Super-productief lassysteem voor Reny
De twintig medewerkers van Reny Lasertechniek en Reny Houtkachels en Houthaarden hebben een heel arsenaal aan machines tot hun beschikking: onder meer vier lasrobots, vijf lasersnijmachines, drie buislasers en zes kantbanken. Het zijn bovendien allemaal machines van A-merken. Dit omvangrijke machinepark van hoge kwaliteit is een logisch gevolg van de heldere visie van eigenaar Rene Geerts: “Mijn medewerkers moeten goed gereedschap hebben en altijd vooruit kunnen. Want een machine die stilstaat kost niks, maar een medewerker die niks kan doen kost geld.”
Rene Geerts in een van de vier lasstations van de portaallasrobot, die Rolan Robotics bij Reny Lasertechniek en Reny Houtkachels en Houthaarden heeft geïnstalleerd. Hiermee hebben zijn medewerkers opnieuw een goed gereedschap gekregen, waarmee ze altijd vooruit kunnen.
En zo heeft Rene Geerts nog wel een paar basisprincipes. Hij wil bijvoorbeeld niet meer dan twintig mensen in dienst hebben omdat gezelligheid voor hem een belangrijk aspect van ondernemen is. Hij wil iedereen ‘s morgens kunnen begroeten en even een praatje maken. Als het gevolg daarvan is dat er soms wat handjes tekort zijn, is dat niet erg. Dan doet Geerts het werk ’s avonds met alle plezier zelf. Hij maakt sowieso lange dagen op zijn bedrijfsterrein in Duizel, gelegen in De Kempen vlak onder Eindhoven.
Stalen kachels
Reny is halverwege de jaren zeventig opgericht door zijn vader. Rene zelf loopt er al van kinds af aan rond. “Kinderen hebben vaak een bijbaantje naast hun school. Bij mij was het andersom: ik heb altijd hier gewerkt en daarnaast ging ik naar school.” Het bedrijf is begonnen als producent van kachels. Eerst waren dat open haarden van beton en steen, maar daar zat na de oliecrisis geen handel meer in. Reny ging daarom stalen kachels maken, die in de open haard kunnen worden gezet. Deze geven een veel hoger rendement doordat niet meer 90 procent van de warmte door de schoorsteen gaat. De productie van het plaatwerk werd aanvankelijk uitbesteed, het lassen en monteren deed Reny zelf. Later kocht het bedrijf eigen machines en toen begon ook het toeleveren, omdat de productie van kachels seizoenswerk was en het zonde was om de dure machines lange tijd stil te laten staan.
Toeleveren
Dat toeleveren is flink uit de hand gelopen. Reny behaalt hieruit nu 80 procent van de omzet. “We zijn vooral goed in het snijden van plaatwerk, koker- en buisprofielen in middelgrote series”, vertelt Geerts. “Een sterk punt daarbij is dat we altijd veel materiaal op voorraad hebben, waardoor we korte levertijden hebben.” Vrijwel alle klanten zitten dicht in de buurt, in een straal van 30 à 40 kilometer rond Duizel. Een van die klanten is Motomaster. Dit is een ander bedrijf van Geerts dat hij enkele jaren geleden samen met een compagnon heeft gekocht. Motomaster produceert rem-gerelateerde producten (schijven en klauwen) voor motoren die mee doen aan wegraces en motorcrosses.
De rest van de omzet haalt Reny uit de productie en verkoop van kachels. Deze groeit al een aantal jaren gestaag en het doel is dat de kachels geleidelijk aan een even groot aandeel in de omzet zullen vormen als de toeleveractiviteiten. Het zijn allemaal hout gestookte kachels voor zowel binnen- als buitengebruik. De kachels voor binnen worden gemaakt van ketelstaal en die voor buiten van Cortenstaal. “We maken nu 120 à 130 kachels per week. Vooral de export groeit hard, onze kachels gaan de hele wereld over. Snijden, buigen, lassen en afmonteren doen we allemaal zelf. Spuiten kunnen we ook zelf maar besteden we vaak uit. Zandgrit stralen besteden we altijd uit.”
