Staalprijzen op keerpunt
De prijzen van staal lijken recentelijk het dieptepunt te hebben bereikt en met de actuele productiebeperkingen lijkt de staalprijs de weg omhoog nu te hebben ingezet. Dit constateert het StaalJournaal in haar november-editie.
Dit jaar heeft China, ‘s werelds grootste staalproducent, een afname in haar productie laten zien. Afgelopen tijd zijn grondstoffen zoals ijzererts aanzienlijk in prijs gestegen naar een prijsniveau van $ 130 per ton. “Deze stijging, gekoppeld aan een (tijdelijke) opleving van de markt, heeft geleid tot een stijging van de staalprijzen in dit deel van de wereld”, aldus het StaalJournaal.
Klimaatneutraal produceren
De maandelijkse nieuwsbrief over de ontwikkelingen in de staalmarkt meldt ook dat de VS en de EU ondertussen werken aan een nieuw akkoord over staaltarieven, waarbij belangrijke aspecten zoals uitstoot en overcapaciteit worden besproken. De Europese staalindustrie ondergaat momenteel een transformatie om klimaatneutraal te produceren. Deze overgang maakt de industrie echter extra kwetsbaar vanwege de oneerlijke concurrentie. Mede hierom is het CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) in het leven geroepen. Vanaf 2026 wordt verwacht dat CBAM volledig operationeel is, waardoor de concurrentiepositie van EU-staalproducenten versterkt kan worden, evenals de vraag naar Europees staal.
Huidige basisprijzen
De prijzen van staal lijken recentelijk het dieptepunt te hebben bereikt en met de actuele productiebeperkingen lijkt de staalprijs de weg omhoog nu te hebben ingezet. Deze verhoging lijkt voor de staalfabrieken noodzakelijk geweest te zijn om niet langer verliesgevend te opereren. “Huidige basisprijzen voor januari/februari 2024 liggen tussen € 700 en € 730 per ton”, aldus het StaalJournaal.
Lees hier de volledige versie van het StaalJournaal.