Technologiedagen Twente 2017 voor plaatbewerkers
Technologische kennis overdragen aan de plaatbewerkende industrie. Dat is het belangrijkste doel van de Technologiedagen Twente 2017, die op 28, 29 en 30 maart voor de tweede keer worden gehouden in het Voortman Experience Center in Rijssen. Naast Voortman Steel Machinery, Trumpf, SafanDarley, Bruma Machines, Lissmac en Wilson Tool, doen dit keer ook Resato, Valk Welding en ING Lease mee. Samen bieden zij een programma van interessante workshops over diverse onderwerpen, alsmede een rondleiding door de productie bij Voortman. Bezoekers van de Technologiedagen Twente 2017 kunnen hieruit hun eigen programma samenstellen, al naar gelang hun belangstelling.
De Technologiedagen Twente werden in 2015 voor de eerste keer gehouden. “Het was een succesvol evenement, dat enthousiast door de plaatbewerkers is ontvangen”, aldus Mark Voortman, CEO van Voortman Steel Group, de gastheer van het evenement. “Daarom gaan we hier mee door. De bedoeling is om hier een tweejaarlijks evenement van te maken.”
Nieuwe elementen
Dit keer zijn enkele nieuwe elementen aan het programma toegevoegd. Allereerst springt natuurlijk de uitbreiding met enkele nieuwe deelnemers in het oog. Dankzij de participatie van Resato, onder andere producent van waterstraalsnijsystemen, Valk Welding, specialist in lasrobotautomatisering, en bankconcern ING komen nog meer aspecten van plaatbewerking aan bod. Daarnaast is er niet één vast programma voor alle bezoekers, maar kunnen zij zelf hun programma samenstellen. Verder komt er een speciale dag voor Duitse plaatbewerkers en een dagdeel voor studenten van Saxion, Windesheim en Universiteit Twente. Per sessie is er ruimte voor zo’n 125 deelnemers.
Workshopprogramma
Alle deelnemers nemen een of twee workshops voor hun rekening over actuele onderwerpen. Het aanbod omvat vijf workshops, die allemaal een half uur duren. Dit zijn de thema’s:
3D and bevel cutting – waterjet & plasma
In deze workshop presenteren Resato en Voortman de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van 3D- en bevelsnijden. Onderwerpen die aan de orde komen zijn de effectiviteit, het proces van tekening naar product en de verschillende toepassingen. “We gaan in op de do’s en don’ts van het waterstraalsnijden”, aldus Marc Epping, verkoop directeur van Resato. “Ook zullen we aandacht schenken aan de ontwikkeling van predictief onderhoud en e-learning in een virtuele omgeving.” Voortman sluit hierbij aan door onder meer enkele ontwikkelingen toe te lichten, waardoor slijtdelen bij het plasmasnijden veel langer meegaan en slijtage veel beter voorspeld kan worden.
Meer effectiviteit van uw kantbank en meer delen per uur
SafanDarley en Wilson Tool laten zien hoe er meer producten per uur op een kantbank kunnen worden bewerkt en dat er met een kantbank meer mogelijk is dan alleen de bekende zettingen maken. “Maximaal rendement halen is een samenspel tussen machine en gereedschappen, maar vergt ook een goede organisatie rondom de machine”, aldus Wim van Kranen, directeur verkoop en marketing van SafanDarley. “We zullen demonstreren hoe de set up tijden sterk kunnen worden verminderd met goede offline software, machinebesturing, gereedschapswissel en gereedschap- en meetsystemen.” Wilson Tool zal benadrukken hoe belangrijk het is om de juiste standaard en/of speciaal gereedschappen in te zetten om het maximale rendement uit het kantproces te halen.
Gerobotiseerd laserlassen
Trumpf en Valk Welding slaan de handen ineen om de ontwikkeling van gerobotiseerd laserlassen te laten zien. Een mooie uitdaging volgens Jeroen Olde Benneker van Trumpf en Remco Valk van Valk Welding. Want de voordelen van gerobotiseerd laserlassen mogen dan evident zijn, de Nederlandse markt adopteert deze technologie nog maar mondjesmaat. “We verwachten allebei dat het gerobotiseerd laserlassen zich sterk gaat ontwikkelen”, zegt Remco Valk. “We hebben al een aantal projecten gedaan en zullen daar in deze presentatie op ingaan.” Aan de hand van een praktijkcase wordt het complete integratietraject toegelicht voor een turn key robot-laserlascel. Hierbij zal worden benadrukt dat de applicatie bepalend is voor de keuze van de juiste hardware componenten. Tevens komen enkele nieuwe ontwikkelingen aan bod op het gebied van robotica, lasers (de opkomst van de diodelaser) en hybride lastechnieken waarbij meerdere lastechnieken worden gecombineerd. Volgens Jeroen Olde Benneker gaan al deze ontwikkelingen momenteel erg snel.
