Symposium Trends in verspaning
De EMO gaat gepaard met een uitgebreid congresprogramma. De Duitse Wetenschappelijke Maatschappij voor Productietechniek (WGP) organiseert bijvoorbeeld op 21 september het symposium ‘Production for tomorrow’.
Tot de WGP behoren 35 instituten voor productietechniek van Duitse universiteiten en de Fraunhofer-organisatie. Hier kan de volledige technisch-wetenschappelijke expertise in de productietechniek worden gevonden. Het symposium op de EMO maakt deze kennis ook toegankelijk voor beursbezoekers.
Er worden zes richtinggevende innovatieprojecten met productietechnische thema’s voorgesteld. Zo is aan de TU Darmstadt een hybride methode voor de bewerking van moeilijk verspaanbare materialen ontwikkeld. In de lucht- en ruimtevaartindustrie worden steeds vaker titanium- en nikkelbasislegeringen toegepast vanwege hun sterkte en corrosiebestendigheid. Dit leidt echter tot een snelle gereedschapsslijtage. In het hybride proces met hoge doorvoer van de wetenschappers uit Darmstadt wordt het onderdeel door middel van inductie op bepaalde plaatsen verwarmd en daardoor minder vast. Tegelijkertijd wordt het gereedschap door een cryogeen medium gekoeld en krijgt daardoor meer weerstand. In slijtageonderzoeken kon worden aangetoond dat de levensduur bij tangentiaal frezen met meer dan 100 procent wordt verlengd, vergeleken met conventionele bewerking.
Een tweede project van de Universiteit Bremen toont hoe een efficiënte vloeistoftoevoer bij het verspanen de spanenafvoer verbetert. Thermodynamische belastingen van het onderdeel kunnen zo worden gereduceerd en de productiviteit worden verhoogd. Geoptimaliseerde sproeiersystemen zorgen voor een geminimaliseerde vloeistofstroom, zodat het energieverbruik wordt gereduceerd en de efficiëntie van het proces wordt verhoogd.
Machineveiligheid
De veiligheid van gereedschapsmachines blijft een thema in de branche. Deskundigen van fabrikanten, gebruikers en arbodiensten uit verschillende landen tonen tijdens de EMO Safety Day for Machine Tools de huidige stand van de ontwikkelingen. Ook doen ze verslag van recente veranderingen, bijvoorbeeld in de normering, die momenteel wordt gereviseerd. Een ander belangrijk aspect is de kwalificatie en informatie van markttoezichthouders. Deze moeten kunnen vaststellen welke machines niet voldoen aan de huidige stand van de techniek en deze in het voordeel van iedereen uit de markt nemen. Daarom stelt de Europese Organisatie van Gereedschapsmachinefabrieken Cecimo een nieuw deel uit zijn reeks CE Guides voor. Het nieuwe deel gaat over de veiligheid van freesmachines. Daarin worden in eenvoudige vorm de belangrijke veiligheidskenmerken beschreven als praktische ondersteuning van het markttoezicht en van potentiële kopers.
Het volledige congresprogramma staat op de beurswebsite.