Lasrobots
Reny wil groeien, maar niet in aantal medewerkers. Daarom heeft Geerts altijd geïnvesteerd in moderne machines en automatisering. Met nieuwe technieken is hij er altijd relatief snel bij. Zo was Reny het tweede bedrijf in Nederland met een buislaser. Robotlassen doen ze in Duizel ook al tientallen jaren. De eerste lasrobot was een OTC. Geerts is zeer te spreken over de kwaliteit van deze OTC lasrobots (“er is nooit iets mis mee”). En als hij ergens tevreden over is, dan is hij trouw aan het merk en de leverancier. Met als gevolg dat zo’n beetje alle generaties OTC robots bij Reny staan en nog steeds operationeel zijn. “We servicen ze allemaal nog, ook het oudste exemplaar”, zegt Paul Leemans van Rolan Robotics, de importeur van OTC in Nederland.
Zo min mogelijk ombouwen
Er wordt bij Reny maar weinig met de hand gelast en des te meer door de robots. Het doel van robotlassen is wat Geerts betreft dat zijn medewerkers zoveel mogelijk producten kunnen maken en steeds vooruit kunnen. Dat betekent in de praktijk dat hij de lasrobots liefst zo veel mogelijk bestemt voor vaste producten, zodat er maar weinig hoeft te worden omgebouwd en hij toch flexibel is. Dat is nodig omdat Reny een grote verscheidenheid aan producten last – zowel verschillende types kachels als halffabricaten voor klanten; niet in hele grote series maar wel producten die door het jaar heen telkens terugkomen.
Nieuwe portaallasrobot
In dat licht bezien is de nieuwe portaallasrobot die onlangs is geïnstalleerd, een aantrekkelijke uitbreiding en vernieuwing van het machinepark. Het portaal zelf is een bestaand systeem dat is overgenomen van een ander bedrijf. Samen met Rolan Robotics is het doorontwikkeld en gemoderniseerd naar de wensen van Reny. “De belangrijkste vraag van Rene Geerts was: hoeveel werkplekken kunnen we in deze installatie maximaal onder de robot krijgen”, vertelt Paul Leemans. “Aangezien de lengte van het portaal een gegeven was, was er ruimte voor vier lasstations met allemaal twee lasplekken om zoveel mogelijk mallen onder de robot te kunnen leggen en praktisch niet te hoeven omstellen. We hebben het systeem zo vormgegeven en beveiligd dat terwijl de robot op ene plek last, op alle andere plekken materialen kunnen worden ingelegd en/of gelaste producten worden uitgenomen. Zo is een super-productief lassysteem ontstaan.”
Eenvoudig programmeren
De constructie van het portaal is iets aangepast om meer hoogte onder de robot te krijgen en Rolan Robotics heeft een aantal gloednieuwe onderdelen geïnstalleerd: een L-robot van OTC met een radius van 2 meter, een OTC pulserende lasbron en twee positioners. De twee lasrobotoperators van Reny zullen volgens Leemans vooral veel plezier hebben van de nieuwe besturing van OTC. “Deze heeft een groot touchscreen waarop geprogrammeerd kan worden met behulp van handige icoontjes. We horen van onze klanten dat deze besturing zo eenvoudig is, dat de mensen al binnen een dag zelfredzaam zijn.”
Booglassen zonder spetters
Het lasapparaat heeft alle karakteristieken voor het optimaal lassen van staal, RVS en aluminium. Er kan pulserend mee worden gelast, maar de lasbron heeft ook de low spatter functie. Deze regelt elektronisch dat bij het booglassen veel minder spatten ontstaan, waardoor het niet nodig is om over te stappen op pulserend lassen. De low spatter functie is een kwestie van aanzetten en dan doet het apparaat elektronisch alles van zelf.