Snelle opsporing potentiële mechanische problemen
Om gebruikers te helpen mechanische onderdelen die aandacht vereisen snel op te sporen, heeft Fluke een nieuwe functie toegevoegd aan zijn ii910 precieze akoestische beeldvormers. De Firmware 5.0-update voegt de MecQ-functie toe. Deze maakt vroege opsporing van potentiële mechanische problemen mogelijk en helpt zodoende ongeplande downtime tot een minimum te beperken en reparatiekosten terug te dringen.
De toevoeging van de MecQ-functie aan de ii910 precieze akoestische beeldvormers maakt vroege opsporing van potentiële mechanische problemen mogelijk.
De update werd ontwikkeld na uitgebreid onderzoek, waarbij klanten van Fluke van over de hele wereld betrokken waren. Deelnemende onderhoudsspecialisten en technici zeiden dat het voor hen vooral belangrijk was om problemen op de potentiële storingscurve zo vroeg mogelijk op te sporen. Er werden diverse soorten transportbandsystemen onderzocht en het bleek dat niet-aangedreven lagers vaak de belangrijkste oorzaak van allerlei mechanische storingen zijn. Omdat deze systemen een integraal onderdeel zijn van het productieproces, kunnen langdurige storingen een aanzienlijke impact hebben in de fabriek en grote problemen in de toeleveringsketen veroorzaken.
Nooit geïnspecteerd
Ondanks het feit dat het uitvallen van een productielijn uitermate zorgwekkend is, ontdekte Fluke dat circa 59% van de transportbandsystemen nooit wordt geïnspecteerd, terwijl 11% handmatig wordt gecontroleerd. Het onderzoek toonde aan dat op de tast inspecteren en contacttemperatuur en thermografie de minst effectieve manieren waren om een probleem op te sporen. Het uitvoeren van trillingsmetingen of ultrageluidstesten vormde eveneens een uitdaging – vooral gebruiksgemak was een belangrijk minpunt bij de laatste methode – maar akoestische beeldvorming bleek veruit de meest effectieve methode te zijn. Klanten zeggen dat de mogelijkheid om problemen op te sporen essentieel is om kosten te besparen, maar dat ze ook graag een schaalbare oplossing willen voor lange transportbandsystemen of voor plekken waar toegang een probleem is.
Met de combinatie van de Fluke ii910 akoestische beeldvormer en MecQ is het aanzienlijk gemakkelijker om transportbandsystemen contactloos te inspecteren. Door geluidspatronen te vergelijken identificeert het apparaat onmiddellijk mechanische onderdelen die aandacht vereisen. Wanneer het probleem op het scherm wordt weergegeven, kunnen onderhoudsmonteurs daar een aantekening van maken, die met hun team delen en de reparatie in hun onderhoudsschema inpassen.
Selecteren van frequenties
MecQ is ontwikkeld om een extra detectielaag toe te voegen aan de ii910. Dit is in aanvulling op het maken van foto’s en/of video’s, het uitvoeren van een lekdetectietest met LeakQ en detectie van gedeeltelijke ontlading in PDQ-modus. De meest gebruikte frequentie voor ultrageluidinstrumenten is 30 kHz, maar de ii910 met MecQ biedt nu door de gebruiker te selecteren frequenties van 2 kHz tot 100 kHz en vaste multimodus frequentiebanden van 15 kHz, 20 kHz, 30 kHz, 40 kHz en 60 kHz om diverse stadia van lagerslijtage te controleren. Afhankelijk van de omgeving kan de gebruiker ervoor kiezen om de vooringestelde frequentiebanden in of uit te schakelen.
Tako Feron van Fluke zegt hierover: “Dankzij MecQ kunnen onderhoudsmonteurs de ii910 nu gebruiken om een probleem op te sporen, een schermafdruk te maken en die met hun team te delen, en de reparatie vervolgens tijdens geplande stilstandtijd uitvoeren. Fluke biedt al deze workflowoplossingen in één enkel instrument en de Firmware 5.0-upgrade vereenvoudigt ook een zeer complex en tijdrovend inspectie- en onderhoudsproces.”