Software allesbepalend in automatische plaatwerkfabriek Broshuis

Software speelt de absolute hoofdrol in de nieuwe plaatwerkfabriek die trailerbouwer Broshuis momenteel inricht. De leiding over dit project is toevertrouwd aan Wintheon Management Services, dat de software van alle betrokken partijen integreert om een bijna 100 procent geautomatiseerd productieproces te realiseren. Voor Wintheon-directeur Henri Kooiker en zijn team is deze opdracht uniek: “Waar krijg je nu een wit vel papier waarop je een volledig nieuwe plaatwerkfabriek mag opzetten, die optimaal is?”

Zelf noemt Henri Kooiker het ‘een huzarenstukje’ wat Broshuis doet. De trailerbouwer in Kampen heeft besloten de productie van plaatwerkdelen niet langer uit te besteden maar deze zelf te gaan maken. De eerste plannen hiervoor zijn in het najaar van 2016 ontwikkeld. In augustus 2017 nam de bedrijfsleiding het besluit om deze investering te doen en direct daarna werd Wintheon erbij betrokken. Kooiker: “We gaan er vanuit dat de fabriek na de zomervakantie draait. Dat is ongekend snel. Toen ik erbij betrokken raakte, zat er nog geen fundering in de grond. Nu staat de fabriek er al, zijn we volop de software aan het testen en worden vanaf april de machines en het magazijnsysteem geïnstalleerd.”

Automatisering en QRM
Broshuis krijgt de beschikking over een vrijwel volledig geautomatiseerde plaatwerkproductie, waar wordt gewerkt volgens QRM-principes (Quick Response Manufacturing). Hier zal het plaatwerk worden geproduceerd dat nu nog wordt uitbesteed (volume ongeveer 6 miljoen euro). De fabriek gaat zonder werkvoorbereiding productie draaien, met slechts 10 à 12 medewerkers in een 2-ploegendienst én met een tot 3 à 4 weken kortere doorlooptijd. Dat zijn getallen waar Robin Kroon, eindverantwoordelijk voor Broshuis Parts Production,  wel vrolijk van wordt. Hij heeft de plaatwerkfabriek samen met proces engineer Melanie van Beek opgezet. Kroon is in het verleden met verschillende bedrijven toeleverancier van Broshuis geweest. Zijn laatste bedrijf heeft hij 6 jaar geleden verkocht. Sindsdien gaf hij met veel plezier les op een school, maar het plaatwerk bleef kriebelen. “Ik heb een vel papier gepakt en bedacht: als ik helemaal opnieuw met plaatwerkproductie zou beginnen, hoe zou ik dat dan doen? Voor mij stond vast dat dat een geautomatiseerd proces zonder werkvoorbereiding moest zijn, met een andere rol voor de kanters. Het begint dus echt bij de software; die moet het doen. De machines zijn minder interessant. Je hebt zo’n zes fabrikanten die goede lasersnijmachines maken en ongeveer evenveel fabrikanten met goede kantbanken. Kies degene die het beste zijn software heeft ontwikkeld, zowel qua integratie als qua visualisatie.”

LVD software en hoekmeetsysteem
Toch begon de inrichting van zijn ideale plaatwerkfabriek voor Kroon bij de kantbanken. “De laser staat eigenlijk in dienst van de kantbank, want die geeft de producten hun uiteindelijke 3D vorm.” Op advies van de vorig jaar helaas veel te vroeg overleden en door Kroon bewonderde Chris Kepser (“een grootheid op het gebied van plaatwerk”), zocht hij contact met LVD. Hij was onder de onder de indruk van de software (CADMAN-suite) en het hoekmeetsysteem van de Belgische machinebouwer.

Direct daarna ontvouwde hij zijn ideeën aan Pieter Bas Broshuis en troonde hem mee naar LVD. De eigenaar van Broshuis was enthousiast over Kroons plannen omdat zijn bedrijf meer snelheid en flexibiliteit van de productie nodig had. Dat lukt alleen als je het zelf doet. Een eigen geautomatiseerde plaatwerkproductie leek daarom een aantrekkelijke oplossing.

