Staalprijzen: kentering in zicht?
Een forse toename van de export van staal uit China heeft de internationale exportprijzen op de staalmarkt enorm onder druk gezet, zo meldt het StaalJournaal.
De staalproductie van China is in de periode januari-april fors gestegen en door de achterblijvende vraag is er enorm veel materiaal terechtgekomen op de vrije markt.
De staalproductie van China is in de periode januari-april fors gestegen en door de achterblijvende vraag is er enorm veel materiaal terechtgekomen op de vrije markt. “De export van het land is hierdoor toegenomen met maar liefst 40% (t.o.v. vorig jaar) wat de internationale exportprijzen enorm onder druk heeft gezet”, aldus de juni-editie van het StaalJournaal.
Pijngrens bereikt
De bodem van deze prijzen lijkt bereikt te zijn met zeer recent een (eenmalige) test prijsstijging die de prijzen gestabiliseerd lijkt te hebben. Door deze interessante prijzen zijn afnemers afgelopen tijd vaker uitgeweken naar Aziatische staal fabrieken. De staal producenten uit de EU konden hierdoor niet achterblijven en na een aanvankelijke aarzeling hebben ook zij hun prijzen moeten verlagen om orders te kunnen boeken. “Al met al heerst er een bepaalde onzekerheid in de markt waarbij afnemers op dit moment vaak enkel kopen wat ze echt nodig hebben en niet speculeren. De huidige staalprijs bij de Europese staalfabrieken lijkt nu echter de pijngrens grotendeels te hebben bereikt en plannen zullen ongetwijfeld gesmeed worden om deze situatie zo snel mogelijk te doen keren”, aldus het StaalJournaal.