Staalprijzen tonen geen herstel

Ondanks dat onder andere ArcelorMittal in het eerste kwartaal van 2019 tot tweemaal toe geprobeerd heeft de prijzen voor kwartaal contracten te verhogen, is de conclusie nu dat die prijsstijging zeker niet gelukt is. Een van de oorzaken daarvan moet worden gezocht bij de afzet- en prijsontwikkelingen op de spotmarkt in relatie met de importhoeveelheden.

Zoals Noviostaal in haar nieuwsbrief van maart al berichtte, blijft de materiaalafname van de Europese, en daarbij vooral de Duitse, automobielindustrie achter. Dit werd zichtbaar bij de onlangs gepresenteerde Duitse exportcijfers, die zeer teleurstellend waren. Intussen ging echter wel de toevoer van importmateriaal, met meestal laagwaardige handelskwaliteiten, wel gewoon door, waardoor in de havens van Rotterdam en Antwerpen grote voorraden zijn ontstaan.

Noviostaal geeft daarvan in de april-editie van de nieuwsbrief een recent voorbeeld: de importquote van warmgewalste coils voor het 2e kwartaal 2019 bedraagt 2 miljoen ton. Alleen al in de eerste week van april werd er van dit product circa 200.000 ton de EU binnengevaren, oftewel 10% van de quote voor het hele kwartaal. “Naar wij vernomen hebben is er vanuit Rusland, India en Turkije nog veel meer warmgewalst materiaal naar Europa onderweg. Omdat de vraag naar materiaal beduidend teruggevallen is, de voorraden bij de staalservicecenters en handelaren nog redelijk hoog zijn en de levertijden van de Europese staalmakers naar normale periodes van circa 6-8 weken zijn teruggelopen, blijven de meeste inkopers een afwachtende houding aannemen. Voor de inkopers is nu de vraag: gaan de prijzen langzaamaan nog verder omlaag of blijven ze stabiel? Enerzijds beweren de Europese staalfabrieken voldoende orders ontvangen te hebben, maar anderzijds is het dan juist weer onverklaarbaar dat diverse EU-producenten weer meer actief op de Noord-Afrikaanse markt zijn geworden, waar traditioneel de staalprijzen juist lager liggen. Het is overigens niet ondenkbaar dat Europese fabrieken vanwege de terugvallende binnenlandse EU-vraag zich meer op deze laatstgenoemde afzetmarkt richten teneinde daarmee een dreigende productieovercapaciteit te vermijden.”

Grondstofprijzen in beweging
De onrust in de wereldeconomie over de Brexit en de onzekere uitkomst van de onderhandelingen over de handelsverhoudingen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie plus die van de VS met China blijft de gemoederen bezig houden en zouden op dit moment dus zeker niet bijdragen aan een stabilisatie van de staalprijzen. Anderzijds echter moet volgens Noviostaal opgemerkt worden, dat grondstofprijzen fors in beweging zijn. IJzererts lijkt over het hoogste punt heen te zijn en hetzelfde lijkt voor schroot te gelden. Maar de prijzen voor kolen daarentegen zijn nog steeds hoog, terwijl olie vanwege de politieke onrust en productiebeperkingen behoorlijk in prijs is gestegen. Het is dan ook niet voor niks, dat China miljarden stopt in de ontwikkeling van nieuwe olie- en gasvelden. “Over de voorgenomen fusie van ThyssenKrupp met Tata kunnen we nog berichten, dat er op dit moment een discussie aan de gang schijnt te zijn tussen de beide fusiepartners en de EU-Commissie over de vraag welke faciliteiten de fusiepartners zouden moeten afstoten om bij die desbetreffende producten niet te dominerend op de staalmarkt te worden. Zo ligt er een voorstel om enkele fabrieken in België en Luxemburg te verkopen. ThyssenKrupp wil echter -mogelijk onder politieke druk- zeker geen Duitse productie-eenheden vervreemden, terwijl de EU-Commissie deze wel genoemd schijnt te hebben. Er circuleren nu zelfs geruchten als zou de fusie hierdoor uiteindelijk wel eens geheel afgeblazen kunnen worden, dan wel in gedeeltes plaats gaan vinden. De EU-Commissie zou eind april besluiten, maar het definitieve besluit wordt nu in de loop van mei of juni verwacht.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Licht stijgende trend staalprijzen verwacht

16-10 Zoals altijd speelt China hierbij een cruciale rol. De Chinese overheid heeft recent verschillende…

Materialen

Klimaatneutrale productie stalen panelen

16-10 De locatie in Geldermalsen is onderdeel van de downstream-activiteiten van Tata Steel Nederland. Eerder…

Plaatbewerking

Lijn van 20 miljoen

07-10 Dit is de grootste investering ooit voor Feijen, waarmee 20 miljoen euro is gemoeid.…

Bedrijf en Economie

Tata Steel voltooit windscherm van geperforeerd staal

02-10 Gemaakt van geperforeerd staal, zorgen de gaten in het windscherm ervoor dat de wind…

Materialen

Staalmarkt blijft in mineur

18-09 Volkswagen, Stellantis, Audi, BMW en Volvo, allemaal publiceerden ze deze maand zeer pessimistische informaties,…

Materialen

StaalJournaal: Prijsdruk houdt (nog) aan!

15-08 Deze ontwikkeling heeft geleid tot forse prijsdalingen in verschillende Aziatische landen en de nationale…

Materialen

Proefplatenstation Tata Steel versnelt ontwikkeling nieuwe staalsoorten

01-07 De uitbreiding is de meest recente in een serie investeringen en versterkt de positie…

Materialen

StaalJournaal: staalprijzen blijven komende maanden stabiel

19-06 Het Staaljournaal gaat uitgebreid in op die importmaatregelen. De EU heeft immers aangekondigd dat…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs