Steun voor MKB in materiaaltechnologie
Op 1 januari is het project Manufacturing NextMaterials (MNM) van start gegaan. Dit is een Europees initiatief gericht op het opschalen van prototypes naar testproductie van onderdelen en componenten met slimme en duurzame eigenschappen. Denk aan lichtgewicht auto-onderdelen en batterijmaterialen.
Het project Manufacturing NextMaterials (MNM) richt zich op het opschalen van prototypes naar testproductie van onderdelen en componenten met slimme en duurzame eigenschappen.
Het doel is om zo’n 120 MKB-ondernemingen de nodige competenties te geven om de kloof tussen prototype en markt te overbruggen. Initiatiefnemer en leadpartner Oost NL werkt samen met verschillende Duitse en Nederlandse partners gedurende een looptijd van 4 jaar aan dit project.
Barrières bij opschalen
Het project MNM komt voort uit de noodzaak om MKB’ers in de materiaaltechnologie te ondersteunen. Vaak ondervinden deze bedrijven moeilijkheden bij het opschalen naar productie en het betreden van de markt, aangezien overheidssteun doorgaans stopt bij het stadium van prototypeontwikkeling. MNM richt zich op het aanpakken van deze barrières en biedt oplossingen voor vraagstukken met betrekking tot productietechnieken, kwaliteitsgarantie en naleving van wettelijke eisen.
Het project overbrugt zo de kloof tussen prototyping en testproductie. Dit stelt de maakindustrie in staat om snel en efficiënt te reageren op de groeiende vraag naar slimme en duurzame producten. Denk aan duurzame materialen voor lichtgewicht voertuigen of voor veilige en recyclebare batterijen.
Oost NL, NMWP.NRW en BOM zijn de kernpartners van het project. Samen met vijf kennisinstituten en CATO Composites, Application Centre van Saxion Hogeschool, Fraunhofer Innovation Platform van Universiteit Twente, Universiteit van Münster, Fraunhofer Institute for Battery Cell production en Rapid Technology Centre van Universiteit Duisburg-Essen werken ze aan drie zogenaamde Lighthouse-pilotprojecten. Hierin werken Duitse en Nederlandse innovatiecentra samen om oplossingen te bieden voor drie belangrijke uitdagingen in de materiaaltechnologie.
Uitdagingen op dit gebied liggen in het opzetten van een goede testproductie van composietmaterialen, het gebruik van 3D-printing om na de prototypefase te groeien, en de productietechnologie van slimme materialen, zoals die voor batterijen. Zo maken ze stappen in de opschaling van onderdelen en componenten uit de prototypefase naar marktklare producten.
De projecten bieden ondersteuning aan MKB’ers op zowel technisch als zakelijk vlak, met een focus op testproducties. De kennispartners richten zich op technische obstakels, terwijl de kernpartners zich concentreren op zakelijke aspecten. Samen creëren ze grensoverschrijdende faciliteiten voor testproducties van composieten, geavanceerde batterijproductie en ondersteuning voor 3D-printing. MNM draagt bij door een roadmap te bieden voor blijvende samenwerking tussen innovatiecentra. Daarnaast worden workshops en trainingen georganiseerd om MKB’ers voor te bereiden op testproducties. Oost NL heeft budget gereserveerd voor het opzetten en uitvoeren van testproducties door MKB’ers, waarbij potentiële klanten en investeerders als waarnemers betrokken zijn.
Interesse en aanmelden
In het tweede kwartaal van 2024 gaat MNM open voor deelname van geïnteresseerde MKB’ers in de maakindustrie in het Duits-Nederlandse grensgebied. Wie nu al vragen heeft, kan terecht bij Judith Inberg of Hilde van der Pluym.