Tal van innovaties op Automatica 2018
Smart Industry wint terrein en roboticafabrikanten zijn druk bezig met baanbrekende ontwikkelingen hiervoor. Dat zal ook te zien zijn op Automatica 2018, de vakbeurs op het gebied van geautomatiseerde productie die elke twee jaar wordt gehouden in München.
Hybride robots, cobots, tweearmige robots en nieuwe vier- en zes-assige kinematica maken de weg vrij voor slimme productieconcepten. De Internationale Federatie van Robotica (IFR) publiceerde vorig jaar het rapport World Robotics Report 2017 en concludeerde hierin dat de robotdichtheid sterk groeiende is. Sterker nog, met een gemiddelde robotdichtheid van 74 eenheden per 10.000 werknemers (in 2015: 66 eenheden) heeft het wereldwijde gemiddelde in de verwerkende industrie een nieuw record bereikt. In een internationale vergelijking gaat Europa hierin aan kop met 99 eenheden, gevolgd door Amerika met 84 en Azië met 63. In de ranglijst van de hoogst geautomatiseerde landen ter wereld staat Duitsland op een derde plaats, achter Zuid-Korea en Singapore. De Koreanen zijn niet langer alleen robotica-gebruikers, maar ook robotfabrikanten. Op de beurs Automatica beleeft het Zuid-Koreaanse Doosan de Europese première met de aanwezigheid op de beursvloer. Het bedrijf zal oplossingen voor samenwerking tussen mensen en robots tonen.
Van beursvloer naar fabriekshal
Hoe snel vandaag de dag baanbrekende robotica-ontwikkelingen hun weg vinden van de vakbeurs naar de fabriekshal, is bewezen door de collaboratieve robots van Universal Robots. Deze cobots werken tijdens de assemblage van Audi A4 en A5 modellen naast elkaar met mensen zonder een beschermende omheining en bieden waardevolle ondersteuning tijdens bijvoorbeeld de installatie van daken in de Audi RS 5 Coupé. Hiermee gebruikt Audi voor de eerste keer in de fabriek in Ingolstadt een lichtgewicht cobot voor het aanbrengen van lijm in de eindmontage. Soortgelijke cobots zijn al geïntegreerd in de productie van de carrosserieconstructies en ook in de assemblage van motoren.
Een ander bedrijf dat tijdens Automatica de samenwerking tussen mensen en robot zal benadrukken is Kuka. De Duitse producent van robots heeft de basis gelegd voor een veilige samenwerking tussen mens en machine met zijn LBR iiwa. In de toekomst moet de robot echter niet alleen helpen in de industriële omgeving, maar zichzelf ontwikkelen tot een dagelijkse metgezel van mensen. Voor dit doel moeten alle interfaces worden vereenvoudigd, ongeacht of dit nu voor programmering, inbedrijfstelling, bediening, analyse of service is. Op Automatica zal Kuka daarom tal van nieuwe automatiseringsoplossingen tonen voor de industrie, maar ook voor algemene toepassingen in het dagelijks leven.
Première van Scara
Stäubli reist naar München met een kleurrijke mix van innovaties. Het Zwitserse bedrijf levert innovatieve mechatronica-oplossingen en zal zijn idee van Smart Industry demonsteren. “We zullen in een slimme productielijn laten zien hoe robots en mobiele robotsystemen componenten produceren voor gereedschapswisselsystemen in directe interactie met mensen in een Industry 4.0-netwerk”, aldus Gerald Vogt, Group Division Manager van Stäubli Robotics. “Daarmee bewijzen we dat productiescenario’s van de toekomst vandaag al kunnen worden gecreëerd met oplossingen van Stäubli.”
Een ander hoogtepunt is de wereldpremière van een nieuwe Scara-generatie met volledig ingekapseld ontwerp en een geïntegreerde kabelboom, waarbij Stäubli voor het eerst de JCS-aandrijftechnologie gebruikt die bekend is van zes-assige robots. Dankzij deze technologische sprong is het voor het eerst mogelijk om een hygiënisch ontwerp voor vier-assige robots te realiseren, dat de weg vrijmaakt voor toepassingen in gevoelige gebieden zoals de voedings-, medische, farmaceutische en cosmetische industrie.
Fabriek van morgen
De fabriek van vandaag en morgen, die individuele oplossingen vereist tussen volledige automatisering en handmatig werk, staat ook centraal op de stand van Fanuc. “In München zullen we ons idee van fabrieksautomatisering bij verschillende partners en gebaseerd op praktische oplossingen laten zien”, zegt Ralph Winkelmann, CEO van Fanuc Duitsland. “De nieuwe Fanuc Scara-serie, de complete range cobots en andere unieke robotmodellen zoals de M-2000iA zullen in de schijnwerpers staan.” Om een zo breed mogelijk toepassingsbereik te realiseren, heeft Fanuc circa 200 verschillende robotmodellen ontwikkeld en geproduceerd.
Hybride robot in praktisch gebruik
Een hoogtepunt op de stand van de Japanse fabrikant Yaskawa zal de Motoman HC10 met een bereik van 1,2 m en een behandelgewicht van 10 kilo zijn. De term HC staat voor ‘Human Collaborative’. Deze hybride robots kunnen als gewone robot en als collaborative robot worden ingezet. Uitgerust met een cobot-grijper en een schroefmachine in cobot-ontwerp, worden ze in een nieuwe democel-flesopener gemonteerd en aan de bezoekers gepresenteerd. Het systeem wordt bestuurd via een Vipa-touchscreen van Yaskawa en is uitgerust met speciale, nieuwe veiligheidsmatten. De HC10 garandeert de vereiste veiligheid in direct contact met de bestuurder dankzij de geavanceerde, zesvoudige kracht- en koppelbewaking.
Tweearmige robot en meer
In München wijst Epson samen met zijn partnerbedrijven bezoekers op hun stand op het brede scala aan oplossingen van automatiseringstechnologie. De focus zal liggen op de lancering van de WorkSense W-01 tweearmige robot, die met name geschikt is voor de productie van afzonderlijke producten in een klein aantal stuks. “Deze tweearmige robot, die zijn primeur viert op Automatica 2018, is in de huidige ontwikkelingsfase nog niet geschikt voor interactie tussen mens en robot”, vertelt Volker Spaniard, hoofd van Robotic Solutions, Epson Europe. “Dankzij de multi-sensorische mogelijkheden kunnen we de machine echter snel kwalificeren voor cobot-toepassingen. Of wij deze stap zetten, hangt ook af van de vraag aan de gebruikerskant. Bovendien zullen als instapmodellen voor goedkope automatiseringsoplossingen nieuwe functies van de T6-Scara en VT6-L zes-assige series worden gepresenteerd.”
Boeiende banen
VDMA Robotics + Automation heeft te maken met een belangrijk aspect in robotica en Industrie 4.0: de mens. De speciale tentoonstelling ‘Man in the Smart Factory’ gaat in op actuele vragen: hoe kunnen mensen centraal blijven staan? Welke rol speelt de ‘analoge’ persoon in de digitale fabriek? “Vaardigheden en aanpassingsvermogen van mensen blijven ongeëvenaard, maar assistentiesystemen helpen manuele assemblagewerkzaamheden om de vereiste nuldefectkwaliteit te bereiken”, zegt Patrick Schwarzkopf, Managing Director van VDMA Robotics + Automation. “Communicatie tussen mens en machine wordt intuïtief en deze combinatie is bijzonder krachtig. Banen worden meer ergonomisch en boeiender dan ooit tevoren.”
Automatica 2018 vindt van 19 tot en met 22 juni plaats in München.