Snelle 15 kW fiberlaser doet ook in Benelux zijn intrede
Een relatief nieuw gezicht in de plaatbewerkingsmarkt zijn de fiberlasers van Eagle. De machines baarden vorig jaar opzien door de introductie van een 15kW fiberlaser. Sinds drie jaar is het Belgische MML exclusief dealer van het merk voor de Benelux.
Drijvende kracht achter de Eagle fiberlasers is de firma Power-Tech. De specialist in de productie van lasersnijsystemen is gevestigd in het Poolse Wałcz, waar alle productie, ontwikkeling en onderzoek plaatsvindt. Het bedrijf Power-Tech, dat ondertussen al 12 jaar bestaat en tot voor drie jaar enkel in de Oost-Europese landen actief was, heeft vanaf het begin ingezet op fiberlasers voorzien van bronnen van de producent IPG. De verkoop en service gebeurt door middel van diverse distributeurs wereldwijd. In de Benelux is MML daarvoor verantwoordelijk.
Innovatieve markt
Vanuit zijn eigen netwerk werd Paul Minta benaderd om het dealerschap van Eagle in de Benelux te verzorgen. De directeur van MML zag onmiddellijk de technologische mogelijkheden van Power-Tech en de potentie van het merk en betrok ook Jacek Chorazy, verantwoordelijk voor de sales, bij het bedrijf. Samen proberen zij de markt in de Benelux te overtuigen van de kracht van Eagle. Dat lukt in Nederland al heel behoorlijk. “De Nederlandse metaalmarkt heeft een innovatief karakter”, vertelt Chorazy. “We zien dat vooral de Nederlandse bedrijven veel interesse hebben en voorop willen lopen op zowel het gebied van technologische innovatie als van snel kwalitatief snijden.” Almec, Foekema Plaatbewerking en Vlastuin Groep beschikken al over een fiberlaser van Eagle. Binnenkort zal een vierde Eagle machine bij het bedrijf De Boer RVS geleverd worden. Deze machinebouwer, staalverwerker en marktleider van duurzame vis- en verwerkingsketens voor de garnalenvisserij, opteert voor een eVision 1530, 6 kW voor het lasersnijden van zijn RVS-producten.
Snelste machine
De doelstelling van MML is duidelijk: zoveel mogelijk bedrijven kennis te laten maken met de kracht van de 15 kW fiberlaser van Eagle. “De snelste machine die 2D platen kan snijden”, zegt Chorazy. “De snelheid en de innovaties van Eagle zingen zichzelf snel rond in de markt natuurlijk. In 2017 introduceerde Eagle als eerste ter wereld de 12 kW fiberlaser en een jaar later alweer de 15 kW.” Zijn collega Minta valt hem bij: “Dankzij onze eigen snijkop, kunnen wij het hoogst haalbare vermogen realiseren en dat wekt veel interesse.” Hoog vermogen gecombineerd met een 6G versnelling maakt van Eagle een snelle hoog rendement machine, geschikt voor zowel dun als dik materiaal. Een van de geheimen van de Eagle fiberlaser is de eVa snijkop. Deze is speciaal ontwikkeld om het hoog vermogen van 10, 12 en 15 kW fiberlaser aan te kunnen. De gepatenteerde snijkop beschikt over een modulaire bouw, zodat in geval van beschadiging of defect enkel het beschadigde of defecte gedeelte ter plaatse vervangen kan worden. Daarnaast beschikt de snijkop over automatische scherptestelling van de focus, wordt de nozzle automatisch gecentreerd en is de fiberlaser voorzien van spatglas dat zich op 221 mm hoogte vanaf de nozzle bevindt, waardoor deze minder snel vervuild en minder snel vervangen moet worden. Tevens is de Eagle voorzien van lineaire motoren op alle assen en een dwarsbalk van carbon. De lichte en toch sterke dwarsbalk in combinatie met lineaire motoren en de eVa snijkop zorgen voor een versnelling van 6G en snijsnelheden tot 150 m/min.
Buislaser
De R&D-afdeling van Eagle heeft veel tijd besteed aan de ontwikkeling van de snijkop, maar zit voorlopig nog niet stil. “De laatste tijd hebben we bijna elke beurs een noviteit kunnen tonen”, aldus Minta. “Door innovatief en grensverleggend te werk te gaan, willen wij ons blijven onderscheiden van de concurrenten.” Zo is Eagle momenteel bezig met de ontwikkeling van een 3D buislaser en wordt er binnenkort een vernieuwde toepassing van het gebruik van stikstof gepresenteerd. “Met stikstof snijden we veel sneller dan met zuurstof”, vertelt Minta. “De uitdaging is echter om het oppervlak met stikstof net zo glad te krijgen als met een CO2 laser. Onze R&D-afdeling heeft deze uitdaging met beide handen aangepakt en we zullen dit binnenkort introduceren. Kortom, we zitten niet stil en zien dan ook voldoende mogelijkheden om Eagle ook in Nederland en België groot te maken!”