Tata Steel lanceert staal met een hoog gerecycled gehalte

Tata Steel Nederland heeft Zeremis Recycled gelanceerd, staal met een toegekend gerecycled staalrecyclingsgehalte van 30%.

In eerste instantie wordt aan Zeremis Recycled een recyclingsgehalte van 30% toegekend, wat tevens bijdraagt aan een reductie van 0,2 ton CO2 per ton staal. Het verhoogde gehalte wordt bereikt door extra schroot toe te voegen aan het staalproductieproces en deze toename toe te wijzen aan een beperkte hoeveelheid staal.

Dit staal helpt klanten hun kortetermijndoelstellingen op het gebied van circulariteit te behalen zonder concessies te doen aan de staalkwaliteit.

Toenemende vraag

Met Zeremis Recycled speelt het staalbedrijf in op de toenemende vraag in met name consumentgerichte industrieën als de auto-, de verpakkings- en de bouwsector naar geavanceerde staalsoorten met een hoog aandeel gerecycled staal.

Circulariteit bevorderen

“Wij geloven dat wij samen met onze klanten nu al betekenisvolle stappen kunnen zetten in de richting van duurzamere productie. Wij zijn er trots op Zeremis Recycled te introduceren bij diegenen die circulariteit willen bevorderen en de waarde van staal bij recycling willen behouden. Door Zeremis Recycled te gebruiken, kunnen klanten het recyclingsgehalte op productniveau claimen”, aldus Tom Eussen, lid van de Raad van Bestuur van Tata Steel Nederland en Managing Director van Tata Steel IJmuiden.

Aanzienlijk potentieel

“Staal heeft een zeer lange levenscyclus waarin het langdurig in gebruik blijft en generaties lang kan worden hergebruikt. Bij het streven naar een verbeterde circulariteit is het cruciaal dat staal bij elk gebruik zijn waarde behoudt”, vervolgt Eussen. “Omdat we geloven dat circulariteit en hoogwaardig staal hand in hand kunnen gaan, ligt onze focus op het behoud van de waarde van het gebruikte staal en het voorkomen van downcycling ervan. We zien een aanzienlijk potentieel om dit te bereiken via onze bestaande productie-installaties en, vanaf 2030, via onze DRP-EAF-combinatie, die ervoor zal zorgen dat schroot terugkeert als geavanceerde staalsoorten die voldoen aan de kwaliteitsnormen die onze klanten stellen.”

De lancering van Zeremis Recycled is onderdeel van Tata Steel’s duurzaamheidsstrategie en heeft als doel om klanten in staat te stellen hun ecologische voetafdruk direct te verkleinen. Het bedrijf streeft ernaar haar productaanbod met verbeterde duurzaamheidsprestaties verder uit te breiden.

Eerder introduceerde Tata Steel Zeremis Carbon Lite, staal met een toegekende CO2-reductie tot 90%, en Zeremis Delivered, de optie voor klanten om hun staal via emissiearm transport geleverd te krijgen. Klanten hebben ook de mogelijkheid om de levering veilig te stellen van Zeremis CO2-arm staal wat het bedrijf via de nieuwe productieroute vanaf 2030 wil gaan maken,

Onafhankelijke garantie duurzaamheidsaanpak

In eerste instantie wordt aan Zeremis Recycled een recyclingsgehalte van 30% toegekend, wat tevens bijdraagt aan een reductie van 0,2 ton CO2 per ton staal. Het verhoogde gehalte wordt bereikt door extra schroot toe te voegen aan het staalproductieproces en deze toename toe te wijzen aan een beperkte hoeveelheid staal. De procentuele toename van het schrootgebruik is gevalideerd door het onafhankelijke verificatiebureau DNV conform het GHG-protocol en ISO-standaarden. Deze massabalansaanpak is ontwikkeld in samenwerking met duurzaamheidsgerichte klanten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Service Center Gelsenkirchen derde CO2-neutrale locatie Tata Steel Nederland

29-04 De locatie in het Duitse Gelsenkirchen is onderdeel van de Downstream-activiteiten van Tata Steel…

Plaatbewerking

Krachtig decoilen

15-08 Met de nieuwe lijn bereidt Tata Steel zich voor op de toenemende vraag naar…

Bedrijf en Economie

Metaal zet zich in voor verantwoorde ketens

27-05 De metaalsector bundelt de krachten voor een impuls aan internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO).…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs