Staalproducent investeert in 3D printen

Voestalpine heeft in Düsseldorf een nieuw R&D centrum voor het 3D printen van metalen onderdelen geopend. Dit Voestalpine Additive Manufacturing Center gaat de concernbrede activiteiten op dit gebied bundelen en deze geschikt maken voor het produceren van complexe en lichte metalen delen voor inzet in bijvoorbeeld de lucht- en ruimtevaart, de automobielindustrie en de gereedschapsbouw.

“Dankzij intensieve R&D activiteiten hebben we ons in de afgelopen 15 jaar ontwikkeld van een klassieke staalproducent tot een wereldwijd toonaangevend concern van technologie- en industriegoederen”, zegt bestuursvoorzitter Wolfgang Eder van Voestalpine. “We willen ook voorop lopen bij de ontwikkeling van nieuwe productiemethoden zoals Additive Manufacturing.”

Ontwerp en productie
Terwijl het 3D printen van kunststoffen al geschikt is voor serieproductie, staat de veel complexere productie van metalen onderdelen in dit proces (Metal Additive Manufacturing) nog in de kinderschoenen. Om dit potentieel langdurig te benutten heeft de Special Steel divisie van Voestalpine nu een eigen onderzoeksbedrijf in Düsseldorf opgericht. Dit nieuwe centrum zal zowel metaalpoeders als ook het ontwerp en de productie van metalen onderdelen onderzoeken en doorontwikkelen.

Het potentieel van Metal Additive Manufacturing ligt volgens Voestalpine vooral in speciale producties en complexe onderdelen.

Het potentieel van Metal Additive Manufacturing ligt volgens Voestalpine vooral in speciale producties en complexe onderdelen.

Voor Metal Additive Manufacturing is metaalpoeder in passende samenstellingen nodig (bijvoorbeeld edelstalen, gereedschapsstalen, nikkelbasis-, titaan of cobalt-chroom legeringen). Deze zullen worden geleverd door de twee Voestalpine dochters Böhler Edelstahl (Oostenrijk) en Uddeholms (Zweden). In beide ondernemingen wordt geïnvesteerd om de productiecapaciteit van speciale metaalpoeders op te voeren. De daar geproduceerde materialen worden dan in het Additive Manufacturing Center middels 3D printen tot onderdelen verwerkt.

Het potentieel van Metal Additive Manufacturing ligt volgens Voestalpine vooral in speciale producties en complexe onderdelen. In de automobielindustrie kunnen hiermee reserve onderdelen, prototypes, onderdelen voor kleine series of de racesport economischer dan tot nu toe en direct ter plekke waar ze nodig zijn worden gemaakt. Aantrekkelijk is de methode ook dankzij nieuwe onderdeelgeometrieën voor de productie van gewichtsbesparende lucht- en ruimtevaartcomponenten. In de medische techniek opent de op het individu afgestemde productie van implantaten zoals heupgewrichten, efficiëntere behandelingsmogelijkheden. In de gereedschapsbouw maakt 3D printen hoogcomplexe vormen, bijvoorbeeld met geïntegreerde koelkanalen, mogelijk.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Demcon neemt 3D-printerfabrikant Bond3D over

11-12 Toepassingen liggen onder meer in medische implantaten en complexe onderdelen voor hightech machines. Nieuwe…

Transport en Logistiek

Opslagsystemen bereiken nieuwe hoogten

16-09 De divisie voestalpine Metal Forming is gespecialiseerd in hightech oplossingen voor magazijnbeheer en biedt…

3D

3D Makers Zone zet nieuw fieldlab voor metaalprinten op

10-07 Het metaalfieldlab, dat in 2025 operationeel moet zijn, zal fungeren als een gezamenlijke onderzoeks-…

3D

Ultimaker lanceert nieuwe Factor 4 industriële 3D-printer

22-04 Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.…

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

3D

Vroeg op voor ontbijtsessie Metaal 3D-printing

18-03 Bij additive manufacturing worden op basis van digitale modellen voorwerpen met behulp van een…

3D

Gibas benadrukt maatwerk en innovatie

06-03 “We organiseren onze dienstverlening altijd rond specifieke vraagstukken. Of een klant nu streeft naar…

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs