Taiwanese werktuigmachinebouw gaat sky-high met intelligente machines
De werktuigmachineproducenten in Taiwan bulken van de ambities. ‘Met intelligente machines gaan we sky-high’, was de boodschap tijdens een persconferentie in Taipei, waarmee maandag een internationale mediatour van start ging.
MetaalNieuws-hoofdredacteur Eric Weustink is momenteel in Taiwan om deel te nemen aan deze tour, die onder meer de fabrieken aandoet van Hartford (in Nederland vertegenwoordigd door Promas), Quaser (Evolent), YCM (Bendertechniek), Victor (Gibas), Fair Friend Group (o.a. Feeler, vertegenwoordigd door Techno-Center Vessem) en de Goodway Group (BUN Engineering). Deze werktuigmachineproducenten willen aan de vooravond van de EMO (in september in Hannover) laten zien hoe ze hun machines produceren en wat de ontwikkelingen zijn.
Intelligente machines
Verreweg de belangrijkste ontwikkeling is Industrie 4.0. De Taiwanezen zetten vol in op de ontwikkeling en productie van intelligente machines. Dat zullen ze ook wel moeten, want 80 procent van alle werktuigmachines die ze produceren gaat naar het buitenland. En daar worden steeds meer intelligente machines gevraagd voor maximale, betrouwbare en foutloze productiviteit. Dat geldt trouwens ook voor het eigen land. De Taiwanese overheid steunt de Industrie 4.0 initiatieven in de werktuigmachinebouw omdat ze verwacht dat bijvoorbeeld de eigen defensie industrie hiervan sterk kan profiteren.
De brancheorganisaties en de topmensen van de producenten zien goede kansen om hun positie op de wereldmarkt uit te bouwen. Taiwan is momenteel de zevende producent van werktuigmachines in de wereld en staat met de export daarvan zelfs op de vijfde plaats.
Volgens Steven Yeh, CEO van Hartford, zijn er al jaren grote ontwikkelingen gaande in de Taiwanese werktuigmachinebouw: “Industrie 4.0 is een nieuwe kans voor ons. In het verleden lag onze focus meer op kwantiteit, nu meer op kwaliteit. Onze hardware ziet er misschien niet veel anders uit dan 10 jaar geleden, maar van binnen zijn onze machines volkomen veranderd. We gaan van CNC machines naar smart machines. Een van onze slogans is dat we alleen nog maar smart machines bouwen en de productie van eenvoudige machines elimineren.”
Ook bestuursvoorzitter Richard Chen van YCM is optimistisch: “We gaan door een opwindende evolutie naar smart machining en dat geeft ons echt de kans om te stralen. Onze focus lag lange tijd op het bouwen van standaard machines voor jobshops, maar we zijn inmiddels ook in beeld bij OEM’ers. Dus moeten we doorontwikkelen en dat doen we ook. De mondiale maakindustrie is op zoek naar betaalbare oplossingen om productiviteitswinst te boeken. Daar ligt een grote kans voor onze werktuigmachinebouw.”
Jimmy Chu, bestuursvoorzitter van de Fair Friend Group, beseft wel dat er schaalgrootte nodig is om als klein land (met voornamelijk MKB-bedrijven) de wereldwijde concurrentiestrijd met grote machineproducenten uit landen als Japan, Zuid-Korea en Duitsland aan te kunnen. De Fair Friend Groep werkt hard aan die schaalgrootte: de groep is dankzij vele acquisities uitgegroeid tot een organisatie met 39 merken en tientallen bedrijven over de hele wereld. “We gaan alle R&D activiteiten gericht op 4.0 ontwikkelingen in alle landen integreren, zodat hele groep daarvan sterker wordt”, aldus Chu.
Binnenkort in MetaalNieuws veel meer over de werktuigmachinebouw in Taiwan.