Tata Steel opent nieuwe onderzoeksfaciliteit laserlassen
In het Innovatiecentrum van Tata Steel in IJmuiden is onlangs de nieuwe onderzoeksfaciliteit voor laserlassen geopend. Hierdoor kan het staalbedrijf in samenwerking met klanten nieuwe staalsoorten ontwikkelen met een goede lasbaarheid.
Met de nieuwe onderzoeksfaciliteit kan onder meer veel beter worden onderzocht of lassen in hogere sterktestalen sterk genoeg zijn en vervormd kunnen worden.
Hans van den Berg, CEO Tata Steel Nederland: “Goede lasbaarheid is een vereiste voor nieuwe staalproducten. Met deze nieuwe onderzoeksfaciliteit voor laserlassen, -snijden en het solderen, zijn we in staat om nóg betere producten voor onze klanten te ontwikkelen die bijdragen aan het verduurzamen van de wereld. Denk aan hoge sterkte stalen waardoor lichtere auto’s geproduceerd kunnen worden die minder CO2 uitstoten.”
Laserlassen steeds vaker toegepast
Klanten gebruiken verschillende soorten verbindingsprocessen om staal te verwerken tot eindproducten, denk aan booglassen, weerstandslassen, lijmen en laserlassen. Laserlassen wordt daarin steeds vaker toegepast. Nico Langerak, Manager Applications & Engineering bij Research & Development: “Het is de kunst om staalproducten te ontwikkelen met een goede lasbaarheid. In een auto zitten gemiddeld 5 meter laserlasverbindingen, 5000 puntlassen, en 6 meter structurele lijmverbindingen? Nieuwe legeringen en coatings worden daarom in een vroeg stadium in ons innovatiecentrum getest.”
Hogere sterktestalen
Bij Tata Steel in IJmuiden worden steeds meer producten met hoge sterktes ontwikkeld. Met hogere sterktestalen kun je met een dunner materiaal werken. Naast het feit dat auto’s daardoor lichter zijn en minder CO2 uitstoten, verbetert ook de ‘crashperformance’. De las moet daarom sterk genoeg zijn en ook vervormd kunnen worden; dat is één van de facetten die met de nieuwe onderzoeksfaciliteit nu veel beter onderzocht kunnen worden.