Systemen moeten zelf storingen kunnen opheffen
Voor Markus Klaiber, technisch directeur van span- en grijptechniekproducent Schunk, zijn het geautomatiseerd beladen van machines en de trend richting Industrie 4.0 de centrale thema’s op de AMB.
“Moderne concepten voor werktuigmachines moeten rekening houden met drie kernfactoren”, zegt hij. “De kortste cyclustijden, maximale beschikbaarheid van de installatie en de mogelijkheid om flexibel te kunnen reageren op productmodificaties en veranderingen in de vraag.”
Vooral het MKB moet volgens Klaiber in dat opzicht actie komen: “Kleine en middelgrote bedrijven kunnen snel achterop raken als ze niet tijdig automatiseringskennis opbouwen en systematisch investeren in robots, portaaloplossingen en flexibele productiesystemen.”
Potentieel benutten
De verspanende productie staat voor de uitdaging dat steeds vaker in zo weinig mogelijk bewerkingen en met minimale omsteltijden een groot onderdelenspectrum moet worden afgedekt. “Dat lukt alleen op een rendabele manier als het diverse efficiencypotentieel van de productieautomatisering consequent wordt benut”, aldus Klaiber.
Op de AMB presenteert Schunk daarom een volwassen systeemprogramma voor het geautomatiseerd beladen van werktuigmachines. Het omvat een veelvoud aan onderhoudsarme spanmiddelen en grijpsystemen, die in een 24/7 productie een processtabiele werkstukwissel en nauwkeurige bewerking garanderen. Het inzetspectrum loopt van de productie van grote series tot efficiënte belading bij seriegrootte 1. Hoogtepunten zijn de krachtspanmiddelen Tandem-plus, Rota THW-plus en Rota NCX, de compacte paleteer- en spantorenoplossingen uit de serie Vero-S, de multifunctionele centric spanner Kontec KSC, het klauwensnelwisselsysteem Pronto alsmede de nieuwe grijpers PGN-plus en PGN-plus-Elektrisch, de wereldwijd eerste grijper met permanente smering in de multitand geleiding. Om de procesbetrouwbaarheid en efficiency verder te vergroten, bouwt Schunk het programma van de high-performance hydraulische spanhouder Tendo E Compact en Tendo Aviation uit. De opnames garanderen enorme spankrachten en beschikken over een mechanische pull-out bescherming, zoals die bijvoorbeeld voorgeschreven is in de lucht- en ruimtevaart.
Proceszekerheid
Industrie 4.0 is in de optiek van Schunk geen kortstondige hype, maar wel de consequente voortzetting van een ontwikkeling die al tientallen jaren gaande is. “Productiesystemen van morgen zullen uitstekend vernetwerkt zijn en onder andere met hulp van spanmiddelen en grijpsystemen permanent zowel hun eigen status als die van hun omgeving registeren”, blikt Klaiber vooruit in de toekomst. Hij maakt duidelijk waar de grootste uitdaging voor de machinebouw ligt: “We zijn met Industrie 4.0 een grote stap verder zodra geautomatiseerde, autonome systemen zelf storingen kunnen herstellen.”
De componenten van Schunk moeten in deze samenhang een belangrijke bijdrage leveren: “Met intelligente grijpers hebben we de kans direct aan het werkstuk fouten snel waar te nemen en in samenspel met de besturingstechniek en intelligente spanmiddelen het productieproces live te optimaliseren, over te schakelen op een andere werkopdracht of op een andere machine verder te produceren. Zelfs de kleinste seriegroottes zullen op deze manier in de toekomst hoogefficiënt geautomatiseerd kunnen worden geproduceerd.”
Schunk
Hal 1, Stand 1G12