Staalfederatie ontvangt predicaat Koninklijk
De dit jaar 100 jaar bestaande Staalfederatie Nederland heeft het predicaat Koninklijk gekregen. Hiermee wordt het belang van de Koninklijke Staalfederatie Nederland en haar leden onderkend.
De bijbehorende oorkonde werd tijdens de viering van het 100-jarig bestaan aan voorzitter Hans Hilbrands van de Koninklijke Staalfederatie overhandigd door Hans Oosters, commissaris van de Koning van de provincie Utrecht.
Maatschappelijk belang
De Koninklijke Staalfederatie Nederland is een gemotiveerde vereniging waarin veel nieuwe ideeën ontstaan die nationaal en internationaal weerklank vinden. De Staalfederatie is vaak in daden, maar ook als medefinancier, betrokken bij relevante projecten die de processen in de bouw en de industrie bevorderen. Hoewel de Staalfederatie een relatief kleine vereniging is (momenteel zijn er 49 leden), vertegenwoordigt zij een groot maatschappelijk belang. De Staalfederatie staat voorop bij het terugdringen van de CO2 uitstoot. Door het profileren van de positieve milieuaspecten van de staal- en metaalproducten in de nationale milieudatabase, worden gebouwen, machines, schepen, boorplatformen, bruggen en andere producten gemaakt met het oog op de toekomst waarin hergebruik en recycling een cruciale rol zullen spelen. De leden van de Staalfederatie spelen een essentiële rol in de Nederlands maakindustrie en de bouw. Zonder die leden zouden de bouw en de industrie stagneren. De toegevoegde waarde die de leden van de Staalfederatie aan het productieproces brengen, is van groot belang voor het maken van de juiste productkeuze van de afnemers.
Vijf speerpunten
De Staalfederatie werd opgericht op 1 januari 1919 als ‘De Algemene Vereniging van de IJzerhandel’ en is dus dit jaar een eeuw oud. In de periode na de Eerste Wereldoorlog werden veel verenigingen opgericht om de wederopbouw te ordenen van Europa en Nederland in het bijzonder. De Staalfederatie is een platform voor handelaren in staal en metaal en hun stakeholders, met als doel het onderhouden van relaties en het uitwisselen en vergroten van kennis. In dit jubileumjaar stelt de Staalfederatie zich als doel om samen met haar stakeholders de staal- en metaalsector te versterken om zo de economische en politieke uitdagingen te kunnen volgen. De Staalfederatie focust op vijf speerpunten, te weten: Personeel, Logistiek, Financiering, Innovatie en Digitalisering. In de loop van dit jaar organiseert de Staalfederatie diverse bijeenkomsten waarin deze thema’s aan bod komen. De handel in staal en metaal betreft naar schatting 1,5 miljoen ton met een omzetwaarde van ongeveer 1,5 miljard euro per jaar. Er zijn circa 5000 mensen werkzaam bij de metaalgroothandelaren. Leden van de Staalfederatie importeren alle staal en metaalsoorten zoals constructiestaal en buizen voor de bouw, offshore, grond, weg en waterbouw, kwartoplaten voor scheepsbouw en opslagtanks voor de petrochemische industrie, RVS buizen en fittingen voor de agrosector en de chemische industrie, strippen en hoekstaal voor de maakindustrie, wapeningsstaal voor de bouw, aluminium, koper, messing en nog meer metalen in vele soorten en legeringen.