STODT vult niche in met opleiding tot meettechnicus

In september start STODT met een opleiding ‘Meettechnicus in de verspaning’. STODT kan de nieuwe opleiding starten dankzij een innovatiesubsidie van opleidingsfonds A + O Metalektro. Gedurende 34 weken (1 dag per week) leren deelnemers alle ins en outs over meettechnologie.

De eerste meetopleiding van STODT start op 1 september met maximaal twaalf deelnemers. Na het succesvol doorlopen van de opleiding ontvangen studenten een officieel diploma.

Om te voldoen aan de vraag vanuit het bedrijfsleven kiest STODT ervoor om tijdens de meetopleiding niet alleen alle denkbare meettechnologieën te behandelen, maar ook aandacht te schenken aan aangrenzende specialismes zoals bijvoorbeeld productietechnologie.

Meer vraag naar meettechnici

Zoals we inmiddels allemaal weten is er in de industrie door een sterke vergrijzing en weinig instroom een groot tekort ontstaan aan vaktechnisch personeel. Deze ontwikkeling speelt ook zeer sterk in de meettechniek omdat het vak van meettechnicus geen beroepsopleiding kent. “Meettechniek wordt op de reguliere Hogescholen en ROC’s niet als BOL- of BBL-opleiding aangeboden. Vaak is het daar slechts een bijvak. Dat terwijl in het bedrijfsleven en dan met name in fijnmechanische industrieën, de vraag naar meettechnici steeds groter wordt.

Om die reden starten we met de opleiding Meettechnicus in de verspaning. En deze houdt meer in dan alleen het leren meten met een coördinatenmeetmachine”, vertelt Bert Heijenk. Hij doelt met die opmerking op de AUKOM-meettrainingen die wereldwijd de opleidingsstandaard zijn, maar zich vooral richten op het leren meten met coördinatenmeetmachines (CMM). Hoewel dit een goede basis vormt is het volgens STODT niet genoeg voor de Nederlandse industrie.

Meettechnicus is multifunctioneel

De taken van een meettechnicus zijn zeer divers en komen in alle fasen van het productieproces aan de orde. Dat betekent dat alleen het kunnen bedienen van een CMM niet meer toereikend is. Heijenk: “Naast coördinatenmeetmachines worden er in verspanende bedrijven veel meer meetgereedschappen gebruikt. Daarnaast staat de Nederlandse industrie er om bekend dat werknemers multifunctioneel inzetbaar zijn. Dat betekent dat de meettechnicus niet alleen de juiste meetinstrumenten moet kunnen selecteren en gebruiken, maar dat diegene ook kennis moet hebben van alle aangrenzende specialismen binnen een verspanend bedrijf. Meten is dus echt een vak geworden en daar hoort een gedegen opleiding bij.”

Uniek in Europa

Om deelnemers klaar te stomen tot een complete meettechnicus, start de opleiding met een stukje productietechniek. Tijdens dit gedeelte wordt een onderdeel verspaand dat gedurende de opleiding gebruikt gaat worden voor het leren meten met verschillende meetmethodes. Vervolgens leren deelnemers in verschillende modules technische tekeningen lezen, meten met handmeetmiddelen, toleranties analyseren, meetonzekerheden berekenen, mechanische meetmiddelen kalibreren en werken met ruwheidsmeters, optische meetsystemen en een CMM.

“Ons complete lespakket om meettechnici op te leiden is uniek in Europa. 50% van de tijd zijn de deelnemers bezig met praktijkopdrachten. Dit is een belangrijk element van de opleiding want in de praktijk leer je pas omgaan met onzekere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de effecten van temperatuurwisselingen en welke meetafwijkingen je met de diverse meetmiddelen tegen kan komen. Het praktijkgedeelte is dus een essentieel element in de opleiding om te leren bepalen welke meetwaarden goed zijn”, aldus Heijenk.

In verschillende modules behandelt STODT alle essentiële kennis rondom het gehele meetproces.

Docenten uit de praktijk

Zoals bij alle opleidingen van STODT zijn ook de docenten van de nieuwe meetopleiding vakspecialisten uit de praktijk. Ze volgen regelmatig trainingen om bij te blijven, delen hun kennis in een pool van docenten en schrijven zelf het lesmateriaal. Volgens Heijenk is ook de koppeling met het bedrijfsleven belangrijk. Met regelmaat worden er gastlessen verzorgd door specialisten uit het veld. Daarnaast houdt STODT rekening met de werksituatie bij de werkgever. De opleiding wordt tot een bepaald niveau hierop geïndividualiseerd. Zo sluit de opleiding nog beter aan op de wensen en behoeften van de werkgever.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Geslaagd jubileumfeest STODT

18-11 Het evenement stond voor een belangrijk deel in het teken van duurzaamheid. “Want voor…

Personeel en Opleiding

Jubilaris STODT excelleert in verspanen en meten

06-11 STODT (Stichting Technisch Onderwijs en Dienstverlening Twente) is in 1984 van start gegaan in…

MetavakNieuws

STODT prominent aanwezig in kennistheater

18-09 De eerste presentatie is ‘Industry 4.0 de integratie van slimme digitale technologieën’. Hier draait…

Personeel en Opleiding

Manique stapt over van brood en banket bakken naar fijnmechanische componenten draaien

18-06 Ze had best een aardige functie bij die bakkerij, waar ze leiding gaf aan…

Personeel en Opleiding

Samenwerking geeft verspaning in Drenthe een duurzame toekomst

10-06 Deze samenwerking zorgt ervoor dat studenten tijdens hun studie al vertrouwd raken met de…

Personeel en Opleiding

Nieuwe technische opleiding VDL en Avans

27-05 In september start de duale Associate degree Engineering, gebaseerd op werktuigbouwkunde, mechatronica en elektrotechniek.…

TechnishowNieuws

Belang van opleidingen verspanen en meten blijft groeien

06-03 STODT presenteert zowel de opleidingen verspanen als meten op de TechniShow, waar Smit nog…

Personeel en Opleiding

Ruim baan voor verspanend talent in Drenthe

20-11 Na grondig vooronderzoek en vele gesprekken is besloten samen te werken met STODT, technische…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs