Staalprijzen: stabiel of nog hoger?
De verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië zullen ook gevolgen hebben voor de globale staalmarkt, zo meldt de februari-editie van het StaalJournaal.
Staalprijzen op andere continenten worden ook hoger. In China is men optimistisch gestemd over een beter wordende economie en daarmee een grotere behoefte aan staalproducten.
Staalfabrieken in Turkije liggen stil en onduidelijk is wat dat voor de staalexport van het land betekent.
Opgaande trend
Ondertussen vertonen marktprijzen in de EU een opgaande trend, omdat fabrieken zien dat de orderboeken vol lopen, levertijden uitlopen, productiekosten toenemen vanwege duurdere grondstoffen en hoge energielasten. Daarnaast stijgen ook de importprijzen. ArcelorMittal verhoogde onlangs de basisprijzen voor warmgewalst materiaal naar € 820 per ton (DAP). Staalprijzen op andere continenten worden ook hoger. In China is men optimistisch gestemd over een beter wordende economie en daarmee een grotere behoefte aan staalproducten.
Europese producenten geven momenteel langere levertijden af en ook bevestigde levertermijnen worden niet altijd nageleefd, wat tot verzorgingsproblemen leidt bij distributiebedrijven. “Het wegvallen van materiaalleveringen door Turkije zal leiden tot meer vraag vanuit de binnen-Europese markt. Alles bij elkaar genomen is de verwachting dat staalprijzen vooralsnog stabiel zullen blijven of wellicht wat zullen gaan stijgen”, aldus het StaalJournaal.
Lees hier het volledige StaalJournaal van Noviostaal