Automatiseren vanuit de procesgedachte
De volgende stap van Kroon was de keuze van het ERP-pakket. Hij koos voor Ridder iQ, de vijfde generatie ERP-software van Ridder Data Systems, bewust via dealer Wintheon uit Hengelo. “Toch is het ERP-pakket niet cruciaal. We hebben jarenlang geautomatiseerd vanuit de ERP-gedachte, maar dat wilden we hier niet. Hier automatiseren we vanuit de procesgedachte omdat het gaat om de efficiency van het totale proces. Daarbij is ERP zeker een spin in het web, maar ook QRM is van groot belang. Ik heb een over QRM gelezen (‘It’s about time’ van Rajan Suri), waarin alles waar ik in de plaatwerkproductie altijd tegenaan liep, stond beschreven; het boek schetste de problemen, maar droeg ook de oplossingen aan door af te stappen van de traditionele paden.” Een belangrijk inzicht dat Kroon door QRM kreeg: het gaat om tijd en daarmee dus om capaciteit. Je moet machines niet volplannen maar maximaal 80 procent van hun capaciteit benutten, dan gaat er meer doorheen. En concentreer je bij automatisering op de bulk, niet op de uitzonderingen.

Tegen traditionele gedachtes ingaan
Aan de ERP-software werd dus een centrale rol toegekend, maar er moest meer gebeuren in het proces. Daarom werd Wintheon uit Hengelo, geautoriseerd Ridder iQ dealer, ingeschakeld. Henri Kooiker kan zich het eerste gesprek nog precies herinneren: “Ik zei: zeg maar hoe jullie het willen hebben. Maar dat was duidelijk niet de bedoeling.” Robin Kroon vult aan: “Ik zei direct: nee, er is een blanco papier en jij bent de specialist in het automatiseren van metaalbedrijven. Dus laten we samen bepalen hoe we het moeten doen. We wilden af van de werkvoorbereiding en tegen traditionele gedachtes ingaan. Daarvoor hebben we Wintheon ingeschakeld.”

Ervaren team met kennis
Kooiker heeft samen met zijn team al diverse automatiseringstrajecten gedaan en durfde daarom deze uitdaging wel aan. “We hebben een goed team met ervaring, technisch vernuft, humor en kennis. Ook kennen we de partners waarmee je dit soort projecten kunt doen. We weten gewoon: als je de juiste software kiest kun je een optimaal geautomatiseerd proces maken.”
Wintheon nam de projectleiding op zich en heeft na een goed beschreven vooronderzoek  middels een strakke planning alle betrokken partijen meegenomen. Dat is naast LVD (dat drie kantbanken levert) ook Wicam, specialist in CADCAM software voor plaatwerkbedrijven. Eveneens betrokken is Mazak, dat twee vlakbed lasersnijmachines (een 6kW fiber en een 4 kW Direct Diode Laser) en een buislaser levert. Remmert participeert in het project  met een magazijn met 53 palletplaatsen voor nieuw en 6 plaatsen voor restmateriaal. Een magazijn van bescheiden omvang omdat plaatsen voor de opslag van producten niet nodig zijn: alle gesneden uitslagen worden direct uitgeraapt.

Naadloos (digitaal) proces
De essentie van de rol van Wintheon in dit geheel: het proces met zoveel mogelijk standaard  software automatiseren.  Dat levert een naadloos (digitaal) proces op, dat er als volgt uit ziet:

De afdeling Engineering van Broshuis ontwerpt (in 3D) een trailer en zet deze klaar voor productie. Al deze data trekt Ridder iQ naar binnen. Eigenlijk is het Wintheon dat dit doet, want juist voor deze stap is een stuk software geschreven om engineeringsdata om te zetten naar stuklijsten. Alle 3D files van de ge-engineerde trailer worden binnen enkele seconden, op maakbaarheid gecontroleerd. Is alles goed getekend, kan het allemaal worden gekant? Is er iets niet goed, dan gaat het terug naar de engineer. Al deze software berekent ook of Broshuis Parts Production de stuklijsten zelf kan maken en wat het kost. De engineer krijgt al deze informatie terug, kan indien nodig zijn aanpassingen maken. Op dat moment is er al communicatie geweest met de software van LVD en Wicam zodat de complete stuklijst inclusief kantprogramma en snijfile gereed staan voor de uiteindelijke productie. “Alle stuklijsten gaan dus door het systeem”, zegt Kroon. “We weten dan precies of we ze zelf kunnen maken, of we misschien extra gereedschappen moeten kopen en wat we moeten uitbesteden.”
Alle informatie komt in een orderpool, waarna het wachten is op de trigger van productie. “We streven ernaar dat dit binnen een dag gebeurt. Juist hier gaan we veel tijdwinst boeken”, aldus Kroon. Zodra de trigger van productie komt, wordt er volautomatisch genest, waarna de laser gaat snijden. De plaatwerkfabriek is volgens QRM een geheel zelfstandige cel, waarbinnen zowel de lasers als de kantbanken vallen. Telkens is één medewerker verantwoordelijk voor de afwikkeling van de hele order. Hij raapt het materiaal uit van de snijtafel, zorgt voor het transport van deze uitslagen naar de kantbanken en gaat kanten. Hij hoeft niet te programmeren: het programma is al in de kantbank geladen en deze stelt zichzelf automatisch in. Na het kanten zet de medewerker de artikelen klaar voor transport.

‘Dit is de toekomst’
Net als Henri Kooiker heeft Robin Kroon er alle vertrouwen in dat de plaatwerkfabriek van Broshuis op deze manier gaat functioneren. Er wordt nu al volop getest en gesimuleerd en de eerste tekeningen zijn al helemaal door het systeem. “Het wordt echt wel spannend als de machines er straks staan en het allemaal echt moet gebeuren, maar wij zijn er van overtuigd dat dit werkt. De verschillende softwarepakketten die we gebruiken zijn al langer op de markt en bewijzen zich dagelijks. We maken gebruik van deze ervaringen en kennis en zetten daarbij een volgende stap. En dan krijg je dus een automatische plaatwerkfabriek, waar je met 10 tot 12 medewerkers voor 6 miljoen euro aan plaatwerk produceert en op termijn nog meer. Dat is wat de Nederlandse plaatwerkindustrie nodig heeft. Dit is de toekomst.”

Plaatwerkdag 2018
Wintheon organiseert samen met LVD en Wicam de Plaatwerkdag 2018. Deze wordt op dinsdag 29 mei gehouden bij Van der Valk in Zwolle. Robin Kroon zal hier vertellen over de nieuwe plaatwerkfabriek van Broshuis. Later in het jaar is er een tweede sessie in Zuid-Nederland. Deze wordt gehouden op 20 september, met medewerking van MCB Nederland in Valkenswaard. Houd voor meer informatie en opgave de website van Wintheon in de gaten.

Wintheon Management Services is exposant op ESEF, hal 1, stand C020

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

RoboJob toont innovatieve visiontechnologie bij Mazak

18-11 Deze avant-première zal het eerste officiële optreden zijn van dit product, dat uitgerust is…

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs

28-10 LaserTWO levert betrouwbare snijprestaties in een flexibele uitvoering tegen lage kosten per stuk. De…

Plaatbewerking

LVD gaat voor maximale productiviteit

15-10 LVD onthult een nieuwe lasersnijmachine met lage investerings- en exploitatiekosten, praktisch, nauwkeurig en zonder…

Verspanen

Mazak presenteert draaicentrum met 3 revolverkoppen

11-09 De extra derde revolver levert een hoger rendement op door de cyclustijd met ongeveer…

MetavakNieuws

Werk slimmer en maak meer winst

02-09 Een van de hoogtepunten van dit programma is de kennissessie ‘Werk slimmer en maak…

Plaatbewerking

Pushing the Edge Days een schot in de roos

23-04 Blikvanger was een volledig geautomatiseerde oplossing voor het finishen van gesneden plaatdelen van Q-Fin…

Plaatbewerking

Mazak toont nieuwe CNC voor buissnijden

10-04 De FT-150 Fiber kan ronde, vierkante en rechthoekige buizen snijden met een diameter tot…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs