‘Slimme lasfabriek’ zoekt deelnemers

Enkelstuks- en kleine serieproductie economisch haalbaar maken op basis van robotlassen. Dat is de doelstelling van Smart Welding Factory. Op 28 mei trapt dit samenwerkingsproject af  met een bijeenkomst waar ‘de slimme lasfabriek’ wordt gepresenteerd aan bedrijfsleiders en hoger management van lassende bedrijven in Gelderland en Overijssel. Deze bijeenkomst geldt als voorzet voor de officiële opening.

Binnen Smart Welding Factory  werken nu vier partijen samen: Aebi Schmidt (producent van strooi- en veegmachines), Gems (containerbouw, tank- en apparatenbouw en waste technology), het Laser Applicatie Centrum (LAC) en het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Zij nodigen andere bedrijven uit om mee te doen en grijpen de bijeenkomst aan om belangstellenden te informeren over de mogelijkheden die Smart Welding Factory biedt, zowel op technisch als economisch gebied. De bijeenkomst vindt plaats bij Aebi Schmidt in Holten (aanvang 14.00 uur). Deelname is kosteloos, maar er is wel een limiet aan het aantal deelnemers. Aanmelden kan via www.smartweldingfactory.nl.

Binnen Smart Welding Factory gaat het erom te komen tot flexibele intelligente lasrobotautomatisering. Het bedrijfsleven vraagt daar om vanwege de toenemende trend naar kleinere series, om snel in te kunnen spelen op de vraag en verandering van de markt.
Ondanks het gebruik van lasrobots in het productieproces, worden er nog veel zaken met de hand gedaan. Simpelweg omdat enerzijds de kennis niet aanwezig is maar anderzijds zijn de middelen om dit te doen ook niet allemaal verkrijgbaar. Een klassiek robotlasproces ziet er als volgt uit: robotprogrammering via teachbox, lasparameters instellen, proefproductie door middel van trial and error, optimalisatieslag en uiteindelijk het product lassen.

Waar in de verspaning en de plaatbewerking al vergevorderde stappen zijn gezet tot volledige automatisering, moet dit bij het lasproces nog starten. De doelstelling binnen Smart Welding Factory is om in het 3D-CAD model automatisch lasbanen te genereren.

Hierbij wordt tevens een koppeling met een digitale WPS database gerealiseerd zodat de las voldoet aan de wettelijke kaders. Ook wordt de kwaliteit van de las realtime gemonitord en worden de data gelogd in een database. Daarmee zou het traject er als volgt uitzien: 3D-CAD model; automatisch offline programmeren; automatische generatie lasparameters; integratie met WPS database; realtime datalogging; First Time Right, One Piece Flow.

Bedrijven kunnen meedoen aan Smart Welding Factory en profiteren dan van de ontwikkelde kennis. De projectpartners, die zich verzekerd weten van de steun van de provincies Gelderland en Overijssel, Universiteit Twente, Oost NV en Koninklijke Metaalunie, zoeken met name partners die of al robotlassen of dat willen gaan doen. “Ook moeten het MKB’ers zijn en ze moeten over eigen engineering beschikken. Want er zit veel kwaliteitsborging in, dan moet het ontwerp gewoon goed zijn”, aldus Ard Hofmeijer, operationeel manager van het LAC.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Handige gids voor veilig en comfortabel werken in de metaalindustrie

22-11 In deze gids bespreken we hoe je veilig en comfortabel kunt werken, ergonomie, beschermingsmiddelen…

Verbinden

Lasrobot onderhoudt het spoor

20-11 ProRail staat voor grote uitdagingen om de toekomstdoelen te behalen. Dat betekent ook dat…

3D

MetalFabG2 3D-metaalprinters ingezet voor radiofrequentieproductie

20-11 SWISSto12 werd in 2011 opgericht als spin-off van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie…

Personeel en Opleiding

Creatieve oplossingen voor toekomst van werk in metalektro

20-11 Inspirerende keynotes en interactieve workshops gaven bijna 300 HR-professionals en leidinggevenden uit de metalektrosector…

Oppervlaktetechniek

KeyTec en Rösler: Samenwerken aan Innovatie in Oppervlaktebewerking

20-11 Onlangs heeft KeyTec opnieuw geïnvesteerd in een oppervlaktebewerkingsmachine van Rösler. Maar waarom koos KeyTec…

Verspanen

Recordaantal internationale delegaties op Precisiebeurs

20-11 Twee dagen lang stonden de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch wederom in het teken van het…

Oppervlaktetechniek

Nieuwe beitstunnel bij Laura Metaal

20-11 Laura Metaal verwerkt met geavanceerde decoilinstallaties coils tot platen. De beitslijn verwijdert onzuiverheden zoals…

Oppervlaktetechniek

Naar futureproof oppervlaktebehandeling

20-11 De Nederlandse oppervlaktebehandelende industrie is vooraanstaand in de wereld, maar kent diverse uitdagingen. Werknemers…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs