STODT staat bij Mogema bovenaan ‘hitlist’
Mogema in ’t Harde, onderdeel van de divisie Advanced Mechatronics van Aalberts, is door STODT benoemd tot Leerbedrijf van 2022. Deze onderscheiding is een beloning voor bedrijven die een topprestatie leveren qua opleidingen; niet eens zo zeer qua geld, als wel qua hoeveelheid tijd en energie die ze daar in steken.
Bert Smit van STODT (links) en Rogier van de Bunte, operationeel eindverantwoordelijke van Mogema, met het bewijs dat Mogema voor STODT het Leerbedrijf van 2022 is.
Bert Smit van STODT was naar de Veluwe afgereisd om de bijbehorende oorkonde te overhandigen aan Rogier van de Bunte, operationeel eindverantwoordelijke van Mogema. Hij had ook twee grote krentenwegges – een typisch Twentse lekkernij – meegenomen voor de medewerkers. Van de Bunte was enerzijds verrast door de onderscheiding, anderzijds is het voor hem ook een bevestiging: “Toen ik bijna 2 jaar geleden bij Mogema in dienst trad, was ik blij verrast met het beschikbare opleidingsbudget. Er is hier veel mogelijk en we moedigen onze medewerkers ook echt aan opleidingen te volgen.”
Hightech expert
En dat is niet voor niets. Mogema (290 medewerkers) opereert op een hoog niveau en is een hightech expert in verspaning, lassen, assemblage en vacuümtechnologie. Het bedrijf is gespecialiseerd in volledig gekwalificeerde (ultra) grote en nauwkeurige machineframes, vacuümkamers en mechatronische (sub)systemen. Er worden in ’t Harde onder meer frames voor de halfgeleiderindustrie gemaakt, waaronder voor ASML. Ook is Mogema actief in de defensie-industrie.
Dat zijn twee industrieën die flink zullen groeien. Mogema groeit mee. “We verwachten de komende jaren dan ook een significante groei in zowel omzet als in personeel”, zegt Van de Bunte. Voorsorterend op die groei is in een nieuwe fabriek in aanbouw in Dronten, waar een gedeelte van de producten naar toe worden verhuisd.
De ontwikkeling van Mogema vraagt zowel om meer medewerkers, als om adequaat opgeleide medewerkers. Van de Bunte: “Qua aanwas gaat het hier niet verkeerd, al zijn verspaners best lastig te vinden. Maar hier op de Veluwe zijn er nog steeds veel jongens die in de schuur hun brommer uit elkaar halen. Dat biedt veel technisch potentieel en ze blijven bovendien graag in hun eigen regio. Omdat de concurrentie van andere bedrijven hier redelijk te overzien is, krijgen we onze vacatures nog wel redelijk gevuld.”
Samenwerking met STODT
Voor het opleiden van medewerkers werkt Mogema samen met partners, waaronder STODT. “Jullie staan bovenaan mijn hitlist”, zegt Van de Bunte lachend tegen Smit. Die vertelt dat STODT een kleine 3 jaar geleden vanuit Mogema is benaderd omdat het bedrijf een flinke slag wilde maken op de afdelingen grootverspaning en medium sized verspaning. Daar moest een nieuwe basisstandaard worden neergelegd voor de toekomst. STODT deed een aantal testen om uit te zoeken wat nodig was.
Hieruit kwam naar voren dat de kennis van tekening lezen, vorm- en plaatstoleranties en meten wel een impuls kon gebruiken. “Op al die gebieden hebben we een flink aantal Mogema medewerkers opgeleid”, aldus Smit. “Ook hebben we een training georganiseerd voor leidinggevenden zonder technische achtergrond om hen de grondbeginselen van CNC-bewerken bij te brengen, zodat ze beter met hun medewerkers kunnen sparren.”
Veel aandacht voor medewerkers
Zeker in vergelijking met anderen leidt Mogema volgens Smit op vrij forse schaal op. Daar gaat het bedrijf onverminderd mee door, zo geeft Van de Bunte aan. Want Mogema ontwikkelt zich steeds meer van een bedrijf met een MKB-karakter naar een professionele organisatie, die een groot volume complexe producten produceert, waarbij consequent ongekende nauwkeurigheden moeten worden gehaald. Dat vraagt veel aandacht voor de medewerkers, ook op andere terreinen dan technologie.
Van de Bunte heeft daar een uitgesproken mening over: “Onze leidinggevenden moeten bijvoorbeeld geen managers zijn maar leiders van hun team; rechtlijnig en met interesse voor menselijke aspecten. Daar zou in de technologische industrie wel meer aandacht voor mogen zijn.”
Niet alleen STODT verzorgt opleidingen. Mogema schakelt ook OEM’ers, van wie machines in de productieruimten staan, in voor specifieke trainingen. Ook is er een strategisch partnerschap met een onderhoudspartij om samen een optimale onderhoudssituatie te realiseren. En er wordt samengewerkt met het Nuborgh college om de jeugd te boeien. Zo wordt er gekeken naar een virtuele freesmachine en naar hololenstechniek om het lassen te oefenen met een virtuele machine en echte onderdelen.
Een grote plus daarbij is dat Mogema er goed op staat. “Wij maken producten met een hoge toegevoegde waarde voor hightech en kapitaalintensieve industrieën, die blijven doorgroeien”, zegt Van de Bunte. “We hebben hier allemaal machines staan van topmerken en onze investeringen daarin gaan maar door. We hebben net weer een lasrobot geïnstalleerd die grote frames kan aflassen. Als ik hier jonge mensen rondleid, beginnen hun ogen vaak wel te twinkelen.”