Systeemoptimalisatie door doelmatige inzet van nieuwe technologieën
Lissmac en Voortman nemen deze workshop voor hun rekening. Lissmac, producent van machines voor ontbramen, kantafronding en oxideverwijdering, heeft zijn machines in diverse door Voortman gerealiseerde boor- en plasmasnijprocessen geïntegreerd. Beide partijen zullen toelichten hoe dit de efficiency van zo’n lijn op een hoger niveau brengt. Lissmac (in Nederland vertegenwoordigd door Bruma Machines) zal verder ingaan op de verschillende oplossingen voor het nabehandelen van gesneden onderdelen en het logistieke proces daaromheen. Voortman presenteert oplossingen voor sneller snijden en een optimale logistiek. “We laten zien wat er gebeurt als men de snijsnelheid verhoogt en hoe daarbij toch de snijkwaliteit kan worden gehandhaafd”, aldus Joey Schreur van Voortman. “We demonstreren hoe we de output van het hele systeem kunnen verhogen.”
Van bezit naar gebruik
De vijfde workshop tot slot is voor rekening van ING Lease en SafanDarley. In deze workshop wordt verder ingegaan op de trend ‘van bezit naar gebruik’ binnen de sector Industrie. Deze trend wordt vanuit financieringsperspectief in combinatie met de visie hierop vanuit SafanDarley verder toegelicht.
De workshops zullen geen monoloog zijn, maar een interactief karakter hebben. “We nemen de bezoekers mee in discussies”, zegt René Hazenberg, verkoop directeur van Voortman Steel Machinery. “Het gaat tijdens deze Technologiedagen om technologie-overdracht. Onze bezoekers moeten naar huis gaan met het idee dat ze echt wat hebben geleerd. Dit evenement is geen beurs, maar technologietransfer.”
Alle deelnemende bedrijven hebben ook een stand in het Voortman Experience Center. Hun presentatie daar zal aansluiten op de inhoud van de workshops. Verder hebben de bezoekers de mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding bij Voortman Steel Construction en Voortman Steel Machinery.
Adjiedj Bakas
De bekende trendwatcher Adjiedj Bakas sluit op beide Nederlandse dagen het programma af met een presentatie over de digitale transformatie. Hij zal hierin betogen hoe de digitalisering de bestaande waardeketen volledig op zijn kop gaat zetten. De dag voor de Duitse bezoekers wordt afgesloten door Patrick Herwig van de Fraunhofer organisatie. Hij zal ingaan op het snijden van dik en dun materiaal met lasers en de trends hierin.
Alle bezoekers hebben binnen het programma voldoende ruimte om te netwerken.
PROGRAMMA TECHNOLOGIEDAGEN TWENTE 2017
Dinsdag 28 maart (Nederlandse dag)
13.00 uur Inloop
13.30 uur Opening Technologiedagen Twente 2017 door Godfried Kaanen, Chairman Koninklijke Metaalunie
13.45 uur Start programma met workshops, standbezoek, rondleiding en netwerken
17.00 uur Adjiedj Bakas, de digitale transformatie
17.30 uur Borrel, standbezoek, netwerken en buffet
19.30 uur Einde programma
Woensdag 29 maart (Nederlandse dag)
Ochtend: programma voor studenten
13.00 uur Inloop
13.30 uur Start programma met workshops, standbezoek, rondleiding en netwerken
17.00 uur Adjiedj Bakas, de digitale transformatie
17.30 uur Borrel, standbezoek, netwerken en buffet
19.30 uur Einde programma
Donderdag 30 maart (Duitse dag)
10.00 uur Inloop
10.30 uur Start programma met workshops, standbezoek, rondleiding en netwerken.
14.45 uur Patrick Herwig, dik en dun snijden met laser, trends in lasersnijden
15.30 uur Borrel, hapjes, standbezoek en netwerken
16.30 uur Einde programma
Deelname aan de Technologiedagen Twente 2017 is gratis.
Aanmelden kan via www.voortman.net/technologiedagen (voor de Duitse tekst: www.voortman.net/technologietage). Hierbij kunt ook aangeven aan welke workshops u wilt deelnemen.