SMEOT investeert in nieuw onderwijsconcept verspaningstechniek
Bij SMEOT, mbo-vakschool voor metaal, mechatronica en elektrotechniek in Hengelo, is een nieuwe freesmachine van de Oostenrijkse fabrikant Emco aangeschaft. Deze biedt de mogelijkheid om gelijktijdig zes leerlingen op te leiden aan de hand van zes externe programmeerstations gekoppeld aan één machine.
Bovendien heeft de machine meerdere machine-besturingssystemen in zich. De leerlingen/docenten kunnen kiezen uit originele Fanuc, Heidenhain, Siemens besturingssystemen. Ook kunnen nog andere machine-besturingssystemen worden geladen.
De kracht van de nieuwe machine en het nieuwe systeem is dat gelijktijdig meerdere leerlingen op meerdere besturingen aan één machine kunnen worden opgeleid. Tevens kan met externe programmeerstations worden gewerkt. Ook huiswerk van leerlingen/cursisten van programmeer-opdrachten kan nu gerealiseerd worden zonder de machine daadwerkelijk te gebruiken. Aanschaf van specifieke leerling-software maakt het mogelijk dat leerlingen thuis programmeren, bij SMEOT deze programmering laten testen en dan de machine kunnen laden met het programma.
Wensen bedrijfsleven
“Dus thuis en bij SMEOT kunnen leerlingen aan de slag met verschillende machinebesturingstechnieken”, zegt directeur Rob Swennenhuis. “Zo kan beter worden ingespeeld op de wensen van het bedrijfsleven. Leerlingen kunnen hun laptop meenemen naar het werk of huis en eventueel daar hun bedrijfsprogramma afstemmen met hun opleiding bij SMEOT.” Met dit concept bijt SMEOT volgens Swennenhuis landelijk de spits af. Zowel machinefabrikant Emco als haar Nederlandse vertegenwoordiger De Ridder THO hebben samen met de praktijkdocenten van SMEOT het concept in Oostenrijk uitvoerig getest. De reacties hierop waren lovend, in het bijzonder voor de opleidingssituatie bij SMEOT. Het advies van de docenten heeft geleid tot aanschaf van de machine met al zijn toebehoren. Uiteindelijk geeft deze aanschaf een grote besparing in hardware. Bovendien is onderwijskundig de brug geslagen tussen CNC-programmeren aan de machine en huiswerk.
Nieuwe machines en huisvesting
Naast deze aanschaf heeft SMEOT ook zwaar geïnvesteerd in andere middelen zoals: CNC buigmachine (Dynabend), lasrobot, CNC kantbank, nieuwe (puls)lasmachines, mechatronica besturingspracticum, frees- en draaimachines van Kunzmann en Weiler. Deze aanschaf past in de ontwikkelingen en ambities van SMEOT, dat daarnaast een grote slag in huisvesting maakt. De naastgelegen school is aangekocht. Panden worden nu gekoppeld tot een moderne eigentijdse onderwijslocatie. Directeur Rob Swennenhuis krijgt deze ruimte van het bestuur. “Met name de bestuursinvloed van de Koninklijke Metaalunie representanten is groot bij SMEOT. Zij loven de ontwikkelingen om leerlingen op een moderne wijze op te leiden voor de bedrijven. Daarnaast komt het opleiden in een opleidingssituatie bij SMEOT nog beter tot uiting als afspiegeling van het bedrijfsleven. Daar profiteren zowel het bedrijfsleven als de SMEOT-leerlingen uit Groot-Twente van.”