Tata Steel richt Safety Centre op

Tata Steel gaat in samenwerking met een aantal firma’s op het bedrijventerrein naast zijn vestiging in IJmuiden een speciaal Safety Centre oprichten. Medewerkers van het staalbedrijf en van firma’s die op de site werken worden daar getraind in diverse aspecten van veiligheid. Het centrum wordt naar verwachting einde zomer geopend.

In het Safety Centre komen onder meer stands waar risicovolle werkzaamheden worden nagebootst. De verplichte veiligheidstoetsen die medewerkers en firmapersoneel moeten afleggen voordat ze bij Tata Steel aan de slag mogen, gaan in het Safety Centre plaatsvinden. “Veiligheid heeft bij Tata Steel de allerhoogste prioriteit”, aldus Hans van den Berg, directeur Manufacturing Iron & Steel bij Tata Steel in IJmuiden. “We willen dat iedereen op onze site continu gefocust is op de eigen veiligheid én die van collega’s. Daarom organiseren we doorlopend campagnes, bijeenkomsten en trainingen over veiligheid. Zelf loop ik elke week een veiligheidsronde in een van onze fabrieken. Met het oprichten van een Safety Centre zetten we samen met onze firma’s een volgende stap in het vergroten van de aandacht voor veiligheid bij Tata Steel. Wij zijn pas tevreden als er nul ongevallen plaatsvinden.”

Veiligheid voorop
Tata Steel in IJmuiden heeft veiligheid hoog in het vaandel staan en geeft daar op diverse manieren invulling aan. In de fabrieken zijn machines afgeschermd en overal staan borden met veiligheidsinstructies. Bij bijeenkomsten, van werkvloer tot directie, staat veiligheid altijd als eerste op de agenda. Elke vier maanden wordt er een veiligheidscampagne gestart rond een specifiek thema, van het voorkomen van handletsel tot veilig rijgedrag. Maandelijks worden van alle bedrijfsonderdelen in totaal zo’n 100 medewerkers vrijgemaakt van hun reguliere werkzaamheden om zich volledig met veiligheid bezig te houden. Deelnemers aan deze veiligheidsteams krijgen trainingen over het signaleren van risico’s, maar ook over het aanspreken van collega’s op hun gedrag. Daarnaast bedenken ze ideeën om de veiligheid op hun eigen afdeling te verbeteren. Er is regulier overleg met firma’s over veiligheid en het vergroten van de aandacht daarvoor. In 2014 is met het oog daarop met firma’s het Veiligheidsplatform IJmond opgericht. De samenwerking op het gebied van veiligheid is sindsdien geïntensiveerd. Zo nemen medewerkers van een aantal firma’s deel aan veiligheidsteams, zijn er aparte trainingen voor firma’s en lopen firmadirecteuren nu ook veiligheidsrondes bij Tata Steel.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Roestvast staal: ijzersterke legering met eindeloze mogelijkheden

02-04 In dit artikel duiken we wat dieper in de chemische samenstelling van RVS en…

Plaatbewerking

Veelzijdigheid kenmerkt nieuwe buislaser Bystronic

02-04 Een buislasersnijder wordt gebruikt om diverse metalen holle ronde buizen te snijden, die vaak…

Verbinden

Innovatie in de staalindustrie

02-04 Karel Vrolijk, CEO van de Vrolijk Groep, begon zijn carrière ooit zelf op de…

Bedrijf en Economie

Handen ineen voor circulaire transitie

02-04 De metaal-, technologie- en kunststofsector zijn al vanaf 2017 aan de slag met de…

Personeel en Opleiding

Nieuwe RI&E-Metaalbewerking tool online

02-04 “Hiermee kunnen ze een plan van aanpak maken met maatregelen om deze risico’s te…

Plaatbewerking

Nieuwe schaar is sierstuk in werkplaats Stacon

02-04 De 15 medewerkers van Stacon hebben het goed voor elkaar. Ze verrichten hun werkzaamheden…

Toeleveren

Snelle uitwerking cleanroom-concept

01-04 Binnen SRBA CE wordt nu gewerkt met QR LINK, een nieuw online systeem waarmee…

Bedrijf en Economie

Heras neemt Govers Sierhekwerk over

01-04 Door de overname krijgt Heras toegang tot de specialistische kennis van Govers, terwijl Govers…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs