Staalproducent investeert in 3D printen
Voestalpine heeft in Düsseldorf een nieuw R&D centrum voor het 3D printen van metalen onderdelen geopend. Dit Voestalpine Additive Manufacturing Center gaat de concernbrede activiteiten op dit gebied bundelen en deze geschikt maken voor het produceren van complexe en lichte metalen delen voor inzet in bijvoorbeeld de lucht- en ruimtevaart, de automobielindustrie en de gereedschapsbouw.
“Dankzij intensieve R&D activiteiten hebben we ons in de afgelopen 15 jaar ontwikkeld van een klassieke staalproducent tot een wereldwijd toonaangevend concern van technologie- en industriegoederen”, zegt bestuursvoorzitter Wolfgang Eder van Voestalpine. “We willen ook voorop lopen bij de ontwikkeling van nieuwe productiemethoden zoals Additive Manufacturing.”
Ontwerp en productie
Terwijl het 3D printen van kunststoffen al geschikt is voor serieproductie, staat de veel complexere productie van metalen onderdelen in dit proces (Metal Additive Manufacturing) nog in de kinderschoenen. Om dit potentieel langdurig te benutten heeft de Special Steel divisie van Voestalpine nu een eigen onderzoeksbedrijf in Düsseldorf opgericht. Dit nieuwe centrum zal zowel metaalpoeders als ook het ontwerp en de productie van metalen onderdelen onderzoeken en doorontwikkelen.
Voor Metal Additive Manufacturing is metaalpoeder in passende samenstellingen nodig (bijvoorbeeld edelstalen, gereedschapsstalen, nikkelbasis-, titaan of cobalt-chroom legeringen). Deze zullen worden geleverd door de twee Voestalpine dochters Böhler Edelstahl (Oostenrijk) en Uddeholms (Zweden). In beide ondernemingen wordt geïnvesteerd om de productiecapaciteit van speciale metaalpoeders op te voeren. De daar geproduceerde materialen worden dan in het Additive Manufacturing Center middels 3D printen tot onderdelen verwerkt.
Het potentieel van Metal Additive Manufacturing ligt volgens Voestalpine vooral in speciale producties en complexe onderdelen. In de automobielindustrie kunnen hiermee reserve onderdelen, prototypes, onderdelen voor kleine series of de racesport economischer dan tot nu toe en direct ter plekke waar ze nodig zijn worden gemaakt. Aantrekkelijk is de methode ook dankzij nieuwe onderdeelgeometrieën voor de productie van gewichtsbesparende lucht- en ruimtevaartcomponenten. In de medische techniek opent de op het individu afgestemde productie van implantaten zoals heupgewrichten, efficiëntere behandelingsmogelijkheden. In de gereedschapsbouw maakt 3D printen hoogcomplexe vormen, bijvoorbeeld met geïntegreerde koelkanalen, mogelijk.