Stakingen, werkonderbrekingen en ludieke acties voor nieuwe cao

Ruim duizend metaal werknemers gaan op vrijdag 21 juni actie voeren, staken en werkonderbrekingen houden voor nieuwe cao’s in de klein- en de grootmetaal.

Het zwaartepunt van de actie ligt in Zoetermeer. Daar start om 11.00 uur een actiemars van Uneto-VNI naar FME-CWM. Vanaf 11:30 uur zijn daar toespraken, spektakel en ludieke acties. Onder andere FNV voorzitter Ton Heerts zal hier spreken.
Naast de grote actie in Zoetermeer gaan werknemers van metaalbedrijven in het Noorden staken en werkonderbrekingen houden: onder andere van scheepswerven in Hoogezand en Harlingen, Fokker, Draka, Honeywell, Centraalstaal en Niestern Sander. Er zijn vrijdag diverse actiecentra in onder andere Emmen en Hoogezand.

Metaalunie gaat niet in op eisen
De bonden hebben zowel in de grootmetaal als in de kleinmetaal (voor) ultimatums gesteld aan de werkgevers. Die zijn daar echter niet op ingegaan. “Koninklijke Metaalunie is niet van plan op alle eisen in te gaan en zal dat ook op gepaste wijze laten weten”, stelt de Metaalunie in een verklaring op haar website. “De Metaalunie kiest voor continuïteit van de lidbedrijven en daarmee het behoud van de werkgelegenheid.”

FNV: de maat is vol
Jacqie van Stigt, FNV bestuurder kleinmetaal: “De maat is vol voor de werknemers. Wij hebben handreikingen gedaan om te zorgen dat de kleinmetaal aantrekkelijk blijft voor mensen die erin werken en die zorgen dat jongeren de metaal en techniek in willen. Maar na zeven onderhandelingen liggen er nog steeds forse verslechteringen en een nullijn voor 17 maanden op tafel. Een enorme inlevering op koopkracht. Het steekt werknemers in de kleinmetaal dat de werkgevers een fatsoenlijke loonontwikkeling overbodig vinden. Werkgevers willen maatregelen die het mogelijk maken om langer door te werken afbreken. De werknemers in de kleinmetaal willen gewoon fatsoenlijke afspraken over werk en inkomen. Daarom gaan zij actie voeren voor maatregelen om gezond langer door te werken en waardering van vakmanschap in hun cao”.

Jos Brocken, FNV bestuurder grootmetaal: “De werknemers in de grootmetaal zijn geen makke schapen. Heel veel werknemers hebben al aangegeven actie te voeren op de 21e juni, door naar Zoetermeer te gaan, een werkonderbreking te houden of te staken die dag. Zij zijn trots en willen waardering voor vakmanschap. Verslechteringen zoals minder zeggenschap over werktijden, en werken wanneer het de werkgever uitkomt, moeten van tafel. En de manier waarop de werkgevers van ADV-dagen willen afkomen is onacceptabel. De nullijn voor een jaar lang terwijl de economische perspectieven in de grootmetaal voor dit jaar goed zijn is onbespreekbaar. Een enorme inlevering op koopkracht. Er is ruimte voor loonontwikkeling, dus dat willen wij terugzien. Dat helpt Nederland ook verder, want dat geeft de mensen weer een gevoel van zekerheid en dat is goed voor de economie”.

De werknemers in de grootmetaal willen een structurele loonsverhoging van 2,5% om de inflatie te compenseren, dat de lage jeugdlonen worden afgeschaft en de mogelijkheid van een 4-daagse werkweek. FNV Metaal wil in beide cao’s uitwassen in flex en schijnconstructies bestrijden en daarover duidelijke afspraken maken: Gelijk werk, gelijk loon.

CNV: werkgevers bezig met tijdrekken
Onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen zegt dat de werkgevers vooral bezig zijn met tijdrekken. “De cao is al per 1 mei verlopen. Het wordt hoog tijd dat er een nieuwe cao komt. Daarom hebben we nu een ultimatum gesteld. Het ultimatum loopt af op donderdag 20 juni, om 19.00 uur. Gaan de werkgevers daar niet op in, dan is de weg vrij voor acties.”

CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao meer waardering voor (behoud van) vakmanschap. Onder meer door afspraken te maken over voldoende leer- en werkplekken, opleidingen, zodat werknemers hier zelf voor kunnen kiezen, een acceptabele loonsverhoging, met een extraatje voor jongeren die in de metaaltechniek gaan werken, meer zeggenschap over inroostering, oudere werknemers, zodat ze fit de eindstreep halen.

Investeren
Hietkamp hoopt dat de werkgevers snel bereid zijn om hierover concrete afspraken te maken. “Met het Techniekpact hebben we onlangs al een goede stap gezet. De sector heeft behoefte aan goede vakmensen; het is belangrijk dat we daarin investeren. Nu is het ook zaak dat de werkgevers laten zien dat waardering in de vorm van een goede cao ook veel waard is.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

48-uurs stakingen in metalektro

01-03 Medewerkers van Fokker, Damen en ThyssenKrupp, alsook die van Coatinc, IHC, Hollandia en Scheepswerf…

Bedrijf en Economie

Nieuwe cao Metalektro lijkt nog ver weg

12-10 De vakbonden en werkgeversorganisatie FME moeten gebruik maken van de reserve onderhandelingsronde op 3…

Personeel en Opleiding

FNV wil afschaffing verplichting tot overwerk in nieuwe cao Metalektro

09-09 FNV wil af van de verplichting tot overwerk in de cao Metalektro. Dat is…

Featured

Bonden vragen om herziening verbod op staking

16-01 CNV Vakmensen heeft samen met FNV een spoedappèl aangevraagd naar aanleiding van het verbod…

Bedrijf en Economie

Onderhandelingen over nieuwe CAO opnieuw stukgelopen

09-01 Op dinsdag 8 januari hebben de vakbonden en werkgeversorganisatie FME informeel overleg gevoerd over…

Bedrijf en Economie

Onderhandelingen over nieuwe cao nog muurvast

12-12 Werkgeversorganisatie FME en de vakbonden hebben wederom verkennende gesprekken gevoerd over een nieuwe cao…

Bedrijf en Economie

FNV organiseert Metaalmars ‘Werkgevers kom over de brug’

29-10 Metaalstakers van diverse bedrijven uit Noord-Holland roepen donderdag 1 november de metaalwerkgevers in een…

Bedrijf en Economie

Bonden hervatten stakingen voor cao metalektro

05-09 FNV Metaal hervat de stakingen voor een goede cao metalektro. Donderdag en vrijdag starten…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs