Standtijd en stabiliteit stansmessen omhoog door laserlassen
Vastado in Rijen heeft haar stansmessen jarenlang TIG gelast. Maar met de overstap naar laserlassen wordt een belangrijk kwaliteitsvoordeel behaald. De messen snijden hierdoor stabieler en hebben een langere standtijd.
Vastado produceert messen (en de houders hiervoor) voor thermovormbedrijven. “Onze klanten maken plastic bakjes door middel van dieptrekken”, legt Frans Grims, algemeen directeur van Vastado, uit. “Met onze stansmessen snijden ze in het folie.”
Zeer nauwkeurig
Stansmessen zijn een zeer nauwkeurig stuk gereedschap. De kleinste afwijking kan al zorgen voor een fatale hapering in het productieproces. Vastado kalibreert daarom alle stansvormen tot op tienden van millimeters en produceert ze onder optimale omstandigheden. Het bedrijf beschikt hiervoor over een breed arsenaal aan plotters, knip- en buigautomaten, boor-freesmachines, lasers en draadvonkers. Recent is het machinepark uitgebreid met een hoogwaardige laserlassysteem; een TruLaser Station 5005, geleverd door Trumpf.
Stansmessen worden gemaakt van bandstaal met een geslepen snijkant. Vastado buigt dit staal in de gewenste vorm, bijvoorbeeld rond, vierkant of enige andere vorm. Vrijwel alle messen, wel 90 procent, moeten daarna worden gelast. “Dat deden we altijd met TIG-lassen. Daarmee lasten we een puntje. Dat proces hadden we goed onder controle, maar met TIG-lassen voeg je wel warmte toe aan het bandstaal. En iedere toevoeging van warmte heeft een negatief effect op de kwaliteit van het mes. Dat proberen we te voorkomen want je streeft naar de perfecte las”, aldus Grims.
Testen bij Trumpf
Daarom is hij zich gaan verdiepen in het laserlassen. Hij had een Duits bedrijf die techniek wel eens zien toepassen en toen de vraag van een matrijzenbouwer kwam of Vastado dat ook kon, is hij er serieus mee aan de slag gegaan. Hij ging hiervoor in zee met Trumpf. “Daar had ik wel vertrouwen in. Trumpf staat goed bekend in de machinebouw en ik had gelijk al besloten om voor een goed merk en een goede machine te gaan.”
Grims is diverse malen in de laserfabriek van Trumpf in Schramberg (D) geweest en heeft daar diverse testen laten doen. Trumpf ontwikkelt en produceert verschillende soorten lasers en kon Vastado daardoor precies de juiste laserbron adviseren voor haar toepassing.
Sterke verbindingen
Met de TruLaser Station 5005 en TruDiode 903 laserbron beschikt Vastado nu over een innovatief stuk gereedschap dat lasnaden met diameters van ver onder de 0,1 mm kan produceren. Dit zorgt voor sterke verbindingen (maximale hechting) met nauwelijks thermische vervormingen – doordat maar kort warmte wordt ingebracht – en een perfect oppervlak. Nabewerkingen zijn hierdoor overbodig, wat de kwaliteit en duurzaamheid van het eindproduct ten goede komt. De standtijd en de stabiliteit van de messen nemen toe. “Dat komt ook omdat we geen puntje meer lassen, maar een las leggen over de volle hoogte van het mes.”
Nauwkeurige las
Een TruLaser Station 5005 is normaal gesproken voorzien van een laserveilige omkasting. Maar niet die van Vastado. De ruimte waarin de machine staat, uiteraard voorzien van alle noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen, is eigenlijk de omkasting. “Want we hebben ruimte op en om de machine nodig om ook grotere messen te kunnen lassen”, legt Grims uit.
Omdat de nauwkeurigheid bij het laserlassen nauw luistert, is de machine uitgerust met het beeldverwerkingssysteem VisionLine Detect van Trumpf. Dit herkent de kenmerken van de componenten en zorgt ervoor dat steeds op de juiste plek wordt gelast. “Dat is best een kostbare optie, maar hij bewijst zijn nut. Het systeem moet puur op de naad lassen en daar zorgt VisionLine Detect voor.”
De TruLaser Station 5005 is volgens Grims een hele geschikte machine, waarmee zijn medewerkers goed kunnen werken. Vier mensen zijn door Trumpf in Rijen geschoold om de machine te kunnen instellen en programmeren. Maar er zijn ook twee medewerkers naar de laserfabriek in Schramberg geweest voor de supertechnische details. “Zij kunnen nu dieper in de machine programmeren. De gewone gebruiker heeft dit niet nodig, maar ik vind dat je alles moet weten van zo’n machine.”
Vastado heeft het nieuwe lassysteem eerst getest met een aantal testbedrijven, om zeker te zijn van topkwaliteit messen. Nu dat is bewezen, zal het bedrijf geleidelijk aan helemaal omschakelen naar laserlassen. Grims verwacht binnen een half à driekwart jaar het TIG-lassen helemaal aan de kant te kunnen doen.
Kostprijs messen
Een laserlassysteem is een grote investering en daarom was de kostprijs van de messen van meet af aan een belangrijk aandachtspunt van Grims. “De messen worden er iets duurder door, maar dat is niet schrikbarend. Klanten gaven bij voorbaat al aan dat dit geen probleem was. Per saldo gaan ze er ook op vooruit. De betere kwaliteit van de stansmessen verdient zich terug in een langere standtijd bij normaal gebruik. De messen blijven stabieler produceren waarmee de continuïteit van het productieproces toeneemt.”