Style voelt zich al helemaal thuis in nieuwe pand

Vooral door de verhuizing naar het nieuwe bedrijfspand in Bunschoten-Spakenburg had Style CNC Machines verwacht dit jaar 200 à 225 draai- en freesmachines te produceren en verkopen.

Door de coronacrisis gaat dat niet lukken. Maar de indrukwekkende nieuwbouw vormt wel de basis voor mooie ontwikkelingen in de komende jaren, is de overtuiging van algemeen directeur Bastiaan Clement: “Corona werpt ons 1 à 2 jaar terug, maar we kunnen hier sterk groeien. Want overal worden enkelstuks en kleine series geproduceerd. En daarvoor zijn onze machines met hun specifieke besturing bij uitstek geschikt.”

De nieuwbouw, die medio mei is betrokken, is een logische en ook onvermijdelijke stap in de jarenlange positieve ontwikkeling van Style CNC Machines. De Nederlandse machinebouwer raakte door de crisis van ruim 10 jaar geleden in zwaar weer, maar nadat het bedrijf in 2012 onder de vleugels van de Nivora groep was gekomen, ging het roer om. Met een sterke verkooporganisatie, concentratie op de Benelux en de landen daaromheen, een nieuw dealernetwerk en pure focus op de machines waar Style sterk in is, werd de stijgende lijn weer ingezet. Het break-even punt werd in 2015 bereikt. De doelstelling voor dat jaar was om 70 machines te verkopen. Het werden er 78, met als resultaat een mooie winst.

Iedereen had twee of drie functies

“Maar dat deden we wel met klein team”, blikt Bastiaan Clement terug. “Iedereen had twee of drie functies. Dan heb je weliswaar lage kosten, maar dat hou je niet vol. Vanaf dat moment hebben we daarom ook de organisatie laten groeien.” Er kwam een nieuw ERP-systeem, in Tsjechië en Polen werden eigen vestigingen opgezet. Ook Duitsland werd heel gericht benaderd. “Een moeilijke markt door de moordende concurrentie, maar je kunt er wel veel groei halen. Met een eigen service- en sales-engineer en een goed dealernetwerk hebben we in Duitsland een installed base van 110 machines gerealiseerd.”
In 2019 werden er 170 machines verkocht, waarmee de omzet ten opzichte van 2015 verdubbelde. Maar daarmee was de rek in het oude onderkomen er ook helemaal uit.

De potentie van Style CNC Machines is volgens Bastiaan Clement groot. “Overal worden enkelstuks en kleine series gemaakt. Onze omzet kan daarom wel vertienvoudigen. Met deze nieuwbouw hebben we daarvoor alvast een stevige basis gelegd.”

De potentie van Style CNC Machines is volgens Bastiaan Clement groot. “Overal worden enkelstuks en kleine series gemaakt. Onze omzet kan daarom wel vertienvoudigen. Met deze nieuwbouw hebben we daarvoor alvast een stevige basis gelegd.”

Experiencecenter van 350 vierkante meter

Hemelsbreed nog geen kilometer verderop heeft Style CNC Machines daarom een imposant nieuw bedrijfspand laten bouwen. Maar liefst 6000 vierkante meter kantoor- en productieruimte is helemaal ingericht zoals Style het wil. De begane grond is het domein van de productie en de showroom, die naadloos in elkaar overlopen. Bastiaan Clement noemt dit ‘het CNC-lab’. “We hebben nu een echt experiencecenter van 350 vierkante meter, met vier machines waarop we werkelijk demo’s kunnen geven, en een trainings- en opleidingscentrum. We willen heel graag wat laten zien omdat we weten dat we succes boeken zodra we de kracht van onze machines en onze besturing kunnen demonsteren.”

Op de eerste verdieping zijn de ruimten voor de mechanische en de software engineers. Zij zitten nu pal naast elkaar, wat zorgt voor synergie. Op de bovenste verdieping huist het verkoopteam. Op deze etage zit ook de kantine met een groot dakterras. Het hele gebouw is personeelsvriendelijk. Uitgangspunt is dat iedereen (Style heeft 63 medewerkers, waarvan er 50 op het hoofdkantoor werken), zich thuis voelt.

De inrichting is ook afgestemd op het ontvangen van klanten, distributeurs en andere relaties. Style wil hen laten zien dat het als producent van metaalbewerkingsmachines een serieuze partij is. Vanuit de ontvangstruimte is er gelijk zicht op de productie. Via een brug, die eveneens uitzicht geeft op de productie, dalen de bezoekers langs een trap af naar de showroom. Van daaruit lopen ze zo de productieruimte in, met veertien assemblageplaatsen. De hal is 12 meter hoog, waardoor machines over elkaar heen kunnen worden getild en er niet meer mee hoeft te worden geschoven, zoals op de oude locatie. De productiecapaciteit bedraagt 350 tot 400 machines per jaar.

Deze aantallen zal Style volgens Clement zeker gaan produceren, maar dat gaat wat langer duren dan gepland. “Want 2020 is door corona wel een verloren jaar. De mooie cijfers van de afgelopen 8 jaar gaan we niet halen. Drie á vier maanden zijn verloren gegaan. We zijn niet stilgevallen en hebben geen extreem slechte maanden gehad, maar de aantallen waren lager en de marges slechter. Om het beoogde aantal van 200 machines te halen hadden we maandelijks 16 à 17 machines moeten verkopen. In maart, april, mei en juni zaten we ongeveer op de helft.”

Wel is met name in augustus de situatie verbeterd. “We hadden een hele hoge orderintake, zelfs 15 procent hoger dan vorig jaar. Dat geeft vertrouwen maar corona blijft een onzekere factor. Als de verkoop nu goed doorloopt, gaat de motor wel weer lopen. Ik heb goede hoop dat we dit jaar break-even draaien, als het blijft zoals het nu is. Door corona gaan we 1 à 2 jaar terug in de tijd. Ik verwacht dat 2021 een normaliseringsjaar wordt, voor ons een jaar zoals 2019. Dat kunnen we prima hebben. Style is financieel sterk, we hebben het bedrijf goed onder controle.”

En er is volop perspectief op groei. “Onze besturing is echt uniek, puur gericht op het draaien en frezen van enkelstuks en kleine series. Dat heeft niemand. We blijven er aan werken om daar meer bekendheid aan te geven. Dat moet. Want we mogen dan inmiddels duizend machines in de Benelux hebben staan, we komen nog elk jaar bedrijven tegen die ons niet kennen. Veel machinebouwers bijvoorbeeld besteden voor honderdduizenden euro’s uit aan onderdelen, terwijl ze die met onze machines snel, makkelijk en flexibel zelf zouden kunnen produceren met onze machines.”

De potentie van Style is volgens Clement dan ook groot. “Niet alleen in de Benelux. Want overal worden enkelstuks en kleine series gemaakt. Onze omzet kan daarom wel vertienvoudigen. Met deze nieuwbouw hebben we daarvoor alvast een stevige basis gelegd.”

Feestelijke ingebruikname met de koning uitgesteld

De nieuwe huisvesting van Style CNC Machines zou op 14 september worden geopend door koning Willem-Alexander. Hij had in principe positief gereageerd op een brief die Style-directeur Bastiaan Clement samen met de burgemeester van Bunschoten-Spakenburg had gestuurd. Maar door corona gaat dit niet door.

“We hebben hoog ingezet omdat we een echt Hollands bedrijf in de technische maakindustrie zijn. De opening door de koning zou een boost geven aan de techniek en jeugd kunnen interesseren voor onze sector.”

Ook een feestelijke ingebruikname voor het personeel, hun familie en relaties zit er voorlopig niet. “We willen dat op een leuke manier doen en dat kan op dit moment niet goed. Je moet er niet aan denken dat je bron voor besmettingen wordt. Bij ons niemand besmet geraakt en dat willen we zo houden.”

Het nieuwe pand is wel echt een gebouw van alle medewerkers. De plannen voor de inrichting zijn in eigen beheer gemaakt. En vanwege corona werd besloten om de verhuizing ook maar zelf te doen. Die hele operatie is soepel verlopen dankzij de Spakenburgse mentaliteit van mouwen opstropen. Zo heeft het verkoopteam de wc’s schoon gemaakt. Alle medewerkers hebben met hun eigen auto hun pc verhuisd. Dat was niet alleen goed voor de saamhorigheid, Style heeft er ook een flink bedrag aan verhuiskosten mee uitgespaard.

Een open huis komt er ook nog niet, al worden er op afspraak al wel volop demo’s voor klanten gehouden. Wel verschijnt er binnenkort een openingsmagazine, dat ook helemaal in eigen beheer is vervaardigd. De opbrengst van de advertenties die zijn verkocht aan leveranciers wordt verdeeld onder drie goede doelen in Spakenburg. Dit magazine zal breed worden verspreid in print en digitaal. Het gaat gepaard met diverse aantrekkelijke openingsacties.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Jubilaris STODT excelleert in verspanen en meten

06-11 STODT (Stichting Technisch Onderwijs en Dienstverlening Twente) is in 1984 van start gegaan in…

Bedrijf en Economie

‘Arbeidsproductiviteit industrie moet in 10 jaar met 50% stijgen’

09-10 Volgens de  bank kan Nederland niet zonder de industrie. Maar er is een transformatie…

Toeleveren

Europese maakindustrie worstelt

17-09 De Europese regio worstelt met de nasleep van energiecrises, verstoringen in de toeleveringsketen en…

Toeleveren

Nederlandse maakbedrijven verzekerd van orders voor nieuwe onderzeeboten

11-09 In de verplichte industriële samenwerkingsovereenkomst (ICA) tussen de Nederlandse overheid en de werf Naval Group is…

Verspanen

Haimer neemt alle belemmeringen weg voor betrouwbaar produceren

15-07 Deze opening, die gepaard ging met een tweedaags open huis, markeert een mijlpaal in…

Bedrijf en Economie

Sterk wisselend beeld in MKB-maakindustrie

15-07 Gemiddeld genomen is de Stand van de MKB-maakindustrie (het saldo van alle positieve en…

Bedrijf en Economie

Recordbedrag aan innovatie-investeringen met WBSO-steun

24-05 Dat staat in het jaarverslag dat demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat)…

Toeleveren

Itter investeert in gezond binnenklimaat én stabiele temperatuurhuishouding

07-05 Itter is gespecialiseerd in de bewerking van aluminium. Het is dan ook het enige…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs