Sluiting Siemens Hengelo raakt veel toeleveranciers
De aangekondigde sluiting van Siemens Hengelo is niet alleen slecht nieuws voor de 600 mensen die daardoor hun baan verliezen, maar ook voor veel toeleveranciers die afhankelijk zijn van de gasturbine- en compressorfabriek.
De Hengelose vestiging van Siemens gaat waarschijnlijk in 2020 dicht, zo deelde de directie eind vorige week aan het personeel mee. Volgens Siemens is er voor gasturbines nauwelijks nog een markt. Dat komt door de energietransitie, de opkomst van zonne- en windenergie. Hierdoor holt de bouw van kolen- en gascentrales achteruit. Gasturbines, die in Hengelo worden gemaakt, vormen een belangrijk onderdeel van deze centrales. In 2010 verwachtte Siemens nog jaarlijks 300 grote gasturbines te kunnen verkopen. Dat worden er dit jaar maar 122 en dat maakt maatregelen noodzakelijk.
De bonden zijn deze week uitgenodigd voor een overleg over de sluiting. “De onderhandelingen zullen zich toespitsen op zoveel mogelijk behoud van werkgelegenheid. En pas daarna op een eerlijke compensatie voor het verlies van banen”, zegt bestuurder Gerard van der Molen van CNV Vakmensen. “Een dramatisch verhaal natuurlijk zo tegen het eind van het jaar. Dit raakt de regio hard. Extra ingewikkeld is het, omdat de gemiddelde leeftijd van de werknemers al redelijk hoog is. Dat de crisis voorbij is helpt. En dat de vraag naar personeel weer groeit helpt nog méér natuurlijk. Maar het blijft de vraag of deze mensen daar allemaal van kunnen profiteren.”
Jan Wit, bestuurder FNV Metaal: “Het concern Siemens maakt mooie winsten. Dat betekent dat er geld is voor een mooi sociaal plan. We gaan alles op alles zetten om de gevolgen voor de medewerkers zo beperkt mogelijk te houden. Van Siemens verwacht ik goed werkgeverschap, voor zover dat gaat in deze situatie.”
Toeleveranciers
Jan Wit noemt de voorgenomen sluiting een drama voor de mensen van Siemens, maar ook voor de hele regio Twente. “Vele toeleveranciers zijn afhankelijk van het bedrijf.” Een van die toeleveranciers is metaalbewerker AFMI. Directeur Gerard Heerink zegt in het regionale dagblad Tubantia: “Siemens is inderdaad een goede klant. We leveren niet alleen aan Siemens in Hengelo, maar ook rechtstreeks aan Duitsland. Dat is een flink deel van onze omzet, ik schat zo’n 20 procent.”
In dezelfde krant zegt directeur-eigenaar Joost Rings van onderhoudsbedrijf Primoteq dat hij niet direct vreest voor zijn eigen bedrijf. “Maar dit komt hard binnen. Onze relatie met Siemens gaat ver terug. Als het écht stopt, dan heb ik voor 3 tot 4 van mijn 50 mensen geen werk meer.” Andere bedrijven krijgen het volgens hem zwaarder, vooral die in de besturingstechniek en facilitaire ondersteuning, die voor een groot deel leunen op Siemens. “Ik denk dat er wel bedrijven bij zitten die gaan omvallen. En dan zijn er ook hoogspecialistische zzp’ers, die volledig van Siemens afhankelijk zijn.”