Staalprijzen stabiel en zeer licht stijgend ondanks uitdagingen
Ondanks de stagnerende afzet binnen de EU en de enorme concurrentie van vooral Aziatische staalproducenten die massaal materiaal dumpen op de Europese markt, verwacht het StaalJournaal dat de staalprijzen in januari een lichte stijging zullen laten zien.
Het oplossen van de moeilijkheden waarin de staalindustrie verkeert is volgens het Staaljournaal een lastige opgave, want zeer gecompliceerd met uiteenlopende gevolgen.
Foto: worldsteel.org
De toekomst van de Europese auto-industrie blijft zorgwekkend. Dit komt onder andere door het stoppen van subsidies, hoge energiekosten, mogelijke invoerheffingen en de zware concurrentie van goedkope elektrische auto’s uit China.
Verkoop stagneert in staalmarkt
De problemen in de autobranche vertonen opvallende overeenkomsten met die in de staalindustrie, zo signaleert het StaalJournaal in haar laatste editie van dit jaar: “Ook in de staalmarkt stagneert de verkoop. Dit komt vooral doordat Aziatische staalfabrieken goedkoop staal aanbieden op de Europese markt. Daarnaast neemt de Europese staalexport al jaren af, waarschijnlijk omdat Europees staal te duur is in vergelijking met dat uit andere continenten. De productiecapaciteit binnen de EU is bovendien veel groter dan de vraag. Hierdoor is er een grote disbalans tussen vraag en aanbod. Dit drukt de prijzen, waardoor veel bedrijven in financiële problemen zouden kunnen komen. Verschillende staalfabrieken hebben al besloten om maatregelen te nemen, zoals reorganisaties en het sluiten van locaties. Toch lijkt dit niet genoeg te zijn. Er wordt zelfs voorspeld dat binnen een paar jaar een derde van de Europese staalproductie kan verdwijnen.”
Lastige opgave
Het oplossen van de moeilijkheden waarin de staalindustrie verkeert is volgens het Staaljournaal een lastige opgave, want zeer gecompliceerd met uiteenlopende gevolgen. Immers de interne markt nog verder beschermen, zoals door hogere importtarieven of middels nog méér milieueisen aan invoermateriaal, zal leiden tot tegenmaatregelen door exporterende landen. Het beperken van importmogelijkheden zal ook bezwaren opleveren van ondernemingen binnen de Unie die juist van invoer afhankelijk zijn. Daarnaast kan verdere bescherming van de EU-industrie leiden tot hogere consumptieprijzen, waarvan uiteindelijk de burger dus de dupe zal worden. Bovendien is de vraag hoe slagvaardig Europa kan zijn nu er tevens nog grote politieke problemen in Duitsland en Frankrijk zijn. Maar afgezien daarvan, rekening houdend met de dreigende uitspraken hierover door inkomend president Trump, is nog niet te overzien wat de consequenties voor de EU zullen zijn wanneer er inderdaad een handelsoorlog tussen de VS en China zal uitbreken.
Actuele markt
De actuele markt vertoont stabiele tot zeer licht stijgende prijzen. De bestellingen bij de EU-fabrieken zijn wat toegenomen, maar dat is volgens het StaalJournaal niet veroorzaakt door een beter economisch klimaat. “Naar onze mening is er recentelijk meer binnen ons continent besteld vanwege deels wat langere levertijden die ontstaan zijn door de vanwege de jaarwisseling gebruikelijke, maar dit jaar wat langere productiestop bij veel fabrieken. Er is ook minder aan importmateriaal gekocht vanwege hogere prijzen als gevolg van de sterkere US Dollar waardoor import- en Europese prijzen bijna gelijk zijn. Daarnaast wordt er gewacht op het resultaat van het onderzoek naar mogelijke dumping door diverse Aziatische landen, dat wellicht kan leiden tot naheffing op reeds ingevoerd staal en verhoging van het bestaande tarief. “
Wat gaan de prijzen doen in het nieuwe jaar?
Op basis van de huidige omstandigheden en mogelijke ontwikkelingen denkt het StaalJournaal dat een daling zeker niet te verwachten is. “Vanwege eerdergenoemde beperkingen is het eerder waarschijnlijk dat staalprijzen in januari een lichte trend opwaarts zullen laten zien. Maar het blijft een vrijblijvende voorspelling in een altijd grillige en daardoor fascinerende staalmarkt.”