Succesvol open huis Tuwi
Tuwi hield vorige week de eerste van drie huisshows van dit jaar. Gedurende drie dagen kreeg de leverancier van machines voor plaatbewerking in haar showroom in Winterswijk zo’n driehonderd bezoekers over de vloer.
Zij konden het volledige leveringsprogramma in werking bewonderen. In het oog sprongen natuurlijk de zwenkbuigmachine van Schröder en de nieuwe fiberlasersnijmachines van de Turkse fabrikant Durma.
Maar Tuwi had veel meer te bieden. Zo gaf Marco Schenk, productspecialist Buigen, uitleg bij de profielbuigmachine Tauring Delta 60, die voor het eerst in Nederland was te zien met de nieuwe CNC-i besturing. Deze is door de Italiaanse producent Saf/Tauring zelf ontwikkeld en zorgt voor een makkelijke en hele mooie overgang van recht naar radius, zonder knikvorm of stuik.
Er kunnen aan de Delta modellen verschillende besturingen worden gekoppeld, maar deze CNC-i besturing is de top. Daar waar de andere besturingen meer ervaring van de operator vragen en vaker nastelling vergen, daar zorgt de CNC-i besturing voor een mooie optische vorm zonder veel inspanning. “Deze besturing kan ook DXF bestanden inladen, zodat je niet meer aan de machine hoeft te tekenen”, aldus Marco Schenk.
De Tauring Delta 60 is geschikt voor het buigen van bijvoorbeeld aluminium raamkozijnen. Maar ook loonbuigers kunnen er volgens Schenk veel plezier aan beleven.
Een blikvanger in de Tuwi showroom was ook de borstelontbraammachine MB2/MB4 van de Spaanse fabrikant Costa. Uitgerust met in hoogte verstelbare verticale borstelunits aan de boven- en onderzijde, is deze machine geschikt voor het bewerken van buiten- en binnencontouren aan beide zijden van de plaatuitslag in één arbeidsgang. De borstelunits zorgen voor het snel afbramen en afronden alsook het verwijderen van oxidehuid. Ze zijn voorzien van een traploos regelbare rotatiesnelheid gekoppeld aan een oscillerende (zijwaartse) beweging waardoor alle contouren in alle richtingen perfect worden afgewerkt. De machine is uit te rusten met twee dan wel vier aggregaten. De borstels hebben standaard een doorsnede van 85 mm, maar kunnen klant- en productspecifiek worden aangepast. Dankzij de flexibele slijplamellen op de borstels kunnen producten met een doordrukking (vervorming) worden bewerkt, ook plaat met folie, gegalvaniseerde, verzinkte plaat et cetera.
Ontbraammachines verschijnen steeds vaker op de werkvloer bij plaatwerkbedrijven. Ze maken plaatuitslagen zo gezegd ‘handfriendly’. Ze halen de scherpe randen van plaatuitslagen af die worden veroorzaakt door de lasersnijmachines en voorkomen zo dat bijvoorbeeld de operator van de kantbank of de latere gebruiker van het product verwondingen oploopt. Maar ook zorgen ze voor afronding van plaatuitslagen, wat belangrijk is voor het goed hechten van een coatinglaag.