Slijtage voorspellen van frezen en bitjes

Een voorspellend model ontwikkelen waarmee tijdig op slijtage en vervanging van gereedschappen kan worden geanticipeerd. Dat is het doel van een nieuw project van het Fraunhofer Innovation Platform at University of Twente (FIP-AM@UT).

FIP-AM@UT is een innovatiecentrum dat zich inzet voor de vooruitgang van de maakindustrie.

Het vervangen van versleten gereedschappen zoals frezen en bitjes is voor metaalbewerkingsbedrijven één van de grootste terugkerende kostenposten. Slijtage kan kwaliteitsproblemen veroorzaken bij de eindproducten, doordat deze niet meer voldoen aan de gewenste toleranties. Voor het nieuwe project is FIP-AM@UT op zoek naar consortiumpartners die dit probleem herkennen en gezamenlijk willen werken aan de ontwikkeling van een voorspellend model waarmee tijdig op slijtage en vervanging geanticipeerd kan worden. Bedrijven die interesse hebben om hier aan deel te nemen, kunnen contact opnemen met Elias Rouchou (Elias Rouchou, e.rouchou@utwente.nl/053 489 4763).

FIP-AM@UT is een innovatiecentrum dat zich inzet voor de vooruitgang van de maakindustrie. Het helpt bedrijven door middel van toegepast onderzoek, technisch advies en projectontwikkeling de technische capaciteiten en competenties te ontwikkelen die nodig zijn om vorm te geven aan de toekomst van de branche. Andere projecten die reeds zijn opgepakt, zijn bijvoorbeeld Ambition en KORT. Ambition laat bedrijven kennismaken met de tastbare voordelen van additive manufacturing, afgestemd op hun specifieke behoeften. Binnen KORT wordt een oplossing ontwikkeld, die op betrouwbare wijze doorlooptijden kan voorspellen bij de productie van stalen producten, uiteraard met als doel deze doorlooptijden te verkorten.

Opening testfabriek

Binnenkort krijgen de activiteiten van FIP-AM@UT een stevige impuls door de opening van een moderne test-before-invest-faciliteit tegenover de Universiteit Twente in Enschede. In de zogeheten ‘shopfloor’, een soort testfabriek (ook wel Advanced Manufacturing Center genoemd), zullen verschillende machines en demonstrators beschikbaar zijn voor bedrijven. Hier kunnen zij kennismaken met de voordelen van digitalisering en hun innovatie- en digitaliseringsconcepten testen in een realistische testomgeving, voordat deze toegepast worden op hun eigen werkvloer. De opening van deze nieuwe faciliteit is binnenkort en zal gepaard gaan met open dagen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Bouw Advanced Manufacturing Center in Enschede gestart

26-04 Vertegenwoordigers van de Universiteit Twente en het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing (FIP-AM@UT)…

Oppervlaktetechniek

PU-bekleden zorgt voor slijtagebeheersing

04-12 Sietzema Techniek in Gorredijk levert een nieuwe toepassing voor slijtagebeheersing. Sinds dit najaar biedt…

Geen categorie

Herken en bestrijd slijtagepatronen van snijplaten

23-01 Verspaners kunnen veel winnen, als ze weten hoe ze slijtagepatronen van snijplaten kunnen herkennen…

Geen categorie

Uitstel gereedschapsslijtage: complex proces maar de moeite waard

16-10 Tijdens het gebruik van gereedschappen treedt altijd slijtage op. De grote vraag is hoe…

Geen categorie

Technische bijeenkomst over slijtage gereedschap

08-08 De Federatie Metaalplaat (FDP) en Moulds & Dies Industry (MDI) organiseren op 11 september…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs