SSAB lanceert emissievrije staalpoeder
SSAB heeft ’s werelds eerste emissievrije staalpoeder voor commerciële leveringen, gemaakt van gerecycled SSAB Zero-staal, gelanceerd.
Het product zal volgens de Zweedse staalproducent mogelijkheden creëren voor klanten om hun unieke ontwerpen in 3D te printen in staal dat is geproduceerd zonder uitstoot van fossiele kooldioxide. Het poeder combineert de eigenschappen van SSAB’s hogesterktestaal met de lichte structurele mogelijkheden van 3D-printen.
Johnny Sjöström, hoofd van SSAB Special Steels, spreekt van een gamechanger in de wereld van 3D-geprint staal. “SSAB heeft al bewezen dat het mogelijk is staal te produceren zonder CO2-uitstoot. Nu combineren we emissievrij staal met poedertechnologie om duurzaam 3D-geprint ontwerp met onbeperkte verbeeldingskracht mogelijk te maken.”
De productie van staal is een grote bron van CO2-uitstoot als het gaat om het 3D-printen van staalproducten. Door het emissievrije staal van SSAB uitsluitend met fossielvrije energiebronnen te verpulveren, wordt de kooldioxide-uitstoot van de staalproductie tot vrijwel nul teruggebracht. Vorig jaar bracht SSAB zijn eerste conventionele staalpoeder op de markt, SSAB AM Engineering, en nu wordt het portfolio uitgebreid met SSAB AM Tough Zero. SSAB zal zijn fossielvrije staal, gebaseerd op HYBRIT-technologie, ook als poeder in beperkte volumes kunnen aanbieden.
In 2020 investeerde SSAB in Oxelösund in een productiefaciliteit voor staalpoeder om hoogwaardig geavanceerd staalpoeder met hoge sterkte te produceren voor additieve productie, als aanvulling op het reguliere staalaanbod. Staalpoeder is bij uitstek geschikt voor beperkte series op maat gemaakte componenten of reserveonderdelen die een hoge structurele integriteit en optimale functionaliteit vereisen. Het kan worden gebruikt in een grote verscheidenheid aan industrieën, van consumptiegoederen tot zware machines tot de automobielsector en meer.
“Het 3D-printen van componenten van zeer sterk staal zal helpen de hoeveelheid gebruikte grondstoffen te verminderen, het gewicht te verminderen en de functionaliteit van het eindproduct te vergroten. Dit is vooral belangrijk voor industrieën, zoals de automobielsector of zware machines, die proberen gewicht te besparen, de prestaties te verbeteren en hun CO2-voetafdruk te verkleinen”, zegt Jesper Vang , hoofd van SSAB Powder Technology.
SSAB heeft al prototypes van fossielvrij staalpoeder aan geselecteerde klanten geleverd. In 2023 printte HT Laser het eerste fossielvrije stalen onderdeel dat geschikt was voor een bosbouwmachine in 3D, en mijnbedrijf Epiroc onthulde een prototype van een hydraulisch blok voor een steenboor in conventioneel staalpoeder en zei dat het de mogelijkheid onderzocht om fossielvrije stalen componenten te gebruiken. poeder. In 2022 lanceerde Triwa het eerste consumentenproduct gemaakt met fossielvrij staalpoeder: een horloge.
Om poeder te maken wordt gesmolten staal, op maat gemaakt voor 3D-printen, opgesplitst door verstuivingsgas onder hoge druk, waardoor kleine bolvormige druppeltjes ontstaan die tot poeder worden gestold. Ook het staalpoeder wordt uitsluitend geproduceerd met behulp van fossielvrije energiebronnen.