TechniShow wordt een stuk groter
Over ruim twee maanden gaat in Jaarbeurs Utrecht de TechniShow van start. Dé vakbeurs voor productietechnologie in de Benelux wordt aanzienlijk groter dan de vorige keer. En meer dan ooit zal de link worden benadrukt met de toeleveringsvakbeurs ESEF, die weer gelijktijdig plaatsvindt. Ketensamenwerking zal een belangrijk thema zijn.
Op de TechniShow zullen van 20 tot en met 23 maart ruim 400 bedrijven exposeren. Dat aantal is vergelijkbaar met de vorige keer, maar de exposanten hebben beduidend meer vierkante meters gereserveerd. Twee jaar geleden had de beurs een oppervlakte van 27.000 vierkante meter, nu wordt dat 2.500 vierkante meter meer. ”De markt is momenteel natuurlijk uitstekend”, zegt Jeroen ter Steege, sales manager TechniShow. “We merken duidelijk dat iedereen weer centjes verdient.”
Verspanende CNC-machines
Hal 12 met verspanende CNC-machines is helemaal volgeboekt. Ook hal 7 van de plaatbewerkers loopt lekker vol. Daar worden zelfs twee buislasersnijmachines geëxposeerd, iets wat Ter Steege niet had verwacht omdat enkele weken na de TechniShow de vakbeurs Tube in Düsseldorf wordt gehouden. “Maar ook de TechniShow heeft de buisbewerkers dus wat te bieden.”
Sectoren die enigszins onder druk staan, zijn die van de verbindingstechniek en de verspanende gereedschappen. Vooral enkele grote fabrikanten van snijgereedschappen doen dit keer niet mee. Daarentegen blijft productie-automatisering en alles wat met Industrie 4.0 te maken heeft maar uitbreiden. “Robotisering is hot, hot, hot”, zegt Ter Steege. “Ook AGV’s (automated guided vehicles) zijn in opmars. Het lijkt er op dat de machines zelf minder belangrijk worden en de automatisering juist steeds belangrijker. Ik vraag me wel eens af hoe het over tien jaar in de maakindustrie zal zijn. Dan kies je wellicht eerst je automatisering en zoek je pas daarna de machine erbij.”
Verbinding met ESEF
De werving van de exposanten voor ESEF loopt ook goed, maar wat moeilijker dan voor de TechniShow. Het nieuwe composietenplein gaat goed, evenals de metaal, maar de kunststoffen en de oppervlaktebehandeling blijven nog wat achter. Nadrukkelijk zal de verbinding tussen TechniShow en ESEF worden gemaakt. Hiervoor wordt de corridor tussen beide beurzen benut. “Vroeger deden we daar niks mee, maar nu komen hier studententeams van de Technische Universiteiten met mooie innovaties te staan”, zegt Floris de Zwart, brandmanager TechniShow en ESEF. “Op de TechniShow kunnen de bezoekers de machines zien waarmee deze innovaties worden gemaakt, op de ESEF met welke materialen en door welke bedrijven dat gebeurt. Ook is er dinsdagavond een ketendebat voor exposanten en bezoekers van beide beurzen.”
3D print zone
Naast ketensamenwerking zijn 3D printen en Smart Industry belangrijke thema’s op de TechniShow. Voor het eerst zal er een 3D print zone zijn (in hal 11). De Zwart: “Veel aanbieders van verspanende CNC-machines die ook 3D-printmachines in hun leveringsprogramma hebben, kiezen voor hal 12. Maar een aantal kiest voor de 3D print zone. Die krijgt duidelijk body en dat willen we in de toekomst verder laten groeien. Het doel van deze zone is om het kennisniveau van de bezoekers omhoog te brengen. Kun je een product printen, waarom zou je dat doen en wat komt daar dan bij kijken? Hierover gaan we op een leuke manier informatie en knowhow verspreiden.”
De openingstijden van de TechniShow worden licht aangepast. Om de bezoekers meer beurstijd te gunnen en de avondspits te vermijden zullen de beurzen op dinsdag en woensdag tot 19.00 uur zijn geopend. Donderdag is de gebruikelijke avondopening tot 21.00 uur en vrijdag om 17.30 uur sluit het platform voor de maakindustrie de poorten weer.