Spaanse grootformaat freesmachines Correa prachtige aanwinst voor Dormac

Begin mei organiseerde de Spaanse machinebouwer Nicolás Correa ter ere van haar 75-jarig bestaan een enerverend open huis in het Spaanse Burgos. Dormac CNC Solutions, de kersverse Nederlandse vertegenwoordiger van de fabrikant van grootformaat freesoplossingen, maakte van de gelegenheid gebruik om met een groep klanten een kijkje te nemen in de productiefaciliteiten van het machinemerk. Kenmerkend voor de grootformaat bedfreesmachines, freesmachines met beweegbare kolom, gantry type freesmachines en portaalfreesmachines, zijn de gepatenteerde freeskop, de modulaire bouwwijze en de hoge machinestabiliteit.

Tijdens de rondleiding door de productiefabriek van de Spaanse machinebouwer, werd een grote Magna freesmachine in opbouw gepresenteerd.

Met ruim 5.400 geïnstalleerde machines is Nicolás Correa een toonaangevende fabrikant van grootformaat freesmachines. Het bedrijf is in 1947 opgericht en heeft door de jaren heen verschillende belangrijke beslissingen genomen die er volgens Raúl de la Peña, area manager bij de Spaanse machinebouwer, voor hebben gezorgd dat het bedrijf staat waar het nu staat. “De beursgang in 1989 heeft het bedrijf veel gebracht. In datzelfde jaar zijn we ook de Chinese markt opgegaan. Hierdoor verdubbelde in één klap de totale machineproductie.” Tegenwoordig wordt 90% van de machines geëxporteerd en is China nog goed voor 20% van de omzet.

Antwoord op grootverspaning

Sinds de beursgang en zeker ook het laatste decennium is de machine-ontwikkeling bij Nicolás Correa in een stroomversnelling gekomen. Daarbij zijn de kernwaarden robuustheid, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, die het bedrijf al 75 jaar hoog in het vaandel heeft staan, bewaard gebleven en doorontwikkeld. Dankzij die kernwaarden worden de freesmachines ingezet in de meest veeleisende productieomgevingen. Klanten bevinden zich dan ook veelal in de mechanische sector, energie-, de automobiel-, luchtvaart- en spoorwegindustrie.

“We zijn enorm verheugd dat Nicolás Correa ons heeft benaderd om hun machines in Nederland op de markt te brengen”, vertelt Joost Verschure, directeur van Dormac. “Ze willen wereldwijd de nummer 1 worden op het gebied van grote freesmachines en daar horen ervaren partners bij met een hoge servicegraad. Met name onze ervaring met het installeren en onderhouden van grote Kiheung bedfreesmachines was voor Nicolás Correa voldoende reden om het merk bij ons onder te brengen.

Voor Dormac is het een mooie aanvulling op het bestaande portfolio, want zeker op het gebied van grootverspaning konden we nog niet altijd een passende oplossing leveren. Met het uitgebreide machineprogramma van Nicolás Correa kan dat nu wel. Bovendien zijn we blij dat we nu ook een Europese partij in het programma hebben, waardoor we iets minder afhankelijk zijn van onze merken uit Azië.”

Stabiliteit en nauwkeurigheid

De machines van Nicolás Correa kenmerken zich door de robuuste bouwwijze wat mede zorgt voor een hoge machinestabiliteit en nauwkeurigheid. De nieuwe generatie bedfreesmachines, waaronder de Fox en de Norma, zijn uitgerust met drie lineaire geleidingen, waarbij de X-as twee geleidingen heeft voor de tafel. Dit concept zorgt voor een grotere stabiliteit en nauwkeurigheid.

De nieuwste machine in het portfolio, de Axia freesmachine met beweegbare kolom die vorig jaar is gepresenteerd op de EMO in Milaan en recent nog de German Design Award 2022 heeft gewonnen, is ontwikkeld om de stabiliteit nog verder te verbeteren. Het machineframe is gebouwd met het zogenaamde ‘box-in-box’ principe. Hierbij is in het midden van de beweegbare kolom een ‘box’-constructie geplaatst die aan vier zijden verticaal wordt ingebed door lineaire geleidingen.

In het midden van de box is ook de ram gepositioneerd die de freeskop naar buiten verplaatst. Door de centrische plaatsing van de ram in het midden van het box-in-box systeem, ontstaat een symmetrische verdeling van alle optredende krachten. Bovendien is de thermische uitzetting in alle richtingen gelijk, waardoor dus meer stabiliteit, een hoge geometrische nauwkeurigheid over het hele werkbereik en een hoge procesbetrouwbaarheid wordt bereikt.

Mechanisch compensatiesysteem

Tijdens de rondleiding door de productiefabriek van de Spaanse machinebouwer, werd een grote Magna freesmachine in opbouw gepresenteerd. De machine met beweegbare kolom had een Z-as van 6.000 mm, maar afhankelijk van de wens van de klant is de Magna ook leverbaar met een maximaal bereik van maar liefst 27.000 mm x 2.000 mm x 8.000 mm (XxYxZ). Net als bij de Axia is de Magna voorzien van het box-in-box principe. Dit is een mooi voorbeeld van de modulaire bouwwijze van Nicolás Correa, waarbij dezelfde componenten terug te vinden zijn in meerdere machines. Bijzonder is de ram van de Magna die 2.000 mm uit kan steken.

Dit gaat uiteraard gepaard met enorme krachten, die ervoor kunnen zorgen dat de ram gaat doorhangen. Om dit voorkomen heeft de machinebouwer een slim mechanische compensatiesysteem ontwikkeld met zogenaamde ‘pulling bars’. Het compensatiesysteem zorgt ervoor dat de hoek van de ram gecorrigeerd wordt, zodat er geen afwijking ontstaat in de positie van de freesspil ten opzichte van het werkstuk over de complete uitgaande slag van de ram.

Grote kotterkop

Speciaal voor de Magna heeft Nicolás Correa een nieuwe kotterkop ontwikkeld, de Long Boring Bar BM-180. Deze nieuwe gepatenteerde oplossing is met behulp van een automatisch kopwisselsysteem uitwisselbaar. Hierdoor kan de Magna snel worden voorzien van een freeskop of een kotterkop. Het resultaat is een combinatie van snelheid, nauwkeurigheid en flexibiliteit. “Dankzij het automatische kopwisselsysteem is de machine te voorzien van een universele freeskop, hoekfreeskop, een kop voor draaibewerkingen en nu dus ook een kotterkop. De koppen worden met behulp van zes klempunten met een klemkracht van in totaal 30.000 kg aan de ram bevestigd.

Dankzij dit systeem, waarbij we de complete kop kunnen verwisselen, hebben we op het gebied van toerental of koppel dus niet te maken met spindelbegrenzingen”, aldus De la Peña. De directe aandrijving van de BM-180 spindelmotor maakt een vermogen van 90 kW en een koppel van 3.438 Nm mogelijk. De kotterkop heeft een diameter van 180 mm en een W-as van 1.000 mm. De complete kop wordt net als alle freeskoppen gekoeld met water, zodat zowel de motor als de lagers een constante temperatuur behouden voor een optimale nauwkeurigheid.

Freeskoppen als belangrijkste spil

Ongeveer 80% van alle machineonderdelen wordt in eigen huis geproduceerd. Zo ook de gepatenteerde freeskoppen. De UDX-kop bijvoorbeeld, die al meer dan twintig jaar in ontwikkeling is, is speciaal ontwikkeld voor zware omstandigheden. De kop is volledig mechanisch aangedreven en daardoor stijf, minder onderhoudsgevoelig en relatief eenvoudig te repareren. De positioneernauwkeurigheid van de twee zwenkassen is met 0,02° x 0,02° bijzonder te noemen. Zeker omdat het een volledig mechanisch systeem betreft. Deze nauwkeurigheid wordt gerealiseerd dankzij een dubbele Hirth (kopse) vertanding.

Voor bedrijven die een hogere nauwkeurigheid nastreven en vijfassig willen nabewerken, heeft de machinebouwer nog niet zo lang geleden de universele traploos instelbare UCE en UDX freeskoppen geïntroduceerd. Deze hebben twee direct aangedreven motoren in zowel de B- als de C-as. Hiermee is een positioneernauwkeurigheid van 0.001° te realiseren. Het verschil tussen de twee freeskoppen zit hem vooral in de spil. De UCE heeft een maximaal toerental van 6.000 min-1 en een koppel van 1.375 Nm, terwijl de UDX het moet doen met een toerental van 10.000 min-1 en een koppel tot 620 Nm. “De freeskoppen zijn echt het paradepaardje van Nicolás Correa. Er wordt uitzonderlijk veel aandacht aan geschonken.

Uiteraard worden ze geproduceerd en geassembleerd in een geklimatiseerde ruimte, maar wat echt bijzonder is, is dat elke freeskop wordt gekoppeld aan een vaste monteur. Dat wil zeggen dat die monteur voor altijd verantwoordelijk is voor de desbetreffende freeskop, zelfs als die freeskop na tien jaar tijd een onderhoudsbeurt nodig heeft. Dat vakmanschap is uniek aan de machines van Nicolás Correa. Ze zijn zelfs zo zeker van de kwaliteit die ze leveren, dat ze 5 jaar garantie geven op nieuwe machines. Daarmee is Nicolás Correa een prachtige aanwinst voor ons leveringsprogramma”, aldus Verschure.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Feestelijk én informatief Open Huis jubilaris Dormac

18-11 Eigenlijk was het een kleine beurs, waar de Dormac-divisies en hun belangrijkste partners zich…

Verspanen

Dormac viert 70-jarig jubileum op Open Huis

04-11 Dormac is ontstaan in 1954, toen het bedrijf in Enschede startte onder de naam…

Automatisering

Dormac presenteert Doosan cobot met 30 kilo laadvermogen

03-06 Dormac omschrijft de P3020 als een baanbrekende palletising cobot, een nieuwe mijlpaal in het…

Verspanen

Humacs Krabbendam trekt publiek met vijfassers en automatisering

06-12 “Ons open huis was een groot succes”, zegt Salesmanager Bert Versteeg. “Klanten uit het…

Verspanen

‘Hoofdaannemer’ Dormac biedt altijd een totaaloplossing

20-11 “Door de wens van klanten hebben we onze diensten de laatste jaren steeds verder…

Verspanen

Dymato presenteert baanbrekende technologieën

08-11 Röders heeft al zijn expertise samengebracht in het nieuwe RPT600 DSH vijfassige bewerkingscentrum, dat…

Verspanen

Automatisering zet voet aan de grond bij Douna

06-11 Douna Machinery verzorgt in opdracht van klanten uit veel verschillende industrieën het hele traject…

Verspanen

Alles draait om automatisering tijdens open huis bij Dormac

23-10 Dormac presenteert allereerst een uitgebreide line-up van metaalbewerkingsmachines van DN Solutions. Deze zijn specifiek…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs