mensen te vinden. Onze medewerkers zijn allemaal vakmensen op hun gebied, met het fingerspitzengefühl dat nodig is om de gewenste nauwkeurigheden te halen. Dat geldt voor de operators aan de machines, maar even goed voor de mensen in de expeditie. Ook daar kunnen we echt niet toe met een uitzendkracht. Al onze medewerkers hebben vaste contracten.”

Kleine series en prototypes
Waar draai- en freesbedrijven de afgelopen jaren zijn overgestapt op moderne machines met snelle gereedschapswissel, nulpuntspansystemen en robotisering, is dat bij Vossebelt niet het geval. Het bedrijf beschikt wel over een moderne CNC-machine voor rondslijpen, maar de meeste machines zijn conventionele machines van oerdegelijke Duitse kwaliteit; met de groene kleur die vroeger zo kenmerkend was voor elk metaalbedrijf. Het zijn allemaal top onderhouden machines. Vossebelt investeert veel in onderhoud. Als nodig is dat de geleidingen van een slijpmachine handmatig worden geschraapt, dan gebeurt dat ook. Met deze machines is de toeleverancier sterk in kleine series en prototypes; het echte precisiewerk in het μm-bereik, complex en met korte doorlooptijden. Slijpen is niet altijd de hoofdactiviteit geweest. Vossebelt is al in 1891 opgericht als een smederij in Nieuw-Amsterdam. In de jaren daarna deed het bedrijf van alles op het gebied van metaalbewerking, machinebouw, onderhoud en reparaties onder andere aan turfbewerkingsmachines en het vervaardigen van staalconstructies. In 1966 durfde de toenmalige eigenaar H. Vleems het aan een nieuwe activiteit op te starten naast de bestaande. Zijn filosofie was: we moeten steeds nauwkeuriger werken. Hij bouwde een nieuwe hal in Emmen. Dat was ook het moment dat Harrie de Wolde, de vader van Jan, als leerling-slijper in dienst kwam. Ze begonnen met een nieuwe slijpmachine en nul klanten, maar wisten deze activiteit met vallen en opstaan tot een succes te ontwikkelen. Begin deze eeuw nam hij het bedrijf over en drie jaar later, in 2007, kwam Jan in dienst. Hij begon als slijper, groeide door naar bedrijfsleider en nam het bedrijf in 2012 over.

Nieuw bedrijfspand
Vorig jaar is Vossebelt verhuisd naar een gloednieuw eigen pand met een productieruimte waar de temperatuur op een graad nauwkeurig kan worden geregeld, de meetkamer zelfs op een 0,5 graad. “Op onze oude locatie hadden we ook al geconditioneerde omstandigheden, maar nu hoeven we daar veel minder energie in te steken. Dankzij hedendaagse isolatie, warmtewerend glas en extra dikke betonvloeren zijn de omstandigheden hier veel stabieler.”

Draadvonken
Vossebelt werkt met name voor machinebouwers en voor draai- en freesbedrijven die voor eindklanten werken. “Draaien en frezen doen we zelf niet”, zegt De Wolde. Als onze afnemer wil dat we compleet leveren dan besteden we dat deel uit. Onze filosofie is dat je moet doen waar je goed in bent.” Sinds 2004 is dat ook draadvonken. Toen werd de eerste Fanuc draadvonkmachine in gebruik genomen, in 2006 volgde de tweede. En nu is dan de derde geïnstalleerd, wederom een Fanuc. “Dat was voor ons vanzelfsprekend”, aldus De Wolde. “De machines werken probleemloos, ze doen precies wat ze moeten doen.” De nieuwe machine is een Robocut α-C600iB (werkbereik X-Y-assen: 600×400 mm, U-V-assen: 200×200 mm, Z-as: 310 mm) Het is een van de drie veelzijdige allrounders uit de α-CiB serie van Fanuc. Bij draadvonken ging nauwkeurigheid voorheen ten koste van de snelheid. De Japanse producent heeft deze serie juist zo ontwikkeld dat snelheid en nauwkeurigheid samengaan. De Robocut is voorzien van de nieuwste CNC- en servomotortechnologie, een generator die is ontworpen voor maximale betrouwbaarheid, een nauwkeurige draadspanningsregeling met een dubbel servosysteem en een voorziening voor het snijden van dikke, getrapte en conische onderdelen. Ook is de nieuwe ‘core stitch’ functionaliteit standaard aanwezig. Hiermee kan het afvalstuk worden ‘vastgelast’, waardoor nog langere onbemande machinale bewerking kan worden gerealiseerd. “Ook de programmatuur is natuurlijk het nieuwste van het nieuwste”, zegt Jan de Wolde. “Stepfiles kun je zo inladen. De nieuwe software werkt ook op de beide andere draadvonkmachines en zo maken we ook daar een efficiencyslag.”

Humacs Krabbendam succesvol met Fanuc
De Robocut draadvonkmachines van Fanuc wordt sinds 1 januari 2018 op de Nederlandse markt gebracht door Humacs Krabbendam. Enkele maanden daarvoor had de machineleverancier uit Nieuwleusen ook al de verkooprechten voor de Robodrill CNC-bewerkingscentra verworven. “Met deze Fanuc machines hebben we prachtige producten aan ons leveringsprogramma kunnen toevoegen”, zegt sales manager Bert Versteeg. “Want deze machines hebben een enorme staat van dienst en een bewezen kwaliteit.”
Humacs Krabbendam heeft een buitengewoon succesvol jaar achter de rug met de Fanuc-machines. “We hebben er meer dan dertig verkocht”, aldus Versteeg.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Allround metaalwarenfabriek in de maak

25-09 Je komt bij De Makers wat anders binnen dan bij een gemiddeld metaalbewerkingsbedrijf. De…

Automatisering

Fanuc organiseert cobotdays

09-09 Stel je een werkvloer voor waar mens en robot zij aan zij werken, zonder…

Automatisering

Fanuc toont toekomst van fabrieksautomatisering op WoTS

26-08 Grote maar ook kleinere bedrijven staan voor steeds groter wordende uitdagingen op vlak van…

TechnishowNieuws

Nieuwe robotcontroller Fanuc combineert intelligentie met cyberbeveilging

05-03 De nieuwe R-50iA robotcontroller combineert voor het eerst cyberbeveiliging met een uitgebreid scala aan…

Verspanen

Humacs Krabbendam trekt publiek met vijfassers en automatisering

06-12 “Ons open huis was een groot succes”, zegt Salesmanager Bert Versteeg. “Klanten uit het…

Verspanen

Humacs Krabbendam brengt primeur naar METAVAK

03-10 Het Häberle Robodrill systeem is een modulaire en flexibele automatiseringsoplossing die ontwikkeld is voor…

Verspanen

Fijne start Metamill met nieuwe Kitamura Mycenter 3XV

09-09 Bij zijn opleiding Middenkader Engineering (mbo 4-niveau) kwam Davey Ariessen tijdens stages in aanraking…

Verspanen

“In een paar stappen vliegen we de volgende investering aan”

14-06 Bij de aanschaf van metaalbewerkingsmachine moet een metaalbewerkingsbedrijf eisen formuleren waaraan een machine minimaal…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs